Házikert

Hasznosítsuk újra az elhasznált komposztot!

Agrofórum Online

A kerti komposzt vagy a vásárolt virágföld még használat után is sok hasznos anyagot tartalmaz. Mégis sokaknak jelent problémát, hogy mihez kezdjenek vele.

A legegyszerűbb megoldás kidobás helyett visszaszórni a komposztálóba, de ha pótoljuk, amit a növények elhasználtak belőle, új életre is kelthetjük. Adhatunk például mű- vagy szerves trágyát hozzá, és így termőföld készíthető belőle, vagy egyszerűen szórjuk mulcsként a növények alá.

Mivel a cserépben nevelt növények valószínűleg nem szenvednek a talajban terjedő betegségektől, a cserepes növények komposztja általában biztonságosan újra felhasználható.

Hogyan fogjunk hozzá?

Amire az elhasznált komposzt újrafelhasználásához szüksége lesz:

  • kesztyű;
  • valamilyen felület, amire a komposztot ki lehet borítani;
  • szerves anyag, például kerti komposzt vagy érett trágya (ha termőföldet készítene);
  • ásó, gereblye (ha beásná);
  • lapát és gereblye (mulcsozáshoz).

Az elhasznált komposzt újrafelhasználásának öt módja

1. Adjon hozzá szerves anyagot, és használja újra ültetéshez

Borítsa ki az elhasznált komposztot, távolítsa el a nagyobb gyökérdarabokat, és kezével dolgozza el, hogy viszonylag homogén anyagot kapjon. Ezután adjon hozzá szerves anyagot, például kerti komposztot vagy érett trágyát. A kész komposzt körülbelül 70%-a legyen a használt komposzt, 30%-a a friss szerves anyag. Ez a keverék virágföldként használhtó.

2. Javítsa a kerti talajt az elhasznált komposzt beásásával

Bár túl sok tápanyagot nem tartalmaz, javítja a talaj szerkezetét, segíti a levegőztetést és a vízelvezetést, és növeli a talaj biológiai sokféleségét.

3. Mulcsozza az ágyásokat, ami megtartja a nedveséget és elnyomja a gyomokat

Egy lapát segítségével szórja a komposztot az ágyásokba, és egy gereblyével terítse el a talajon, hogy a mulcs körülbelül 5-7 cm mély legyen. Idővel a mulcsot a talajlakó szervezetek bedolgozzák, javítva a talaj szerkezetét és egészségét.

4. Gyepkezelés komposzttal

Töltse fel a gyepen kialakult mélyedéseket komposzttal, vagy csak gereblyézze szét. Nem kell aggódni, a szerves anyag néhány hét alatt teljesen eltűnik, nyoma sem marad a füvön. A gyep viszont meghálálja a gondoskodást.

5. Tegye egyszerűen a komposztálóba

Még az elhasznált komposzt is tartalmaz különféle talajlakó szervezeteket, amelyek a kerti és konyhai hulladékot bontják. Ha sok elhasznált komposztja van, akkor azt rétegezze más szerves anyagokkal.

Mit tegyünk az esetleges „komposztlakókkal”?

Ha használt komposztban lárvákat talál, terítse ki az anyagot vékony rétegben egy és élvezze a látványt, ahogy a madarak boldogan szemezgetnek a lakomából! Ha ők végeztek, használja a komposztot a fentiek szerint. 

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Őszi gyepápolás: így készítse fel a füvet a télre

2024. szeptember 21. 14:10

Ha a felsorolt feladatokat elvégzi, garantáltan szép és ellenálló gyeppel kezdi a telet és várhatja a tavaszt.

Ültessen korbácsliliomot őszre!

2024. szeptember 21. 08:10

Az ültetés előtt érdemes gondosan megválasztani a helyet, mivel a korbácsliliom kifejezetten a napos, meleg helyeket kedveli.

Hogyan veszik fel a növények a tápanyagokat?

2024. szeptember 20. 16:10

Bár a műtrágyákról, tápoldatokról sokat hallunk, talán nem mindenki tudja, hogy mit és hogyan „esznek” a növények. Pedig akár éhen is halhatnak!

Őszi faültetési tippek a sikeres gyökeresedésért

2024. szeptember 20. 05:40

Ősszel mindenki nekilát vagányan fákat ültetni, és aztán jön a tavasz és rájövünk, hogy hoppá, valami gond van. Nézzük most az őszi faültetési tippek sorát!

Napelemrendszerrel tették tönkre egy gazdálkodó földjét

2024. június 11. 11:40

Egy gazdálkodó földet adott bérbe egy napelemes cégnek – bár ne tette volna. A fenntartható energiatermelés nem fenntartható következményei.

1,4 millió forint a termőföld átlagára hektáronként

2020. június 8. 09:06

Tavaly 7%-kal kevesebb tranzakció keretében 14%-kal kisebb termőföld-terület cserélt gazdát, mint 2018-ban. Az árak emelkedése ugyanakkor továbbra is töretlen.

Egyre drágább termőföldet venni Romániában

2018. augusztus 16. 10:38

A piacon jelentős felhajtó erőt képvisel a külföldi spekulánsok érdeklődése, tekintettel arra, hogy a legmagasabb romániai árak még mindig csak felét-harmadát teszik ki a legolcsóbb németországi, vagy hollandiai területek árának.

Tovább növekedtek a termőföldárak

2019. november 22. 08:32

Az értékesített terület nagysága Fejér megyében nőtt a legnagyobb mértékben, 33 százalékkal, és Pest megyében csökkent a leginkább, 25 százalékkal.