Házikert

Hogy ne kelljen rá pénzt kiadni: gyűjtsünk vetőmagot!

Agrofórum Online

Ha magot szedünk vagy kapunk, például a szomszédtól, azzal számos növényfaj egyedeit tudjuk ingyen szaporítani.

Közéjük tartozhatnak fák, cserjék, évelők és egynyáriak, hagymásak, zöldség- és fűszernövények, tehát széles a választék. A magszedés időpontja persze nem köthető egyetlen évszakhoz, mivel az az adott növény elvirágzásához és terméséréséhez kötődik, de általában késő nyártól késő őszig keríthetünk rá sort.

Mikor kell begyűjteni a vetőmagot?

Pici odafigyelésre azért szükség van, hogy a legjobb hatásfokkal szedjük le és a legjobb minőségű, életerős magokhoz jussunk.

A magok gyorsan érnek, sőt túlérnek, ezért figyelni kell, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor éppen a megfelelő állapotban vannak, de a növény még nem szórta szét őket. Ökölszabály, hogy a magok két hónappal a virágzás után szedhetők.

Vannak olyan növények, amelyek magjait akkor kell szedni, amikor még zöldek és nem tűnnek teljesen érettnek, ilyen az ázsiai boglárka, a szellőrózsa vagy a körömvirág. Ha pedig bogyót szedünk, csapjunk le rájuk még a madarak és más „nagyfogyasztók” előtt.

A növényeknek, amelyekből magokat gyűjtünk, egészségesnek és jól fejlettnek kell lenniük. Ez biztosítja, hogy az utóda is erős és betegségektől mentes lesz. Tisztában kell lenni azzal is, hogy ha valamilyen fajról vagy fajtáról szedünk magot (például büdöske vagy zinnia), egyöntetű növényállományt kapunk, ha azonban hibridről (például paradicsom vagy paprika), jó eséllyel nem lesznek egyöntetűek a kikelő növények.

Vetőmag gyűjtése

A magot száraz időben kell leszedni, amikor teljesen beért, és elveszti a zöld színét. Szedjük le és szabaduljunk meg a magházat körülvevő külső buroktól, szennyeződésektől, és tegyük meleg, száraz helyre száradni.

Ha bogyókból, gyümölcsből szeretnénk magokat gyűjteni, pépesítsük a termést, szitán át kell törni, majd a fennmaradó magokat megmosni és kiszárítani, például egy papírtörlőn.

Ha olyan magokat szeretnénk összegyűjteni, amelynek a magháza „szétrobban”, hogy szétszórja a termését, tegyük a burkot egy papírzacskóba.

A dióféléket akkor kell begyűjteni, amikor egyébként is hullik a termés, akár kézzel szedve, akár úgy, hogy egy lepedőt helyezünk a fa tövére, és addig rázzuk az ágakat, amíg le nem esnek. A magházat körülvevő burkot el kell távolítani, mert penészgombákat, kártevőket és betegségek terjeszthet.

A magvak tárolása

Egyes magokat (pl. hunyor) a legjobb azonnal elvetni, mivel életképességük a tárolás során gyorsan csökken. Sok fajt viszont érdemes akkor venni, amikor a boltban vásárolt magokat is kiszórnánk, addig viszont megfelelő helyen tárolni kell.

Helyezzük a már megszárított vetőmagot felcímkézett papírzacskókba, és tárolja hűvös, száraz helyen. A másik megoldás, hogy légmentesen záródó dobozokba tesszük, valamilyen páraelszívó anyag kíséretében (pl. ruhacsomagolásokból átmentett szilikagél). A magas páratartalom vagy meleg ugyanis a vetőmag károsodását okozhatja, például mert gombabetegségekkel fertőződik vagy egyszerűen megrohad.

Vannak viszont olyan magok is, amelyek nem száradhatnak ki teljesen, mert a csírázáshoz szükségük van némi nedvességre. Ilyen növény például a dió, a tölgy és a magnólia. Ezeket a magokat nedves vermikulitból, homokból vagy nedves kókuszrost és homok keverékét tartalmazó műanyag zacskóban több hónapig tárolhatjuk. Hűtőszekrényben 5 °C-on tárolva pedig ezek a magok évekig életképesek maradnak.

Problémák

Sajnos vannak steril növények, ezek nem hoznak magokat. Mások pedig kétlakiak, és ha nincs szerencsénk, porzós növényünk van, amely nem hoz magot.

Mivel a maghozás sok energiabefektetéssel jár a növény számára, vannak évek, amiket egyszerűen „kihagy”, nem lesz termés, más években viszont bőségesen terem. Ugyanezt a megfelelő/meg megfelelő időjárás eredménye is lehet.

Nem életképes a vetőmag: van, hogy nem volt teljesen egészséges a mag, amit begyűjtöttünk, vagy túl sokáig, esetleg nem megfelelően tároltuk, mindkettő következménye a gyenge/sikertelen csíráztatás. Az ilyen vetőmagtételeket dobjuk ki, nem érdemes velük bosszankodni.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mángold: salátaként, főzelékbe, élelmiszerként és gyógynövényként is alkalmazható

2024. szeptember 19. 14:40

A mángold tele van tápanyagokkal, így egész évben friss vitaminforrást biztosíthat. Legyen szó salátáról, főzelékről vagy köretként való felhasználásról, a mángold kiváló alapanyag.

A zöldtrágya nem kamu, próbálja ki a kertben is!

2024. szeptember 19. 09:40

A zöldtrágyanövények jótékony hatását érdemes próbára tenni a házikertekben. Bemutatjuk, hogyan és milyen növényekkel érhetünk el eredményt.

Indulhat a kétnyári virágaink ültetése, hogy a következő évben pompázzanak

2024. szeptember 18. 16:10

Az ősz ideális időszak a vetésre, így a növényeknek elegendő idejük van megerősödni a tél előtt, és tavaszra színes, illatos virágokkal díszíthetik a kertet.

Hogyan ültessünk helyesen mogyorót?

2024. szeptember 17. 14:40

Mogyoróbokrot ültetni hálás dolog, hiszen a növény, bár eleinte több évet is kell várnunk a termésére, később évtizedeken át gazdag terméssel örvendeztet meg minket.

Hogyan fogjunk magot a virágokból?

2022. szeptember 28. 05:38

Minden esetben csak egészséges növényről fogjunk magot, hogy növényvédelmi problémát ne teremtsünk magunknak.

KWS repcevetőmag: Így kezdődik egy nyereséges gazdálkodás!

2019. július 1. 05:47

Ismerje meg a KWS repcevetőmag kínálatát és rendelje meg most kedvezményes előszezoni áron!

Szója: meghálálja a választását

2020. február 16. 08:15

A SAATEN-UNION olyan szójafajtákkal foglalkozik, amelyek közül hazai viszonyok között, eltérő termesztési célok esetén is mindenki megtalálja a neki megfelelőt.

A vetőmagkezelés pozitív hatással lehet a kalászosok fejlődésére

2024. július 20. 12:10

A fejlődés korai szakaszában a növényeknek olyan segítségre van szükségük, amelyek hatékonyan hozzájárulnak a növény fejlődéséhez és a termés minőségének javításához.