Mire figyeljünk, ha mocsári hibiszkuszt ültetünk a kertünkbe?

Agrofórum Online

Évek óta szeretnék mocsári hibiszkuszt ültetni a kertbe. Mire ügyeljek? Kell majd metszenem?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A mocsári hibiszkusz egy évelő, nagyon dekoratív, hatalmas, különböző színekben pompázó virágokkal rendelkező dísznövényünk. A virágok mérete elérheti akár a 25 cm-es nagyságot is, míg sziromlevelének színei általában a fehér, vagy a piros, és e kettő árnyalatában változnak. A színes sziromlevelek között hatalmas porzó is látható, mely ugyancsak hozzájárul a növény díszes megjelenéséhez. Egy-egy virágban általában csak pár napig gyönyörködhetünk, viszont virágai a nyár közepétől egészen szeptemberig folyamatosan nyílnak, nagyobb példányaikon akár számos virág egyszerre is díszíthet. Szépsége miatt akár szoliterként is ültethető, de szegélynövényként, illetve más évelő növényekkel társítva is ékesíthet kertünkben. Kertünk talajába is ültethetjük, de akár edényben, dézsában is nevelhetjük egyedeit.

Optimális hely számára a napos fekvés, mely dús virágzását is elősegíti. Tűző napra azonban nem ajánlott ültetni, hiszen levelei meg is éghetnek, az edényben nevelt növények gyökere pedig a nagy forróságban könnyen ki is száradhat. Árnyékos területeken is virágzik, viszont általában kevesebbet. Nevével ellentétben, a tartós vízállást, pangó vizet sem tűri, de rendszeres öntözéséről főként fiatal, illetve edényben nevelt növények esetében fontos gondoskodnunk. Szép növekedése és virágzása csak jó tápanyagellátás mellett képzelhető el, így rendszeres tápoldatozásáról is gondoskodjunk!

A hideg beállta előtt a konténerben nevelt mocsári hibiszkuszt védett helyen teleltessük gyökereinek fagyérzékenysége miatt! A kerti példányok tövi részét is ajánlatos takarásban részesíteni a hideg hónapokban. A növények ébredése meglehetősen későinek mondható, hiszen csak a tavasz vége felé indul meg hajtásaik és leveleik képződése. Nem kell megijedni, a növény fás részei még ősszel elfagynak – mely részeket ajánlatos tavasszal lemetszeni –, de ennek ellenére a növény nem száradt ki, hanem a többi növénytől eltérő, későbbi kihajtása várható. Növényvédelem szempontjából a mocsári hibiszkusz könnyen kezelhető növényünk, hiszen a levéltetveken kívül más problémára általában nem kell számítanunk.

Kiemelt kép: Pixabay

Mikor metsszük meg a gyümölcsfákat és gyümölcsbokrokat?

2023. január 16. 04:38

Kérem válaszukat, hogy mikor metsszem meg a különböző gyümölcsfákat és gyümölcsbokrokat?

Mit tegyünk a kajszifa moníliával fertőzött hajtásrészeivel?

2022. május 1. 16:13

Hiába permeteztem virágzás idején, mégis megjelent kajszifáimon a monília. Mi legyen a fák fertőzött hajtásrészeivel?

A kajszi metszése szakszerűen - Így lesz sok gyümölcs a fán a nyári időszakban

2019. március 20. 08:09

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az kajszi fát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével.

Gyümölcs Videó

Teleltetésre fel! II. rész – a citrusfélék, a leander, a sétányrózsa, a kefevirág és az angyaltrombita megfelelő téli védelme

2019. november 28. 05:36

Mik a pontos teendők fagyérzékeny növényeink megfelelő téli védelmének biztosításában? Hogyan oldjuk meg a leander, a sétányrózsa, a kefevirág, az angyaltrombita és a citrusfélék teleltetését?