Házikert

Hibiszkusz varázslat: a sikeres szaporítás titkai

Agrofórum Online

A hibiszkusz gyönyörű, színpompás virágai miatt az egyik legkedveltebb dísznövény a kertekben és otthonokban. Ha szeretnénk szaporítani, többféle módszer közül választhatunk.

A megfelelő technikával sikeresen nevelhetünk új hibiszkusztöveket, hogy még több virág díszítse kertünket vagy lakásunkat.

Hibiszkusz szaporítása maggal

A magvetés hosszabb folyamat, de izgalmas, mert új színű és formájú hibiszkuszokat eredményezhet.

Ősszel, amikor a termések barnára színeződnek, vágjuk le őket. Tároljuk hűvös, száraz helyen a tél folyamán. Tavasszal, amikor már nincs fagyveszély, ültessük el a magokat.

Használjunk laza szerkezetű, savanyú virágföldet. A csírázáshoz meleg (22-25°C) és nedves közeg szükséges. A palánták 1-2 hónap múlva kezdenek megerősödni, de 4-5 év is kellhet, mire virágba borulnak.

Hibiszkusz szaporítása dugványozással

A dugványozás a legjobb módszer a kerti hibiszkusz és a szobai hibiszkusz szaporítására. A legjobb időszak május és július között van, amikor a növény aktívan növekszik.

Válasszunk egészséges, kb. 12 cm hosszú hajtásokat, amelyek még nem teljesen fásodtak. A vágást 45°-os szögben végezzük el, mert ez segíti a gyökérképződést. Távolítsuk el az alsó leveleket, de a felsők maradjanak meg. A vágott részt mártsuk gyökereztető hormonba vagy porba.

Hibiszkusz szaporítása bujtással

Válasszunk egy erős, földközeli hajtást az anyanövényen. Sértsük meg a hajtás alsó részét egy éles késsel. Hajlítsuk le a földre, és egy kis árokba temessük el kb. 10 cm mélyen. Rögzítsük egy kővel vagy kampóval, hogy ne emelkedjen vissza.

Tartsuk nedvesen, és 6-8 hét alatt gyökereket fejleszt. Amikor stabil gyökerei lesznek, leválaszthatjuk az anyanövényről és átültethetjük.

Hibiszkusz szaporítása oltással

Az oltás egy professzionális módszer, amellyel a leggyorsabban lehet erős, virágzó növényünk. A legjobb idő kora tavasz, amikor a növény még nyugalmi állapotban van.

Válasszunk egy erős alanynövényt. A nemes hajtás alsó részét ék alakúra vágjuk. Az alanynövény tetejét vágjuk ketté, és illesszük bele a nemes hajtást. Oltószalaggal rögzítsük, majd oltóviasszal zárjuk le. Tartsuk fagymentes helyen, míg az oltás összeforr.

Így marad gyönyörű a jukka a nyár végéig

2025. augusztus 19. 13:10

A jukka nyári virágzása látványos, de csak megfelelő gondozással tartható meg a friss, díszes állapot egészen a szezon végéig.

Mit kell tudni a fitoplazmáról?

2025. augusztus 19. 05:40

Miután hazánk szőlőültetvényei is sorban fertőződnek a szőlő legpusztítóbb, bejelentésköteles kórokozójával, a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazmával, sajnos érdemes közelebbről is megismerkednünk ezzel a kórokozóval.

5 ok, amiért a beporzók rajonganak a kasvirágért

2025. augusztus 17. 13:10

A kasvirág nemcsak szép, hanem nélkülözhetetlen is a beporzók számára – egész nyáron táplálja őket és életet visz a kertbe.

Miért jó a paradicsom gyökerét a talajban hagyni?

2025. augusztus 16. 16:10

A paradicsom gyökerei a talajban kincset érnek. Javítják a talajszerkezetet, táplálják a talajéletet és növelik a termékenységet.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

Burgonya és paradicsom, egy növényen termesztve – izgalmas kísérlet

2024. február 29. 07:10

Vajon lehetséges-e egy növényen egyszerre paradicsomot és burgonyát is termeszteni?

Hogyan végezhetjük el a diófa oltását?

2023. február 21. 04:36

Dió oltásáról szeretnék információt kérni. Érdemes a diót oltani? Hogyan lehet elvégezni ezt a feladatot?

A metszés és oltás technikáját lehet elsajátítani a MATE új felnőttképzésén

2024. január 18. 14:10

A MATE Kertészettudományi Intézete felnőttképzési program keretében idén is meghirdeti országos tavaszi gyümölcsmetszési tanfolyamát. Emellett 2024 áprilisában új képzést is indít, ahol a gyümölcsfák oltásának és átoltásának technikáját lehet elsajátítani Budapesten, Cegléden, Érden, Fertődön és Keszthelyen.