25℃ 17℃
június 19. Gyárfás, Romuald
Zöldség-Gyümölcs
Fizetett tartalom

Hogyan és mikor kell betakarítani a hagymát?

Agrofórum Online

A hagyma étkezési célú felhasználása több mint 4000 évre vezethető vissza.

Ez annak is köszönhető, hogy a hagyma kifejezetten könnyen termeszthető és gondozható növény, amely megfelelő tárolás mellett az egész őszi-téli szezonban ellátja a konyhát.

A hagyma betakarításának sikere a termesztési időszak során a megfelelő ültetéstől és gondozástól függ. A tápanyagban gazdag talaj, az állandó nedvesség és az alacsony hőmérséklet elősegíti a hagyma fejlődését. A helyes ültetés mellett azonban azt is tudnia kell, hogy mikor kell betakarítani a hagymát a legjobb ízvilág elérése érdekében.

  • Az újhagymákat akkor húzza ki, amikor a zöld része eléri a 15 cm-es magasságot. Minél tovább vár az újhagyma betakarításával, az annál erősebb ízű lesz. Azokat a hagymákat, amelyeknek a teteje elszáradt, ki kell húzni és fel kell használni; ezek tárolásra nem alkalmasak. 
  • A vörös/lilahagyma betakarítási ideje akkor kezdődhet el, amikor a hagyma teteje természetes módon kidől és megbarnul. Ez – fajtától függően – általában 100-120 nappal az ültetés után következik be. A vöröshagyma betakarításának ideje optimális esetben a kora reggeli órákra esik, amikor az idő még nem túl meleg.

Hogyan kell betakarítani a hagymát?

A hagyma betakarításának módja is fontos, hiszen nem szeretne kárt tenni a növényekben vagy a hagymagumókban. Óvatosan húzza ki vagy ássa ki a hagymákat a földből úgy, hogy a tetejük sértetlen maradjon. Óvatosan rázza le róluk a földet.

A vöröshagymák tárolása

A betakarítás után szükség van a vöröshagymák megfelelő tárolására. A vöröshagymákat először egy kicsit meg kell szárítani, mielőtt elraktározná őket. Ehhez tegye ki őket egy tiszta és száraz felületre, egy jól szellőző helyre, például egy garázsba vagy fészerbe.

A hagymákat legalább két-három hétig kell szárítani, vagy addig, amíg a felső részük teljesen megszárad, és a külső héjuk enyhén ropogós lesz. A szárítás befejeztével vágja le a száraz részek tetejét 2,5 cm-re.

A száraz vöröshagymákat drótkosárban, ládában vagy hálós zsákokban tárolja olyan helyen, ahol a hőmérséklet legfeljebb 0-4 °C között van. A páratartalomnak 65 és 70 százalék között kell lennie. Ha a tárolóhely/pince túl nedves, rothadás alakulhat ki. A legtöbb hagyma megfelelő szárítás és tárolás esetén akár három hónapig is eltartható.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Csehországban a tavalyinál kevesebb gabonát tárolhatnak be az idén

2018. augusztus 14. 06:24

Az egy hónapja kiadott becslés még 8,2 százalékos gabonatermés-csökkenéssel számolt. Ennek ellenére az idei termés a harmadik legrosszabb lesz az utóbbi évtizedben.

Napraforgó-betakarítás és szárzúzás egy menetben?

2020. június 11. 06:37

Az OROS SUN+CHOP mechanikus szárzúzóval felszerelt napraforgó-betakarító adapterrel ez is lehetséges!

Kevés az idénymunkás Nagy-Britanniában

2020. április 27. 09:16

A brit kormány becslése szerint az idei gyümölcsszezonban a betakarítási munkákhoz szükséges külföldi munkaerőnek alig a harmada érkezik Nagy-Britanniába.

Mire ügyeljünk a cukkini termesztése során?

2023. május 3. 04:38

Milyen igényei vannak a cukkininek? Mire ügyeljünk a termesztése során?