A csicsóka ősszel szépséges sárga virágokat hoz. Télen a termését kiáshatjuk az ágyásokból, és a gumókból ízletes ételeket készíthetünk.
Igen egészséges növényként tartható számon a csicsóka. Sajnos manapság ritkán kapható a piacon és a boltokban. Ennek ellenére régebben gyakran szerepelt az étlapon.
A csicsóka (Helianthus tuberosus) a fészkesvirágzatúak családjába tartozik, a növény augusztustól virágzik. Virágai nagyon hasonlítanak a napraforgóéra, csak sokkal kisebbek és később is nyílnak.
A szára vékonyabb, mint a napraforgóé, de nagyon magasra, akár három méteresre is megnőhet. A termesztése a burgonyához hasonló, ha azonban egyszer teremni kezd, szinte kiirthatatlan. A gumó télen sem fagy el.
![Csicsóka virágai](https://agroforum.hu/assets/uploads/2025/01/jerusalem-artichoke-3701223_1920-min-811x540.jpg)
Sokféle névvel illetik
A csicsókát nem csak világszerte, hanem hazánkban is sok különböző névvel illetik. Topinambur és jeruzsálemi articsóka néven is találkozhatunk vele. Ezek is azt jelzik, hogy a csicsóka valaha rendszeresen került az asztalra.
A harmincéves háború alatt a csicsóka az emberek fő tápláléka volt. Idővel azonban kiszorította a burgonya, így lassacskán feledésbe merült.
A csicsóka gumója nyersen és főzve is fogyasztható, enyhén diós és édes ízű, roppant egészséges étel. Ezeken kívül a növény kevés gondozást igényel, ezért mondhatjuk azt, hogy megéri a kertben termeszteni.
Dióhéjban a csicsókáról
- Család: Fészkesvirágzatúak
- Méret: Több méter magas is lehet
- Talaj: Tápanyagszegény talajon is megél, de komposzttal vagy trágyával magasabb terméshozamot érhetünk el
- Hely: Napos vagy félárnyékos
- Virágzata: Sárga virágai 4–8 cm átmérőjűek
- Évelő: Igen
- Télálló: Igen
- Termése: Gumók
- Íze: Diós és enyhén édes
- Felhasználása: Főzés, sütés, pirítás, párolás
- Egészségre gyakorolt hatás: A gumók inulint tartalmaznak, alacsony kalóriatartalmúak, rostdúsak
![Csicsóka a kertben](https://agroforum.hu/assets/uploads/2025/01/jerusalem-artichoke-6691838_1920-min-1600x1067.jpg)
A csicsóka termesztése
Magról nem lehet termeszteni. Aki csicsókát akar termeszteni, annak a gumókat meg kell vennie. Ezeket október és április között, 60–80 centiméteres sortávolságban kell elültetni. A gumók közti távolság kb. 40 centiméter kell, hogy legyen. A gumókat rüggyel felfelé, kb. 10 centiméter mélyen kell elültetni.
A csicsóka nem igényel speciális talajt. Félárnyékban is jól fejlődik, de a napos területeket is kedveli. Tápanyagszegény talajon is megél, de szegényebb talajban általában kisebbek lesznek a gumói. Trágyával és komposzttal növelhető a terméshozam.
Ugyanazon a helyen több évig is megél a csicsóka, így nem kell újra ültetni. Tavasszal a bent hagyott gumók újra kihajtanak. A növény agresszívan nő, ha meg akarjuk akadályozni a kertben a túlzott elburjánzását, akkor egyszerűen ássuk ki a fölösleges gumókat.
Elkészítése
A csicsóka novembertől egész télen át betakarítható. Meg kell hámozni, ezt követően főzve vagy pirítva fogyasztjuk. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, egytálételt vagy salátát is. A csicsóka nyersen is fogyasztható – bár úgy nem olyan ízletes és jó állagú, mint megfőzve.