Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Lamardor – csak mondjon igent!

Lamardor – csak mondjon igent!

Bayer Hungária Kft.

A csávázószerek és a csávázási eljárások kutatásában és fejlesztésében a Bayer több mint 100 éves múltra tekint vissza. A modern csávázószerek az 1970-es évek végén jelentek meg. A Baytan márkanév méltán számít mérföldkőnek: nem csak a hatóanyaga, de a formulációja is újszerű volt.

A Bayer új kalászos gombaölő csávázószere, a Lamardor minőségi változást hozott a kalászosok vetőmagvédelmében. A Lamardor két kiváló fungicid hatóanyag, a tebukonazol és a protiokonazol tulajdonságait egyesíti.

A tebukonazol

Széles hatásspektrumának köszönhetően eredményesen alkalmazzák az alma védelmétől a repce és kalászos lombvédelmen át a vetőmagcsávázásig. A tebukonazol is a gombák ergoszterol bioszintézisébe avatkozik be (DMI fungicid). Míg azonban a többi azol csupán egy helyen, a tebukonazol két helyen gátolja a kórokozók fejlődését. Ez nagy hatásbiztonságot eredményez. A növényekben viszonylag lassan, de egyenletesen oszlik szét. Hatása sokáig tart. Megelőző aktivitása hosszú, ugyanakkor gyógyító és eradikatív hatása is kitűnő, s biztonságos a kultúrnövényre is.

A protiokonazol

A legújabb DMI hatóanyag, ami az azolok egy új alcsoportját képviseli. Széles spektrumú, kalászosokban mind permetezőszerként, mind csávázószerként valamennyi betegség ellen kiváló eredménnyel alkalmazható. Megkülönböztető tulajdonsága a Fusarium-gombák elleni kiemelkedő hatékonyság. A protiokonazol jó védő, gyógyító és eradikatív hatással, és igen hosszú hatástartammal rendelkezik, ami kedvező élettani hatásokkal is párosul.

A Lamardor 400 FS

Literenként 250 g protiokonazolt és 150 g tebukonazolt tartalmazó, koncentrált csávázószer, mely valamennyi kalászos gabonafélében engedélyezett. Dózisa vetőmag tonnánként 0,2 liter. A Lamardor csávázószer több, mint két molekula egyszerű keveréke. A hatóanyagok jó illeszkedésének köszönhetően szinergista hatások lépnek fel. Így pl. a Lamardor a maggal terjedő hópenész ellen sokkal erőteljesebb hatással bír, mint a két hatóanyag külön-külön.

Széles spektrumú csávázószer lévén, a Lamardor hatékony az összes fő betegség ellen, így a búza kőüszög, a búza porüszög, a hópenész, a fuzáriumos gyökér- és szártőrothadás, a Bipolaris-os gyökérrothadás, a szeptóriás pelyvafoltosság, az árpa porüszög, az árpa levélcsíkoltság és az árpa fedettüszög ellen. Megkülönböztető tulajdonsága a hópenész és más fuzáriózisok elleni hatása.

A betegségek elleni nagy hatékonyság mellett a készítmény kedvező élettani hatásokkal is rendelkezik. Ezek fontos előnyöket jelentenek a felhasználók számára.

1. Jobb kezdeti fejlődés: a Lamardor-ral csávázott vetőmagból nagyobb fejlődési eréllyel bíró, erősebb csíranövények lesznek.

2. Fokozott fagytűrés: A mezokotil a fiatal növények legérzékenyebb része. Fagy esetén az elmozduló talajszemcsék könnyen megsértik. A mezokotil hiánya a Lamardor-ral csávázott növények esetén fokozott fagytűrést biztosít.

3. Jobb szárazságtűrés a nagyobb vízfelvételből adódóan: a Lamardor hosszabb gyökereket eredményez, ezért javítja a csíranövények vízfelvételét és a szárazságtűrést.

4. Gyorsabb fejlődés, robosztusabb növények: fokozódik a hajtásképződés, korábbi bokrosodást, sűrűbb állományt eredményez.

A Lamardor Red csomag

A Lamardor koncentrált csávázószer, dózisa alacsony, így nem tud mély színintenzitást adni. Ezért, a csávázólébe vetőmag tonnánként 1 liter Peridiam® Eco Red segédanyagot kell alkalmazni. A készítmény Lamardor Red néven 10 tonna vetőmag csávázására való csomag formájában kerül forgalomba, melynek összetétele: 2 liter Lamardor csávázószer és 10 liter Peridiam Eco Red segédanyag.

A Peridiam Eco Red színes bevonatot képez a vetőmagon. A szín fokozása mellett fényes felületet ad, így a magok nem tapadnak össze, a vetőmag nem boltozódik a vetőgépben, csökkenti a porolást, és a kopás miatti hatóanyag veszteséget.

Többrétű védelem a gabonában

Magyarországon a gabonatermesztésben hosszú távú sikert a minőségre törekvő intenzívebb technológia alkalmazásával tudunk elérni.

Új megoldás a repce rovarölő szeres csávázásában

A változékony időjárás bár némileg nehezítette, de megakadályozni nem tudta a Dow AgroSciences Hungary Kft., a DuPont Magyarország Kft., valamint a Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft. közös szervezésű szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi bemutatóját, amelynek a DEATC Debrecen-Látóképi kísérleti telepe adott otthont.

Ismerd meg a tábládat madártávlatból! - Új, modern szolgáltatással jelentkezik az Agrárközösség

A speciális „monitoring drón” számos olyan adatot szolgáltat, amelyek nemcsak az eredményességet növelhetik, de a legtöbb esetben a költségeket is csökkenthetik.

Engedélyezéstől a göngyöleg visszaváltásáig - Növényvédelmi aktualitások az AGRYA rendezvényén

Az integrált növényvédelmi technológia egyes elemeinek összehangolt alkalmazásához elmélyült szakmai tudásra van szükség.

Hibridekkel nem ígéret többé a stabilan magas hozam (+VIDEÓ)

2018. május 29-én Hantos, május 31-én pedig Fábiánsebestyén adott helyet a RAPOOL Hungária Kft. és a SAATEN-UNION Hungária Kft. szokásos nyári bemutatójának.

2018. június 6. 16:31

A precíziós termesztési technológiák alkalmazhatósága a gyümölcsösökben

A precíziós gazdálkodás egy váz, amelyet egyéni igényeink és lehetőségeink függvényében tölthetünk meg tartalommal.

2018. március 3. 11:24

Támadnak a gombabetegségek, rajzanak a kártevő rovarok

Az Alföldön és a Dunántúlon egyaránt egyre gyakoribb őszi árpában és búzában a sárgarozsda. Védekezni kell a repcében és a gyümölcsösökben is!

2018. április 25. 08:24

Kedvez az idő az aratóknak - kiváló a kukoricának, napraforgónak

A héten nagyobb részt száraz időre van kilátás, és visszatér a nyári meleg is. Ugyanakkor előre láthatóan pénteken-szombaton érkezik majd egy hidegfront nyugat felől, mely záporokat, zivatarokat, és pár fokos lehűlést is hoz. Ez után azonban gyorsan visszatér majd az aratásra ideális idő.

2018. július 3. 11:44