Milyen bélyegek alapján állapítható meg a sütőtök érettsége?

Agrofórum Online

Segítségüket szeretném kérni. Többféle sütőtököt is nevelek a kertemben, kaptam a palántákat, és nem tudom, hogy mikor érdemes levenni őket, mikor érettek. Milyen bélyegek alapján állapítható meg érettségük?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A hagyományos nagyméretű sütőtökfajták mellett új fajták is megjelentek a hazai kertekben, alakjuk, héjuk színe különböző. Fejlődési menetük is kissé eltérő, ami a szüretelésüket alapvetően befolyásolja.

Általában a sütőtökök meleg, napos termőhelyet igényelnek, bizonyos hőmennyiség nélkül nem indul meg a nővirágok képződése, és az azokból fejlődő termések növekedése és beérése. Az idei nyár kedvezett számukra, a palánták kiültetése után volt megfelelő mennyiségű csapadék, majd utána beköszöntöttek a tartósan meleg, napos hetek.

A sütőtök érése folyamán annak húsában minőségi átalakulás történik, színe is megváltozik, megnő cukortartalma, és belsejében kifejlődnek az adott fajtára jellemző méretű, színű, megkeményedett héjú magok. A tök víztartalma csökken, a korábbinál alacsonyabb lesz.

Színes tökök
Színes tökök kavalkádja (fotó: Pixabay)

Érettségüket a következő külső bélyegek jellemzik:

  • Héjuk színe megváltozik, a korábbi általában zöld szín lassan a sárgára, erős narancssárgára vált a hagyományos fajtáknál. Vannak fajták, melyek héja éretten fehér vagy ezüstös színű, de maradhatnak zöld színűek is. Ha különleges, eddig nem termesztett fajtát is nevel, csak a szín alapján nem tudja biztonsággal az érettséget meghatározni.
  • Az érett tök oldalát tenyérrel ütögetve, mivel a termés húsának állaga megváltozik, más, kongó, üres hangot ad. Ezzel a gyakorlati próbával könnyen kiválogathatók a szedésre alkalmasak.
  • Az érett sütőtök szára már nem zöld, részbe vagy teljesen barna, száradt. Jelzi, hogy megszakadt kapcsolata a lombjával, ekkor már leválasztható. 
  • Az érés folyamatának megbízható tünete a tök héjának megvastagodása, keménysége. A még éretlen sütőtök héja puha, a köröm könnyen belenyomható, azzal megkarcolható.

A korán, idő előtt leszedett tök is besárgul, utóérik, helyesebben kényszerérik. Íze meg sem közelíti a természetes módon beért egyedét, mivel héja sem keményedett meg a kívánt mértékben, rövidebb ideig tárolható, könnyen romlik a héján keresztül. Azok a tökök, melyek augusztus végéig nem érik el teljes méretüket, nem lesz idejük beérni hazai időjárási körülmények között, nem érdemes a tövön rajta hagyni azokat. Más étkezési célra felhasználhatók, például vegyes savanyúság vagy egyéb nyers saláta alapanyagaként.

A sütőtök betakarítását mindig száraz, napos időjárásnál végezzük, és kizárólag száraz állapotban helyezzük el tárolónkban. A tököt 10-20 cm-es szárcsonkkal, éles eszközzel (metszőolló) vágjuk le, hogy ne sérüljön meg a szártő (csuma), mert az a tök rothadását indíthatja el!

Kiemelt kép: Pixabay

Így választhat biztos kézzel érett sütőtököt

2023. szeptember 23. 09:10

Sok esetben okoz gondot az egyszeri vásárlónak, hogyan válasszon érett, erőteljes ízű sütőtököt. Hogy Ön is biztosra menjen, adunk néhány jó tanácsot.

Miért érdemes a sütőtököt kukoricával és babbal együtt termeszteni?

2024. augusztus 31. 08:10

Régen folyópartokon termesztették, általában a kukoricával és babbal együtt. Ezt a módszert a „Három Nővér Módszerének” nevezték.

Letaglózó méretűek a világ legnagyobb zöldségei 

2023. szeptember 13. 17:10

Az ember ma már lépten-nyomon belebotlik olyan videókba és képekbe a neten, amelyeken hihetetlen nagyságú zöldségekkel büszkélkednek a termesztők. Ha azonban az ezekhez kapcsolódó mérlegelést is megnézzük, bizton eltátjuk a szánkat...

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.