Házikert

Vetésforgó a konyhakertben: használjuk ki az előnyeit!

Agrofórum Online

A vetésforgót a kertben ugyanúgy kell végezni, mint a szántóföldön, csak „kicsiben”: mérsékelhető vele a kártevők felszaporodása, a betegségek terjedése, a talaj tápanyagtartalmának kizsarolása. A növények pedig a termesztési igényeiknek leginkább megfelelő körülmények között fejlődhetnek.

Ez az eljárás a tenyérnyi zöldségeskertek kivételével mindenhol alkalmazható, ráadásul egyáltalán nem bonyolult. Egyetlen feltétele, hogy már az ültetés előtt készítsünk egy tervet arról, hogy az egynyári zöldségek közül mit akarunk vetni és az hová kerüljön.

A vetésforgó szinte mindenhol beválik, és a legtöbb egynyári termény hozamát és egészségét elősegíti. Az évelő zöldségek (például a rebarbara és a spárga) viszont nem illeszkednek a vetésforgóba, velük külön kell számolni. Bizonyos egynyári növények, mint például az uborkafélék (cukkini, sütőtök, tökfélék, uborka), saláták (endívia, fejes saláta és cikória) és a csemegekukorica alapvetően termeszthetők bárhol, ahol helyet találunk nekik, csak időnként keressünk új helyet.

Tervezzük meg a vetésforgót, mielőtt a termesztési szezon elkezdődne, és jelöljük ki az ültetendő növények helyét az ágyásokban.

A vetésforgó előnyei

Talajtermékenység: A különböző növényeknek eltérnek a tápanyagigényeik. Az egyes zöldségek évente történő cseréje csökkenti annak az esélyét, hogy tápanyaghiány alakuljon ki a talajban, hiszen az egyes tápanyagszintek csökkenése így kiegyenlítődik. Természetesen a rendszeres trágyázásról így sem szabad megfeledkezni.

Gyomirtás: Egyes növények, mint például a burgonya és a tök, sűrű lombozatukkal vagy nagy leveleikkel elnyomják a gyomokat, így csökkentve a következő kultúrák gyomosodási problémáit és elősegítve termesztésük sikerességét.

Kártevők és betegségek elleni védekezés: A talajban élő kártevők és betegségek évről évre ugyanazokon a fajokon élősködnek. Ha a vetésforgóval váltogatjuk a termesztés helyét, a kártevők száma általában csökken abban az időszakban, amikor a gazdanövényeik nincsenek jelen, ami segít csökkenteni a spórák, betegségek, peték és kártevők számát. A vetésforgóval elkerülhető gyakori betegségek közé tartozik például a káposztaféléknél a gyökérgolyva és a hagyma szklerotíniás rothadása.

Hogyan kell a vetésforgót alkalmazni?

Ossza fel a veteményeskertet vagy a parcellát egyenlő méretű részekre (attól függően, hogy az egyes növényekből mennyit szeretne termeszteni), valamint egy extra részre az évelők számára, mint például a rebarbara és a spárga.

Csoportosítsa a növényeket az alábbiak szerint:

Káposztafélék: kelkáposzta, fejes káposzta, karfiol, karalábé, brokkoli, bimbós kel, kínai kel, retek.

Hüvelyesek: borsó, bab, lencse, csicseriborsó.

Hagymafélék: hagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma, póréhagyma.

Burgonyafélék: burgonya, paradicsom (a paprikával és a padlizsánnal kevesebb a baj, és a vetésforgó bármelyik pontján termeszthetők).

Gyökérzöldségek: cékla, sárgarépa, fehérrépa, zeller, édeskömény, petrezselyem, paszternák és minden más gyökérnövény, kivéve a káposztafélék közé soroltakat.

Az ágyások egyes részeit minden évben eggyel arrébb kell helyezni, így például a káposztafélék követik a hüvelyeseket, a hagymát és a gyökérzöldségeket, a hüvelyesek, a hagyma és a gyökérzöldségek a burgonyát, a burgonya pedig a káposztaféléket.

Hároméves vetésforgó

Íme, egy hagyományos hároméves vetésforgó, amelyben a burgonya és a káposztafélék hangsúlyosak:

Első év

Első ágyás: burgonyafélék; második ágyás: hüvelyesek, hagymafélék és gyökérzöldségek; harmadik ágyás: káposztafélék

Második év

Első ágyás: hüvelyesek, hagymafélék és gyökérzöldségek; második ágyás: káposztafélék; harmadik ágyás: burgonya

Harmadik év

Első ágyás: káposztafélék; második ágyás: burgonyafélék; harmadik ágyás: hüvelyesek, hagymafélék és gyökérzöldségek

Négyéves vetésforgó

Ebben a négyéves vetésforgóban a burgonya és a káposztafélék kevésbé hangsúlyosak, de több hüvelyes (amelyek sok helyet foglalnak) és hagymaféle került bele:

Első év

Első ágyás: hüvelyesek; második ágyás: káposztafélék; harmadik ágyás: burgonyafélék; negyedik ágyás: hagymafélék és gyökérzöldségek

Második év

Első ágyás: Káposztafélék; második ágyás: burgonyafélék; harmadik ágyás: hagymafélék és gyökérzöldségek; negyedik ágyás: hüvelyesek

Harmadik év

Első ágyás: burgonyafélék; második ágyás: hagymafélék és gyökérzöldségek; harmadik ágyás: hüvelyesek; negyedik ágyás: káposztafélék

Negyedik év

Első ágyás: hagymafélék és gyökérzöldségek; második ágyás: hüvelyesek; harmadik ágyás: káposztafélék; negyedik ágyás: burgonyafélék

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mángold: salátaként, főzelékbe, élelmiszerként és gyógynövényként is alkalmazható

2024. szeptember 19. 14:40

A mángold tele van tápanyagokkal, így egész évben friss vitaminforrást biztosíthat. Legyen szó salátáról, főzelékről vagy köretként való felhasználásról, a mángold kiváló alapanyag.

A zöldtrágya nem kamu, próbálja ki a kertben is!

2024. szeptember 19. 09:40

A zöldtrágyanövények jótékony hatását érdemes próbára tenni a házikertekben. Bemutatjuk, hogyan és milyen növényekkel érhetünk el eredményt.

Indulhat a kétnyári virágaink ültetése, hogy a következő évben pompázzanak

2024. szeptember 18. 16:10

Az ősz ideális időszak a vetésre, így a növényeknek elegendő idejük van megerősödni a tél előtt, és tavaszra színes, illatos virágokkal díszíthetik a kertet.

Hogyan ültessünk helyesen mogyorót?

2024. szeptember 17. 14:40

Mogyoróbokrot ültetni hálás dolog, hiszen a növény, bár eleinte több évet is kell várnunk a termésére, később évtizedeken át gazdag terméssel örvendeztet meg minket.

Megjelent a Nufarm új termékkatalógusa

2019. december 3. 09:02

Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2020, amelyből részletesen tájékozódhat cégünk termékpalettájáról, és az egyes növényvédő szerek pontos használati útmutatóját is megismerheti.

A 10 legfinomabb befőzésre és tartósításra alkalmas zöldségféle

2022. augusztus 20. 08:24

Fedezze fel a befőzésre és tartósításra leginkább alkalmas zöldségeket, hogy a szezonon kívül is bármikor élvezhesse az ízüket!

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Július

2023. július 10. 05:38

Megérkezett a nyár, amikor epekedve várunk lédús gyümölcsökre, frissítő limonádéra és üde zöldségekre. Vajon ilyenkor milyen idényterményekből válogathatunk?

Támrendszeres konzervuborka termesztése II. - Kémiai talajtulajdonságok

2020. május 16. 04:36

Gyakran szokott a talaj sótartalmával gond lenni, amire az uborka különösen érzékeny. Bár a zöldségféléket sóérzékeny növények kategóriájába soroljuk, de az uborka ezen belül is a különösen érzékenyek csoportjába tartozik.