Házikert

A korallvirág megfelelő gondozása az egész évi pompához

Agrofórum Online

A korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) egy színes virágaival és pozsgás leveleivel díszítő, könnyen gondozható szobanövény, amely ideális választás kezdő és tapasztalt kertészek számára is. Különlegessége, hogy akár egész évben virágaival kápráztat el, ehhez azonban az kell, hogy megfelelően gondozzuk.

A korallvirág általában télen és kora tavasszal virágzik, de megfelelő gondozás mellett ez az időszak jelentősen meghosszabbítható. Ha biztosítjuk számára a megfelelő fényviszonyokat, ügyelünk a rendszeres öntözésre, és időnként „pihentetjük” a növényt, akár egész évben virágokkal díszítheti otthonunkat.

Fényigény

Elsősorban a növény megfelelő elhelyezése a fontos. A virág sok fényt igényel ugyan, de a közvetlen, erős napsütéstől érdemes védeni, különösen a nyári hónapokban, így szabadba helyezése esetén a félárnyékos hely az ideális számára. Télen viszont hasznos lehet a közvetlen napfény, mivel ilyenkor jelentősen kevesebb a napsütés, ami gátolhatja a virágzást, és a növény fejlődésére is negatív hatással lehet.

Hőmérséklet

Ideális hőmérsékleti tartomány számára a 15-25 °C közötti érték. Nem bírja a hideget, ezért fagymentes helyen tartsuk, különösen télen, ahol biztosan nem megy tartósan 12 fok alá a hőmérséklet, különben megáll a fejlődésben.

Öntözés

Mivel pozsgás növény, nem igényel túl sok vizet, így a földjét hagyhatjuk kissé kiszáradni két öntözés között. A túlöntözés veszélyes, mert gyökérrothadást okozhat, ezért ügyeljünk arra, hogy ne álljon vízben.

Páratartalom

Pozsgás növény lévén (képes a vizet tárolni), nem igényel magas páratartalmat, sőt jól viseli a szárazabb levegőt is, párásítást abszolút nem igényel.

Talaj

A korallvirág laza, jó vízelvezetésű talajt igényel. A legjobb választás számára a kaktuszok számára készült ültetőközeg, ami megfelelő vízelvezetést biztosít. Az enyhén savanyú, humuszban gazdag talaj is megfelelő számára, azonban figyelni kell arra, hogy két öntözés között igen nehéz szárazon tartani, mivel a nedvesség miatt összetapad.

Virágzás

A korallvirág virágzása télen és kora tavasszal jellemző, de megfelelő fényviszonyok és gondozás mellett akár egész évben is hozhat virágokat. A virágzás érdekében időnként érdemes pihentetni, azaz egy kevésbé napfényes és hűvösebb helyen tartani 4-6 hétig, majd újra visszahelyezni világos helyre.

Ideális esetben novemberben vagy decemberben érdemes erre sort keríteni, amikor a virágzási időszak véget ért, de az új már a küszöbön van. Ekkor a növény a téli hónapok alatt regenerálódhat, mielőtt újra visszahelyeznénk egy világosabb helyre, hogy a következő tavaszi virágzásra felkészüljön.

Metszés

A növényt virágzás után érdemes metszeni, eltávolítva az elnyílt virágokat és elhalt leveleket, így helyet biztosítva az új bimbóknak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan előzzük meg, hogy a növények fagykárt szenvedjenek?

2024. október 24. 13:10

A téllel járó hideget nem minden kerti növény viseli jól. Mi viszont sokat tehetünk azért, hogy mégse érje őket fagykár.

Ezért adjunk kávézaccot a szobanövényeknek

2024. október 24. 06:40

A kávézacc javítja a talaj minőségét, sőt, néhány növény számára afféle bioműtrágyaként is szolgálhat.

Szobanövények, amelyek jobb, ha a hálószobán kívül maradnak

2024. október 23. 14:10

Az erős illatú növények szédülést, fejfájást vagy légzési nehézségeket válthatnak ki, különösen zárt térben.

Hol és hogyan tároljuk a kibontott zsákos virágföldet?

2024. október 23. 08:10

A rovarok, például a hangyák és a lisztbogarak, könnyen felfedezik a nyitott zsákokat, mert vonzódnak a virágföldben lévő szerves anyagokhoz.

Mennyire metszhetem meg a megnyúlt korallvirágot?

2023. február 19. 13:38

Kérem válaszukat a következő kérdésre: Mennyire metszhetem meg a megnyúlt korallvirágot?

Ikonikus karácsonyi növények

2022. december 20. 05:37

Vannak olyan klasszikus darabok a virágosok polcain, melyek a karácsony elmaradhatatlan növényei. Többet már kapásból fel is sorolhatunk, mint a korallvirág, mikulásvirág, de idén vannak izgalmasabb összeállítások is.

Hogyan lehet a korallvirágot újra virágoztatni?

2023. november 19. 10:10

Ajándékba kaptam egy korallvirágot korábban. Hogyan lehet ezt a növényt újra virágoztatni?

Miért nyúlik meg a korallvirág és miért nem virágzik?

2022. november 28. 04:39

Kérem szakértő tanácsukat: miért nyúlik meg a korallvirág és miért nem virágzik?