Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Lamardor – csak mondjon igent!

Lamardor – csak mondjon igent!

Bayer Hungária Kft.

A csávázószerek és a csávázási eljárások kutatásában és fejlesztésében a Bayer több mint 100 éves múltra tekint vissza. A modern csávázószerek az 1970-es évek végén jelentek meg. A Baytan márkanév méltán számít mérföldkőnek: nem csak a hatóanyaga, de a formulációja is újszerű volt.

A Bayer új kalászos gombaölő csávázószere, a Lamardor minőségi változást hozott a kalászosok vetőmagvédelmében. A Lamardor két kiváló fungicid hatóanyag, a tebukonazol és a protiokonazol tulajdonságait egyesíti.

A tebukonazol

Széles hatásspektrumának köszönhetően eredményesen alkalmazzák az alma védelmétől a repce és kalászos lombvédelmen át a vetőmagcsávázásig. A tebukonazol is a gombák ergoszterol bioszintézisébe avatkozik be (DMI fungicid). Míg azonban a többi azol csupán egy helyen, a tebukonazol két helyen gátolja a kórokozók fejlődését. Ez nagy hatásbiztonságot eredményez. A növényekben viszonylag lassan, de egyenletesen oszlik szét. Hatása sokáig tart. Megelőző aktivitása hosszú, ugyanakkor gyógyító és eradikatív hatása is kitűnő, s biztonságos a kultúrnövényre is.

A protiokonazol

A legújabb DMI hatóanyag, ami az azolok egy új alcsoportját képviseli. Széles spektrumú, kalászosokban mind permetezőszerként, mind csávázószerként valamennyi betegség ellen kiváló eredménnyel alkalmazható. Megkülönböztető tulajdonsága a Fusarium-gombák elleni kiemelkedő hatékonyság. A protiokonazol jó védő, gyógyító és eradikatív hatással, és igen hosszú hatástartammal rendelkezik, ami kedvező élettani hatásokkal is párosul.

A Lamardor 400 FS

Literenként 250 g protiokonazolt és 150 g tebukonazolt tartalmazó, koncentrált csávázószer, mely valamennyi kalászos gabonafélében engedélyezett. Dózisa vetőmag tonnánként 0,2 liter. A Lamardor csávázószer több, mint két molekula egyszerű keveréke. A hatóanyagok jó illeszkedésének köszönhetően szinergista hatások lépnek fel. Így pl. a Lamardor a maggal terjedő hópenész ellen sokkal erőteljesebb hatással bír, mint a két hatóanyag külön-külön.

Széles spektrumú csávázószer lévén, a Lamardor hatékony az összes fő betegség ellen, így a búza kőüszög, a búza porüszög, a hópenész, a fuzáriumos gyökér- és szártőrothadás, a Bipolaris-os gyökérrothadás, a szeptóriás pelyvafoltosság, az árpa porüszög, az árpa levélcsíkoltság és az árpa fedettüszög ellen. Megkülönböztető tulajdonsága a hópenész és más fuzáriózisok elleni hatása.

A betegségek elleni nagy hatékonyság mellett a készítmény kedvező élettani hatásokkal is rendelkezik. Ezek fontos előnyöket jelentenek a felhasználók számára.

1. Jobb kezdeti fejlődés: a Lamardor-ral csávázott vetőmagból nagyobb fejlődési eréllyel bíró, erősebb csíranövények lesznek.

2. Fokozott fagytűrés: A mezokotil a fiatal növények legérzékenyebb része. Fagy esetén az elmozduló talajszemcsék könnyen megsértik. A mezokotil hiánya a Lamardor-ral csávázott növények esetén fokozott fagytűrést biztosít.

3. Jobb szárazságtűrés a nagyobb vízfelvételből adódóan: a Lamardor hosszabb gyökereket eredményez, ezért javítja a csíranövények vízfelvételét és a szárazságtűrést.

4. Gyorsabb fejlődés, robosztusabb növények: fokozódik a hajtásképződés, korábbi bokrosodást, sűrűbb állományt eredményez.

A Lamardor Red csomag

A Lamardor koncentrált csávázószer, dózisa alacsony, így nem tud mély színintenzitást adni. Ezért, a csávázólébe vetőmag tonnánként 1 liter Peridiam® Eco Red segédanyagot kell alkalmazni. A készítmény Lamardor Red néven 10 tonna vetőmag csávázására való csomag formájában kerül forgalomba, melynek összetétele: 2 liter Lamardor csávázószer és 10 liter Peridiam Eco Red segédanyag.

A Peridiam Eco Red színes bevonatot képez a vetőmagon. A szín fokozása mellett fényes felületet ad, így a magok nem tapadnak össze, a vetőmag nem boltozódik a vetőgépben, csökkenti a porolást, és a kopás miatti hatóanyag veszteséget.

Inváziós kártevők: az amerikai lepkekabóca

Az amerikai lepkekabóca Magyarországon általánosan előforduló rovarfaj. A sorozatunk következő részében e kártevő biológiájával az ellen való védekezési módokkal ismerkedhetnek meg Olvasóink. A kémiai növényvédelemben részesített ültetvényekben más kártevők ellen használt inszekticidek célzott kezelés nélkül megakadályozzák a kártétel kialakulását, viszont a zöldfelületeken az amerikai lepkekabóca évről évre visszatérő gondot jelent.

A repce őszi kártevőközösségének sajátságai

A repcét károsító kártevők közössége rendkívül népes, de ezek közül is az ún. juvenilis, őszi vegetációs periódusban támadók a legfajgazdagabbak. A csoport legjelentősebb kártevői, kártevő csoportjai a keresztesek földibolhái, a kis káposztalégy, a nagy repcebolha és a keresztesek levéldarazsai. A polifág kártevőként a mezei pocok, míg kisebb jelentőségű fajokként a repce-gubacsormányos és a honvédbogár említhetők.

Az állati kártevők átteleléséről

A téli, ínséges és hideg időszakok kivédésére az állatvilágban a túlélési stratégiák nagyon széles és bonyolult rendszere fejlődött ki. A Szerző a termesztett növényeink állati kártevőnek áttelelési módjait, a kedvezőtlen körülmények átvészelésére alkalmazott módszereit veszi nagyító alá.

Lehet jó oldala is az inváziós fajok megtelepedésének

Az Egyesült Államokban található Smithsonian Környezetkutató Központban már három évtizede folynak klímaváltozással kapcsolatos vizsgálatok.

Kedvezmények közvetlenül a felhasználóknak - Arassa le Ön is a hasznot a Bayer-rel!

Azonnal beváltható árkedvezmény, vagy szakmai ajánlatok közül választhat, ha regisztrál a www.gazdahaszna.hu oldalon.

2018. február 12. 18:24

Nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép – március

A hosszú távú hatások ismeretében előre, könnyebben fel lehet készülni a világpiac várható alakulására.

2018. március 26. 09:13

Jégeső ellen védőháló alkalmazása intenzív gyümölcsültetvényekben

Az egyik veszélyeztető tényező a jégeső, aminek kivédésére egyre több gyümölcsültetvényt jégvédő hálóval szerelnek fel.

2018. április 16. 09:25

Ami késik, nem múlik - Tudósítás az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról

Megkésett, de ma is aktuális beszámoló az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról.

2018. március 2. 17:00