Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Kiváló hibridek Magyaratádon – 25 éves a KWS

Agrofórum Online

A KWS Magyarország Kft. – a tavalyi évhez hasonlóan – ismét nagyszabású szántóföldi bemutatóval várta az érdeklődőket. Az idei évnek különleges apropója is van, hiszen idén ünnepli a cég fennállásának 25. évfordulóját.

Szanyi István, a KWS Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója nyitóbeszédében elmondta, jelenleg mindenki kiútkeresésben van. Hazánk klímája változik, egyre melegebbek a nyarak és egyre kevesebb csapadék hullik.

Az emelkedő energiaárak mellett a terményárak alacsonyan maradtak, az EU szabályozások pedig abba az irányba haladnak, hogy 2030-ig felére kell csökkenteni a növényvédő szerek felhasználását. Az idei esztendő azt is megmutatta, hogy a növényvédelmi problémák vagy a toxinok jelenléte a terményben mennyire meg tudja keseríteni az életünket.

Az elfogadható árbevételért

A mai megváltozott körülmények között az egyik legfontosabb szempont lehet, hogyan tudunk hatékonyan termelni, és alacsony inputköltségekkel akár egy viszonylag szerényebb termést, de mégis elfogadható árbevételt elérni.

Amiben a KWS igazán segíteni tud a gazdálkodóknak, az a kockázatmenedzsment. A portfólióban megtalálhatók a kalászosok, a repce és a tavaszi kultúrák is, mint a napraforgó, kukorica és – a jövő egyik nagy reménysége – a cirok.

Jelenleg sokan gondolkoznak azon, hogy érdemes-e repcét vetni, vagy sem. Amennyiben az időjárás is úgy akarja, vannak olyan kimagasló hibridek a KWS kínálatában, amikkel érdemes számolni idén is. Jelesül a 2024-es GOSZ-VSZT-NAK posztregisztrációs kísérlet győztes KWS MIKADOS.

Extrém körülmények közt is jól teljesít a kukorica és a napraforgó

Észrevehetően visszaesett az elmúlt 4-5 évben a kukorica vetésterülete. A KWS mégis hisz ebben a növényben, hiszen az új, modern KWS kukorica hibridek, mint a KWS HYPOLITO és a KWS OLTENIO extrém körülmények között is jól szerepelnek. A napraforgóban szintén vannak még lehetőségek, hiszen a mostani száraz időszakokat is jobban tolerálja.

A KWS továbbra is hisz a kukoricában
A KWS továbbra is hisz a kukoricában

A klasszikus szántóföldi növények mellett a KWS komoly nemesítői munkát végzett a cirok esetében, melynek köszönhetően kiváló szemes és siló cirok hibrideket tud ajánlani az érdeklődőknek. Jövő tavasszal a KWS RUBINUS, korai érésű vörös szemű szemes cirok bővíti tovább a magyarországi kínálatot.

Az Innovation Farm területén a megjelentek élőben is megtekinthették a KWS portfólióját és praktikus technológiai tanácsokkal felvértezve térhettek haza.

Az Innovation Farm látványos bemutatóterülete
Az Innovation Farm látványos bemutatóterülete

A rendezvény zárásaként a KWS találkozóra hívta partnereit, hogy együtt ünnepeljék az elmúlt 25 év sikereit.

A KWS Magyarország Kft. a jövő évben is szeretettel vár minden régi és új látogatót az Innovation Farmon.

Raktározás során fellépő problémák - terménytárolási teendők

2024. szeptember 16. 05:40

A raktári károsítók az esetek 99%-ában valamilyen, sokszor banális hiba miatt jelennek meg a betárolt terményekben. Ezeket a hibákat együttesen a raktári higiénia elleni vétségek névvel lehetne jellemezni és szinte ezernyi van belőlük.

Itt vannak a búza és repce posztregisztrációs fajtakísérletek eredményei

2024. szeptember 8. 10:10

A GOSZ-VSZT-NAK kísérletek eredményeiről készült összefoglaló kiadványokat a szervezők nyilvánosan elérhetővé tették ebben az évben is.

3–5 tonnás hozamokkal kezdődött a kukorica betakarítása – nincs már perspektíva a növényben?

2024. szeptember 5. 11:10

Augusztus 28-án hazánk nagy részén 150-200 mm víz hiányzott a felső 1 méteres talajrétegből, és az ilyen évjáratok egyre gyakoribbak lesznek.

TIMAC AGRO referencia eredmények őszi vetésű kultúrákból

2024. szeptember 2. 13:10

Az első határszemlék partnereinkkel közösen már a kelést követően megtörténnek és rendszeresen megismétlődnek egészen a betakarításig.

Tovább nőttek a mezei pockok által fertőzött területek – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 14. 08:10

Február első dekádjában minden eddigi nappali és éjszakai melegrekordot megdöntött az időjárás. Ennek hatására az ősszel vetett kalászos és káposztarepce vetések fejlődése is megkezdődött.

Csökkenhet az ukrán vetésterület az orosz támadások miatt

2023. július 26. 06:40

A gabonaárak kedden nem emelkedtek látványosan, a kukorica és a búza azonnali piacán nem voltak olyan mértékű elmozdulások, mint az elmúlt napokban.

A kiváló repcetermés receptje: minőségi tápanyagok

2019. július 2. 10:15

Ha a kezdeti fejlődés során a növény minden tápanyagot megkap, egy megerősödött és jól begyökerezett állomány megy a télbe, ami már egy mérföldkő a jó terméshez vezető úton.

Három kombájn a repcetáblán - Így zajlott az aratás Chernelházadamonyán

2019. augusztus 25. 21:34

A Kőszeghez közeli kis falu, Chernelházadamonya határában egyszerre négy kombájn vágta a repcét júliusban - ebből három CLAAS betakartógép egyetlen közepes méretű táblán dolgozott.