Zöldség

Sütni vagy díszíteni? – A tökfélék őszi kavalkádja

Agrofórum Online

Az ősz a tökök ideje – narancssárga, zöld, pettyes, cirmos és fehér héjak sorakoznak a piacokon, a kertben és a konyhában. Van, aki dísznek viszi, más sütnivalót keres, és persze akad, aki a magjáért termeszt.

De honnan tudjuk, melyik mire való? A tökfélék világa meglepően sokszínű – és egy kis ismerettel könnyű elkerülni a csalódást.

A sütőtök: az ősz íze és illata

Ha van zöldség, ami egyet jelent az ősszel, az a sütőtök. A Cucurbita maxima és a Cucurbita moschata fajokba tartozó étkezési tökök között hatalmas a választék. A klasszikus Nagydobosi lapított, szürke héjú, bőtermő, húsa narancssárga és édes – nem véletlenül a magyar konyha kedvence.

A Kiszombori kissé rostosabb, de kifejezetten zamatos. Az újabb fajták, mint a Hokkaido (más néven japán sütőtök) vagy a Butternut (pézsmatök), kisebb termetűek, gyorsabban beérnek, és akár héjjal együtt is süthetők.

Miért érdemes fogyasztani?

A sütőtök valódi vitaminbomba: béta-karotinban, rostban és ásványi anyagokban gazdag, miközben energiatartalma alacsony. A hőkezelés során a cukortartalom nő, így a betárolt példányok íze hetek alatt édesebbé válik. Nem véletlen, hogy a piacon a „jó tök” titka mindig az, hogy „már megcsípte a dér” – a hideg éjszakák ugyanis beindítják a cukrok átalakulását.

A sütőtök valódi vitaminbomba

Termesztési tipp: A sütőtök meleg- és vízigényes növény, de jól viseli a laza, humuszos talajt. A hajtatott palántázás gyorsítja a fejlődést, különösen, ha június közepéig kiültetjük. A terméseket száraz, hűvös (10–14 °C-os) helyen akár tavaszig is eltarthatjuk.

A dísztök: az őszi dekoráció királynője

A dísztökfajták (Cucurbita pepo var. ovifera) nem az étkezésről szólnak, hanem a látványról. A természet fantáziája itt igazán szabadon engedve: mini turbánformák, csavart nyakú tökök, pettyes, bordázott és csillag alakú variációk tucatjai kaphatók.

Piaci és otthoni felhasználás:

  • Dekorációként rendkívül tartósak: ha ép szármaradvánnyal szedjük és száraz helyen tároljuk, hónapokig megőrzik színüket.
  • Virágkötészetben és lakásdekorációban szezonális slágertermékek – akár koszorúkba, asztali kompozíciókba, vagy töklámpás mellé kiegészítőnek.

Fontos megkülönböztetés:

A dísztök nem ehető! Bár illata és héja megtévesztő lehet, keserű ízanyagokat tartalmaz, amelyek emésztési panaszokat okozhatnak. A sütésre szánt tök mindig étkezési fajta legyen – ennek a húsa sötét narancssárga, magháza telt, héja viszont könnyebben vágható.

Egy kis kitérő: az olajtök, a magjáért szeretjük

Az olajtök (Cucurbita pepo var. styriaca) héj nélküli magjaiért termesztett külön fajtatípus. Bár ősszel a sütőtök és a dísztök áll a figyelem középpontjában, az olajtök is egyre népszerűbb, hiszen magjaiból sajtolt olaja a „zöld arany”: kiváló antioxidáns-forrás és gasztronómiai csemege.

Tökéletes választás az őszi konyhába

A sütőtök sokoldalúan felhasználható:

  • Sütve klasszikus édesség,
  • krémlevesként igazi komfortétel,
  • püré formában köret,
  • sütőtökös kenyérként vagy piteként pedig az őszi sütés-főzés sztárja.

A kulcs a fajtaválasztás: a Hokkaido zamatos és gyorsan sül, a Butternut krémes állagú, a Nagydobosi klasszikus, hosszan tárolható.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A hobbi, ami értéket teremt - paprikaszószok formájában

2025. november 12. 04:56

Oravecz Kristóf századosnál, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár pilótájánál jártunk. Kristóf hobbija a paprikaszósz készítés. A hobbiból kisebb vállalkozás lett.

A fokhagyma termesztése és helyes betakarítása

2025. november 7. 16:10

A fokhagyma termesztése néhol már több ezer évre nyúlik vissza a történelemben. Hazánkban és a legtöbb európai országban azonban ez csak néhány évszázados múltat jelent.

Vajon tényleg teleltethető a paradicsom?

2025. november 6. 11:10

Megmenthető a paradicsom a hideg hónapokra? Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes kísérletezni a teleltetéssel.

Miért gyengül a rebarbara? Itt a megoldás!

2025. november 3. 15:10

Az őszi rebarbaraátültetés nemcsak a termést növeli, hanem a tő megfiatalítására is tökéletes alkalom.

Az ukrán betakarítás 51 millió tonnánál tart

2023. január 15. 07:37

Az ukrán szaktárca közleménye szerint a gazdálkodók 10,9 millió hektáron takarítottak be termést, a gabonatermés átlagosan 4,7 tonna hektáronként.

Egyre több búzát adnak el a gazdálkodók

2024. szeptember 25. 06:40

Európában a malmi búza olcsóbb lett, ám a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

2025. október 31. 11:10

Akár gumójáért, akár száráért termesztjük, a zeller bőséges termést ad, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes szedni.