31℃ 16℃
június 22. Paulina, Tamás
Ház, táj blog

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

Agrofórum Online

A rebarbarát ismét kezdjük felfedezni és egyre többen ültetjük a kiskertjeink veteményeseibe. Nemcsak ízletes és egészséges zöldségnövényünk, de impozáns mérete és különleges megjelenése miatt díszítőértékéért is becsülik. Termesztése nem bonyolult, és bizonyos trükkökkel befolyásolni is tudjuk a növekedését.

A rebarbarát hallottam már a régi idők mostohanövényének is emlegetni – szerencsére nem azért, mert kiirthatatlan, mint a csicsóka, vagy áthatolhatatlan, mint egy madárberkenye, egyszerűen csak szokatlanul nagy mérete miatt nem egy szomszédját ki tudja szorítani a veteményesben. Éppen ezért már a helyének kijelölésénél megfontoltnak kell lennünk, hogy ki tudja szolgálni az akár két méter szélességű helyigényét is! Ezt a méretet évekbe telik a rebarbarának elérni, megfelelő víz-és tápanyag-ellátás mellett, de nem árt már az elején tudni!

Kicsit speciálisabb igényei vannak a többi ágyáslakó zöldségnövényhez képest, de ez nem teszi bonyolultabbá a kiskerti termesztést, sőt kifejezetten szívós növénnyel van dolgunk.

Dióhéjban a rebarbaráról

A rebarbara lágyszárú évelő növény. Levélszárai felfelé törnek, ezért a 1,5-2 méteres magasságot is elérheti a többéves növény. Impozáns színei és tömegesen növő, óriási, élénkzöld színű, tenyeres levelei, és pirosló, hosszú levélnyelei miatt jelentősen kirí a többi zöldségnövény közül. És akkor még nem említettük magasra emelkedő, sárgásfehér virágzatát.

Nagyméretű gyökértörzsén rostszerű főgyökereket és kiterjedt mellékgyökérzetet nevel. A gyökértörzsön található hajtásrügyekből évente tőrózsa és magszár fejlődik. Tőlevelei rendkívül nagy méretűek, elérhetik a 30-45 cm-es hosszúságot is. Alakjuk hosszúkás, enyhén hullámosak, simák, színük élénkzöld.

A rebarbarának szüksége van a téli hidegre
A rebarbarának szüksége van a téli hidegre

Levélnyelei 25-40 cm hosszúak, zöldesfehér vagy piros színezetűek, húsosak. Virágzati szárának magassága elérheti a 120-200 cm-t is. Bogas fürtvirágzatán sárgásfehér virágokat nevel. Termése kerek, szárnyas (lependékes) makkocska termés.

A rebarbarának magas a foszfor-, a magnézium- és a vas-, valamint a K-, C- és E- vitamin-tartalma, emellett jelentős rostforrás és antioxidáns hatása is jelentős. Az ókorban gyógyászati célokra alkalmazták, ma már élvezeti értéke miatt fogyasztjuk. Készíthetünk belőle többek között finom kompótot, levest, lekvárt és süteményeket, de a rebarbarával ízesített csokoládé is nagyon finom.

Fontos tudni!

A rebarbara évelő, fagytűrő növényünk, és a téli hónapokban igényli a hideget a nyugalmi időszakhoz: 4 oC alatti levegőhőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy át tudjon telelni. Az ősszel megmaradt levelei elszáradnak, de a gyöktörzsén található hajtásrügyek segítségével már februárban elkezdheti hozni az új hajtásokat.

A rebarbarának lédús szárát fogyasztjuk, a levele pedig kiváló komposzt-alapanyag. Ám az ültetést követő első évben még ne szüreteljünk a növényről, hagyjuk, hogy a gyökerei meg tudjanak kicsit erősödni! Ugyanez vonatkozik egy különleges trükkjére is, a rebarbara erőltetésére.

A rebarbara erőltetésével a növény színei halványabbak lesznek, a beltartalma pedig gazdagabb
A rebarbara erőltetésével a növény színei halványabbak lesznek, a beltartalma pedig gazdagabb

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

A rebarbara „erőltetése” azt jelenti, hogy a napfényigényes növényt letakarjuk egy vödörrel, cseréppel vagy erősebb kartondobozzal, hogy semmilyen fény ne jusson el hozzá. 6-8 héten keresztül kell a „barlangban” maradnia, ezt követően szüretelhetjük is. De mire jó ez?

A növény számára ez egy jelentős stresszhatás, hiszen gátoljuk a fotoszintetizálást. Ezáltal a növény biokémiai folyamatai megváltoznak, és a következő hatásokat váltja ki a növényből:

  • gyorsabban nőnek a hajtásai;
  • halványabb színű lesz a levél és a levél szára;
  • jóval édesebbek és zsengébbek lesznek a szárak.

Ezzel a technikával mindenképpen várjuk meg, hogy a növény kellően megerősödjön, és legalább 3 évet fejlődjön a kertünkben. Nagyon fontos, hogy minden évben sem szabad élni ezzel a módszerrel, legfeljebb 2-3 évente, mert ez eléggé kimeríti és megviseli a növényt.

Kapcsolódó cikkek:

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

2025. június 20. 05:42

A cikkben szereplő praktikus tanácsok segítenek azoknak, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra.

Szelíd óriások a kertben – ne bántsuk őket!

2025. június 15. 05:40

Három csodás, őshonos rovarunkat mutatjuk be: az óriás tőrösdarazsat, a mezei tücsköt és a kék fadongót, melyektől egyáltalán nem kell tartanunk.

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Készüljön már most a júliusi munkákra!

2019. június 21. 11:35

Július hónapban rendszerint igen magas hőmérséklet uralkodik hazánkban, ezért az öntözésre kiemelt figyelmet kell fordítani, legyen szó zöldségről, vagy éppen gyümölcsről.

Ökológiai gazdálkodásban felhasználható egyszerű anyagok II. rész

2020. április 4. 05:36

Az egyszerű anyagok nem minősülnek növényvédő szernek, de ha van, be kell tartani az élelmezés-egészségügyi várakozási időt, ügyelni kell a dózisra és a kezelés idejére.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14. 05:37

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

Növények védelme a természet erejével

2018. március 6. 13:47

A Trichoderma nemzetségbe tartozó gombafajok a kórokozókkal szemben hatékony védelmet nyújtanak a növényeknek.