Növénytermesztés
Fizetett tartalom

A cirok egyre vonzóbb alternatíva Magyarországon is, kukorica előtt vagy helyett is vethető

Agrofórum Online

Szárazságtűrő és nagy termőképességű takarmánynövényként a cirok hazánkban is egyre jobban terjed, akár a kukorica kiváltására. Megmutatjuk, hogyan lehet no-till technológiában vetni.

A globális klímaváltozással, felmelegedéssel, Magyarország időjárásának szélsőségesebbé válásával a cirok egyre több növénytermesztő számára válhat vonzó lehetőséggé. Bár a kukoricát valószínűleg nem fogja kiváltani teljesen, ez a nagy termőképességű, afrikai eredeténél fogva kiváló szárazságtűrő-képességű, közepes és gyengébb talajadottságú területeken is jövedelmezően termeszthető szemestakarmánynövény még aszályos körülmények között is jövedelmező tud lenni.

A cirok egységnyi szárazanyag előállításához 40-50 százalékkal kevesebb vizet használ fel, mint a kukorica, amit a levelén és szárán képződő viaszrétegnek köszönhet, hiszen azzal csökkenti a kipárolgást.

A fehér és vörös szemes cirok mellett szemes és steril (mag nélküli) silócirkot termesztenek a magyar gazdák. A szemescirok utóveteménye kukorica vagy bármilyen más tavaszi vetésű növény lehet, de monokultúrában is termeszthető 2-3 évig.

Az alábbi videónkból kiderül, hogyan kell vetni a cirkot no-till technológiában. A talajforgatás elhagyása, a talaj takarása, a takarónövények alkalmazása, valamint a direktvetés mind olyan gyakorlatok, amelyek hozzájárulnak a talajegészség helyreállásához, illetve annak hosszú távú fennmaradásához.

Tamási Péter Vas vármegyei gazdálkodó második éve termeszt cirkot, mert úgy vette észre, hogy a szárazabbá váló klíma miatt egyre kockázatosabb kukoricát vetni. Nincs egyedül ezzel a felismeréssel, hiszen Magyarországon (2022-es adatok szerint) immár közel 40 ezer hektáron foglalkoznak cirokkal, 8–10 t/ha hozamokkal.

No-till technológiánál a direktvetőgép felszínegyengetés nélkül juttatja a földbe a magokat, bár jelen esetben sornyitó tárcsák is segédkeznek a megfelelő eredmény kialakításában. A vetőkocsik nyomóereje 80–100 kg, ami egyenletes vetésmélységet garantál.

Normál esetben gumikerekek tömörítenek a munkagép végén, Tamási Péterék azonban hatékonyabb tömörítőkerekeket alkalmaznak, amely hatékonyabban összenyomja, beomlasztja, bezárja a magárkot. Így nem szárad ki a csíra a legnagyobb forróságban sem. Jelen esetben a magokat 3-4 cm-es mélységbe, a már nedvesebb talajrétegbe vetették.

(Fotó: Bishnu Sarangi/Pixabay)

Raktározás során fellépő problémák - terménytárolási teendők

2024. szeptember 16. 05:40

A raktári károsítók az esetek 99%-ában valamilyen, sokszor banális hiba miatt jelennek meg a betárolt terményekben. Ezeket a hibákat együttesen a raktári higiénia elleni vétségek névvel lehetne jellemezni és szinte ezernyi van belőlük.

Kiváló hibridek Magyaratádon – 25 éves a KWS

2024. szeptember 12. 10:10

Az idei esztendő is megmutatta, hogy a növényvédelmi problémák vagy a toxinok jelenléte a terményben mennyire meg tudja keseríteni az életünket.

Itt vannak a búza és repce posztregisztrációs fajtakísérletek eredményei

2024. szeptember 8. 10:10

A GOSZ-VSZT-NAK kísérletek eredményeiről készült összefoglaló kiadványokat a szervezők nyilvánosan elérhetővé tették ebben az évben is.

3–5 tonnás hozamokkal kezdődött a kukorica betakarítása – nincs már perspektíva a növényben?

2024. szeptember 5. 11:10

Augusztus 28-án hazánk nagy részén 150-200 mm víz hiányzott a felső 1 méteres talajrétegből, és az ilyen évjáratok egyre gyakoribbak lesznek.

Élet a nitrogénbomba után

2021. október 14. 11:34

A közelmúltban a műtrágyapiacon bekövetkezett atomrobbanás mértékű eseményeket követően – úgy gondolom, hogy – a komfortos 50 ezer Ft/t-ás áraknak hosszú időre búcsút inthetünk.

Újra emelkednek a güzühalmok

2023. október 5. 11:40

Tavaly szinte egy sem volt, de az idén máris megjelentek az első güzühalmok, vagy más néven güzühordások.

Kifulladt az odesszai rakétatámadás miatti búzarali

2024. augusztus 16. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Magas hozam, aszálytűrés: világszerte nő a megtermelt cirok mennyisége

2024. május 1. 12:10

Gyors ütemben nő a cirok mennyisége és termőterülete a világon. Ennek oka, hogy a cirok jól tűri a szárazságot és magas a hozama.