Miért hullik le az alma és a szilva az érést megelőzően?

Agrofórum Online

Új kerttulajdonos vagyok, a kertben örökölt gyümölcsfákkal. Két almafánk van, melyeknek termései leesnek érés előtt a fáról, foltok is vannak rajtuk. Hasonló „panaszom” van szilvafámra is, annak is hullanak érés előtt termései tömegével. 2 éves kislányom miatt a kertben nem permetezünk semmit. Mi lehet a jelenség oka?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Nagy öröm a kiskert, de sok gond is van vele. Bár küldött kérdéseihez képeket, sajnos azokat nem tudom felhasználni, mivel a lombot bemutató felvételek nagyon sötétek, nem hordoznak használható információkat. Valamint jók lettek volna a lehullott termésekről is képek, szétvágva is, hogy a belsejét is megnézhessem. Ezek hiányában csak felsorolni tudom a lehetséges okokat.

Az alma- és szilvafák is korosak, idősek, magasak, gondozatlanok. Javaslom hozzáértő szakemberrel tél végén mindegyiket ifjítani, megmetszeni, szellőssé tenni. A permetezés mentességre vonatkozó elveit elfogadom, de a téli lemosó permetezést, mely növényi olaj + réz + kén hatóanyagból áll, feltétlenül javaslom a kártevők és gombabetegségek ellen. Az ajánlott hatóanyagok nem mérgezőek, az ökológiai termesztésben is engedélyezettek, nyugodtan végeztessék el, a kezelés körültekintéssel veszélytelen.

A termések hullását természetes folyamat is kiválthatja, nem csak betegség miatt történhet meg. Minden gyümölcsfa terméskötéstől érésig több hullámban szórja le terméseit, melyek felnevelésére nem képes. Ez esetben a gyümölcsök sértetlenek, bennük nem él kártevő rovar.

Almamoly lárvájának külső kártétele
Almamoly lárvájának külső kártétele

Az alma legsúlyosabb kártevője az almamoly, évente 2-3 nemzedéke fejlődik, májustól szüretig fertőzi lárvája az almát. A benne élő hernyók miatt gyakran hullik az alma. Pár ilyen almát vágjon fel, ha enyhén rózsaszínű hernyó él benne, akkor róla, erről a kártevőről van szó.

Foltokat okozhat az alma héján a varasodás betegsége, barna foltjai alatt a héj – a gyümölcsnövekedés időszakában – gyakran bereped.

Mind az almamoly, mind a varasodás sebei nyomán a rothadást okozó moníliagomba is megtámadhatja az almákat, amiatt azok lehullanak a fáról.

Szilvamoly kártétele
Szilvamoly kártétele

A szilvatermések erőteljes hullását tavasszal a poloskaszagú szilvadarázs lárvái, míg utána, nyár elejétől a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly lárvái okozzák, mindegyik a szilva termésében fejlődik. A lehullott gyümölcsöket szétvágva, belsejükben lárva és annak ürüléke figyelhető meg. Több nemzedékük fejlődik, emiatt hosszú ideig, hónapokig jelen vannak és szaporodnak, élősködnek a szilvákban.

A szilva hullását a kisszemű fajtáknál a szilvahimlő vírus is kiválthatja. Ez esetben a termés belsejében rovar nem található, viszont a gyümölcs héján, húsába besüppedő gyűrűs rajzolatok fejlődnek ki. A vírusfertőzés a leveleken is okoz tüneteket, sárgás, zöldes klorotikus rajzolatokat, elmosódott foltokat.

A leírtak alapján, megvizsgálva a lehullott gyümölcsöket, azonosítani tudja a lehetséges károsítót, a betegséget.

Kiemelt kép: Pixabay

Alma- és körteültetvények pollenadó nélkül?

2019. március 20. 07:39

Alma- és körteültetvényekben porzófajták alkalmazása nagyobb mértékű gyümölcskötődést eredményez, de fokozhatja a kötődött termések heterogenitását is, illetve nehezítheti a termésritkítás kivitelezését. Porzófajták nélkül megfelelő méhkaptár elhelyezésével sikeres lehet az almatermesztés. Körteültetvényekben pedig porzófajta hiánya esetében a megfelelő metszés, növénykondicionálás és gibberellinek alkalmazásával segített terméskötődés eredményezhet megfelelő termésmennyiséget.

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

2018. május 16. 13:49

A szőlő, a szeder, a mogyoró, az alma, a körte, a cseresznye, a meggy és a barack növényvédelméről.

Gyorsan nőtt a lengyel frissen préselt almalétermelés és export

2019. január 22. 08:16

A lengyel szezonális NFC-export a 2014/15-ös szezon óta évente mintegy 40 százalékos növekedési rátát mutatott, ami az elmúlt szezonban közel 180 ezer tonna mennyiséget jelentett.

Az alma 2018. évi növényvédelmi érdekességei

2018. október 29. 07:37

A vegetáció kezdetén – március 19. és 24. között – az ültetvényeknek el kellett viselni egy komolyabb lehűlést, melynek közvetlen hatása az almástermésűeket kevésbé érintette.