15℃ 2℃
március 7. Tamás, Perpétua, Felicitász
Zöldség-Gyümölcs
Fizetett tartalom

Hogyan és mikor kell betakarítani a hagymát?

Agrofórum Online

A hagyma étkezési célú felhasználása több mint 4000 évre vezethető vissza.

Ez annak is köszönhető, hogy a hagyma kifejezetten könnyen termeszthető és gondozható növény, amely megfelelő tárolás mellett az egész őszi-téli szezonban ellátja a konyhát.

A hagyma betakarításának sikere a termesztési időszak során a megfelelő ültetéstől és gondozástól függ. A tápanyagban gazdag talaj, az állandó nedvesség és az alacsony hőmérséklet elősegíti a hagyma fejlődését. A helyes ültetés mellett azonban azt is tudnia kell, hogy mikor kell betakarítani a hagymát a legjobb ízvilág elérése érdekében.

  • Az újhagymákat akkor húzza ki, amikor a zöld része eléri a 15 cm-es magasságot. Minél tovább vár az újhagyma betakarításával, az annál erősebb ízű lesz. Azokat a hagymákat, amelyeknek a teteje elszáradt, ki kell húzni és fel kell használni; ezek tárolásra nem alkalmasak. 
  • A vörös/lilahagyma betakarítási ideje akkor kezdődhet el, amikor a hagyma teteje természetes módon kidől és megbarnul. Ez – fajtától függően – általában 100-120 nappal az ültetés után következik be. A vöröshagyma betakarításának ideje optimális esetben a kora reggeli órákra esik, amikor az idő még nem túl meleg.

Hogyan kell betakarítani a hagymát?

A hagyma betakarításának módja is fontos, hiszen nem szeretne kárt tenni a növényekben vagy a hagymagumókban. Óvatosan húzza ki vagy ássa ki a hagymákat a földből úgy, hogy a tetejük sértetlen maradjon. Óvatosan rázza le róluk a földet.

A vöröshagymák tárolása

A betakarítás után szükség van a vöröshagymák megfelelő tárolására. A vöröshagymákat először egy kicsit meg kell szárítani, mielőtt elraktározná őket. Ehhez tegye ki őket egy tiszta és száraz felületre, egy jól szellőző helyre, például egy garázsba vagy fészerbe.

A hagymákat legalább két-három hétig kell szárítani, vagy addig, amíg a felső részük teljesen megszárad, és a külső héjuk enyhén ropogós lesz. A szárítás befejeztével vágja le a száraz részek tetejét 2,5 cm-re.

A száraz vöröshagymákat drótkosárban, ládában vagy hálós zsákokban tárolja olyan helyen, ahol a hőmérséklet legfeljebb 0-4 °C között van. A páratartalomnak 65 és 70 százalék között kell lennie. Ha a tárolóhely/pince túl nedves, rothadás alakulhat ki. A legtöbb hagyma megfelelő szárítás és tárolás esetén akár három hónapig is eltartható.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Ukrajnában megkezdték az aratást

2021. június 22. 09:44

Ukrajna, a globális szinten is jelentős mezőgazdasági exportőr megkezdte a 2021-es gabona betakarítását. Az első gabonaszállítmányok már a fekete-tengeri mennek, az export az ukrán Nika-Tera tengeri kikötőből indult meg.

A vetőmag-feldolgozóknál is hamarabb kezdődött meg a betakarítási szezon

2024. augusztus 18. 14:10

Az idei szezon egyik legnagyobb kihívása az volt, hogy a meleg időjárással a kártevőnyomás is jelentősebb volt a betakarítási területen.

A betakarítás előrehaladtával csökkennek az árak

2023. október 24. 11:40

Alapvetően mínuszokat lehetett látni a hétfői terménypiaci kereskedés során. Chicagóban csak a búza 0,3 százalékos drágulása jelentett kivételt, de a kukorica 0,9 százalékkal, a szójabab 1,2 százalékkal, a repce pedig 0,3 százalékkal lett olcsóbb. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A hibák betakarításkor derülnek ki (II.)

2023. november 7. 10:10

A gyökérzöldségek esetében felmerülő minőségi hibák okait vizsgálva, kétségtelenül első helyre kívánkoznak a rossz talajszerkezetből és a nem megfelelő talaj-előkészítésből adódó fejlődési zavarok, de a talaj kedvezőtlen tápanyagösszetétele is sok esetben közrejátszik.