Kiskerti teendők

Csicsóka: ízletesek a gumói, de vigyázzunk, mert a növény agresszíven terjed!

Agrofórum Online

A csicsóka ősszel szépséges sárga virágokat hoz. Télen a termését kiáshatjuk az ágyásokból, és a gumókból ízletes ételeket készíthetünk.

Igen egészséges növényként tartható számon a csicsóka. Sajnos manapság ritkán kapható a piacon és a boltokban. Ennek ellenére régebben gyakran szerepelt az étlapon.

A csicsóka (Helianthus tuberosus) a fészkesvirágzatúak családjába tartozik, a növény augusztustól virágzik. Virágai nagyon hasonlítanak a napraforgóéra, csak sokkal kisebbek és később is nyílnak.

A szára vékonyabb, mint a napraforgóé, de nagyon magasra, akár három méteresre is megnőhet. A termesztése a burgonyához hasonló, ha azonban egyszer teremni kezd, szinte kiirthatatlan. A gumó télen sem fagy el.

Csicsóka virágai
A csicsóka virágai (Forrás: Pixabay)

Sokféle névvel illetik

A csicsókát nem csak világszerte, hanem hazánkban is sok különböző névvel illetik. Topinambur és jeruzsálemi articsóka néven is találkozhatunk vele. Ezek is azt jelzik, hogy a csicsóka valaha rendszeresen került az asztalra.

A harmincéves háború alatt a csicsóka az emberek fő tápláléka volt. Idővel azonban kiszorította a burgonya, így lassacskán feledésbe merült.

A csicsóka gumója nyersen és főzve is fogyasztható, enyhén diós és édes ízű, roppant egészséges étel. Ezeken kívül a növény kevés gondozást igényel, ezért mondhatjuk azt, hogy megéri a kertben termeszteni.

Dióhéjban a csicsókáról

  • Család: Fészkesvirágzatúak
  • Méret: Több méter magas is lehet
  • Talaj: Tápanyagszegény talajon is megél, de komposzttal vagy trágyával magasabb terméshozamot érhetünk el
  • Hely: Napos vagy félárnyékos
  • Virágzata: Sárga virágai 4–8 cm átmérőjűek
  • Évelő: Igen
  • Télálló: Igen
  • Termése: Gumók
  • Íze: Diós és enyhén édes
  • Felhasználása: Főzés, sütés, pirítás, párolás
  • Egészségre gyakorolt hatás: A gumók inulint tartalmaznak, alacsony kalóriatartalmúak, rostdúsak
Csicsóka a kertben
Csicsóka a kertben (Forrás: Pixabay)

A csicsóka termesztése

Magról nem lehet termeszteni. Aki csicsókát akar termeszteni, annak a gumókat meg kell vennie. Ezeket október és április között, 60–80 centiméteres sortávolságban kell elültetni. A gumók közti távolság kb. 40 centiméter kell, hogy legyen. A gumókat rüggyel felfelé, kb. 10 centiméter mélyen kell elültetni.

A csicsóka nem igényel speciális talajt. Félárnyékban is jól fejlődik, de a napos területeket is kedveli. Tápanyagszegény talajon is megél, de szegényebb talajban általában kisebbek lesznek a gumói. Trágyával és komposzttal növelhető a terméshozam.

Ugyanazon a helyen több évig is megél a csicsóka, így nem kell újra ültetni. Tavasszal a bent hagyott gumók újra kihajtanak. A növény agresszívan nő, ha meg akarjuk akadályozni a kertben a túlzott elburjánzását, akkor egyszerűen ássuk ki a fölösleges gumókat.

Elkészítése

A csicsóka novembertől egész télen át betakarítható. Meg kell hámozni, ezt követően főzve vagy pirítva fogyasztjuk. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, egytálételt vagy salátát is. A csicsóka nyersen is fogyasztható – bár úgy nem olyan ízletes és jó állagú, mint megfőzve.

Gömbölyű bimbók, színes harangok: a léggömbvirág

2025. február 10. 08:10

Nevét a jellegzetes, felfújódó bimbóiról kapta, amelyek úgy néznek ki, mint egy kis léggömb, mielőtt teljesen kinyílnak.

Hogyan küzdjünk a „fekete fagy” ellen?

2025. február 10. 07:10

A kertet borító fehér jégkristályok aggodalomra adhatnak okot. Elpusztíthatják a növények bizonyos részeit, vagy akár az egész növényt is.

Mire jó a hozzáadott talajkolloid?

2025. február 10. 05:40

A talajkolloidok a talaj legfinomabb részecskéi közé tartoznak, ezek a részecskék rendkívül fontosak a talaj kémiai és fizikai tulajdonságainak meghatározásában.

Hogyan ismerjük fel a fagykárokat a kertben?

2025. február 7. 14:40

Mire figyeljünk oda, hogy elkerüljük a fagykár jeleit? Mi az a hőmérséklet, ami a kerti növényekre veszélyes lehet? Cikkünkből megtudhatja!

Felértékelődik a bodza, mert alacsony tőke- és munkaerőigénnyel termeszthető

2024. december 11. 14:40

Az utóbbi évtizedekben az élelmiszeripar ismét felfedezte a bodza gyümölcsének nagy mértékű antocianin-tartalmát.

A repce állományfejlődésének kihívásai

2018. július 18. 04:45

A cél a maximális ellenálló képesség.

A világ egyik legegészségesebb zöldségnövénye a brokkoli

2018. szeptember 29. 04:36

A brokkoli napjaink egyik sikernövénye, a világtermelés meghaladja a 22 millió tonnát (a karfiol 2 millió tonna). A világ legegészségesebb élelmiszereinek listájában előkelő helyezést ér el, minden tekintetben értékes táplálék.

A mángold kisüzemi termesztésének tapasztalatai

2020. április 29. 05:38

Mivel a mángold üzemi termesztése nem jellemző sem hazánkban, sem Európában, így kevés irodalmi adat található meg arra vonatkozóan, hogy milyen technológiával célszerű dolgozni a növény esetében.