Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

A repce állományfejlődésének kihívásai

A repce állományfejlődésének kihívásai

RAPOOL Hungária Kft.

A cél a maximális ellenálló képesség.

A zavaró tényezők minimalizálása

Az extrém időjárási körülmények, mint a hőség és a hideg, illetve a szárazság és a túl sok csapadék, valamint a rovarkárok egyre gyakrabban okoznak stresszt a repceállományok fejlődésében, ennek sokszor terméskiesés lehet a következménye. Az időjárást és annak hatásait nem lehet befolyásolni. Viszont meg lehet próbálni a lehető legjobban felkészülni rá:

  • megfelelő termesztéstechnológiával,
  • vetésforgóval és
  • hibridválasztással.

Ha későn indul meg a vegetáció, vagy nem megfelelő a tápanyag-ellátottság, például csökkent tápanyagtartalmú vagy váztalajok esetében is fokozódhat a növényekre ható stressz. A növénytermesztés általános alapelveinek betartása mellett a makro- és mikroelemekkel történő célzott trágyázással, illetve a stressztényezőkhöz alkalmazkodni képes hibridek termesztésével közvetlenül lehet mérsékelni a kártételt. A RAPOOL Root Power csávázás kiegészítő tápanyagai kifejezetten segítik a kedvezőtlen körülmények között fejlődő fiatal növény gyökerének növekedését.

Célzott nemesítéssel a zavaró tényezők ellen

A betegségek, a vírusok és a gyomok is hátráltathatják a növények fejlődését. A nemesítés új, erősebb rezisztenciájú vagy toleranciájú hibridek létrehozásával biztosíthatja a repce magas terméshozamát. Így az ellenálló, fómarezisztens (például DALTON) és gyökérgolyva-rezisztens (például CROQUET), valamint a TuYV-vírus- és Verticillium-rezisztens hibridek jelentik a megfelelő megoldást a stressz célzott csökkentésére. A gyors növekedésű hibridek kiválasztása, a jókor végzett vetés, az előírt vetési norma betartása, illetve a Clearfield gyomirtási rendszer is segíthet a gazdasági kárt okozó gyomnövények elleni védekezésben és a terméshozam biztosításában.

A betegségek és a kártevők kontrollálásához és a célirányos védekezéshez kérje Ön is a RAPOOL tanácsát.

Pálffy András
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

 

A RAPOOL repcevetőmag-katalógusa letölthető ide kattintva.

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A vetőmagkezelés pozitív hatással lehet a kalászosok fejlődésére

2024. július 20. 12:10

A fejlődés korai szakaszában a növényeknek olyan segítségre van szükségük, amelyek hatékonyan hozzájárulnak a növény fejlődéséhez és a termés minőségének javításához.

Ősziárpa-fajtáinkba kódoltuk a sikeres szezont

2024. július 19. 10:10

A korai vethetőséget, a stressztűrést és a vírusrezisztenciát tartja a SAATEN-UNION a sikeres árpatermesztés feltételének.

Az új repcegeneráció minden eddiginél stabilabban áll a lábán

2024. július 16. 10:40

Ismerkedjen meg a RAPOOL teljes repcekínálatával, valamint a legújabb hibriddel, mely ennek a generációnak a képviselője.

Hetekkel korábban virágzott a repce, hamarabb kezdődhet az új vetés

2024. július 14. 08:10

Az időjárási és klimatikus viszonyok felborulása miatt manapság a gazdáknak folyamatosan figyelniük kell az érési fázist a termőterületükön.

Az optimális repcebetakarítás. Figyelmesen, türelemmel.

2018. június 26. 15:21

A DALTON szára nedvesebb a betakarítás idején, míg a DARIOT esetében megfigyelhető az előrelépés a nemesítésben.

VSZT: terméskieséssel kell számolniuk a vetőmagtermelőknek

2022. július 6. 15:36

Van, ahol jelentős terméskieséssel kell számolniuk a vetőmagtermelőknek.

Szanyi István lett a KWS új ügyvezető igazgatója

2020. november 25. 15:06

A cég ügyvezető igazgatói pozícióját 2020. október 26-tól Szanyi István tölti be. A kereskedelmi igazgatói feladatokat Pallós Mihály látja el.

A SZÓJATERMESZTÉS a kiváló- és megfelelő fajtával kezdődik

2019. március 20. 07:41

A 2018-as évben is helyeztünk ki új szójafajtákat vetőmagtermelő partnereinknél, a már meglévőkkel egyetemben. Az állandóságot jelentő ES GLADIATOR és ES MENTOR mellett, az utóbbi időben három újnak mondható fajtát ismerhettek meg a gazdatársak itt a Szigetközben.