30℃ 18℃
június 2. Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz
Házikert

Ezeket biztosan nem tudta a csalánról!

Agrofórum Online

A csalán végigkíséri az életünket, főleg, ha valaki sokat van a kertben vagy jár kirándulni, akkor a csalánnal biztosan találkozott már nem is egyszer. De vajon mit érdemes róla tudni? Összeszedtem pár érdekességet!

A csalán (Urtica dioica) igen univerzális növény és rengeteg területen hasznát tudjuk venni. Biokertészek csodaszere az ázaléka, de ezen kívül számos más dologra is jó!

Éget, de gyógyít

A csalán levelei apró szőrszálakkal borítottak, amelyek érintésre hisztamint és hangyasavat bocsátanak ki, ezért csípős, égető érzést okoznak. Ennek ellenére régóta használják gyógyászati célokra, például gyulladáscsökkentőként és vértisztítóként.

Teának is kiváló

A csalánból készült tea rendkívül egészséges, támogatja a veseműködést, méregtelenít és gyulladáscsökkentő hatású. Oxálsavtartalma miatt vesebetegek viszont óvatosan fogyasszák!

Szuperélelmiszer

Rengeteg vasat, C-vitamint, káliumot és kalciumot tartalmaz, így kiváló természetes ásványianyag- és vitaminforrás. Emiatt gyakran ajánlják vérszegénység ellen is. Sokféle étel készülhet belőle, például saláta, párolt csalánként köret, de még főzelék is. Ha izgalmas receptekre vágyik valaki a csalánról, érdemes Halmos Monika könyveit és kertészfüzeteit bújni, hiszen rengeteg szuper csalános receptje van!

A fiatal csalánhajtásokat érdemes szüretelni, melyeket ételkészítésnél levesekhez, főzelékekhez és salátákhoz használhatunk fel. A hőkezelés hatására a csípőssége eltűnik.

A fiatal csalánhajtásokat levesekhez, főzelékekhez és salátákhoz is felhasználják
A fiatal csalánhajtásokat levesekhez, főzelékekhez és salátákhoz is felhasználják

Ruhát is lehet belőle készíteni

A csalán szárából erős rostokat lehet nyerni, amelyeket régen textilgyártásra használtak. Egyes helyeken ma is készítenek belőle szöveteket!

A természet kertésze

A csalán fontos szerepet játszik az ökoszisztémában, hiszen több lepkefaj (pl. a nappali pávaszem) hernyói táplálkoznak vele.

Régi hiedelmek

A középkorban úgy hitték, hogy a csalán elűzi a gonosz szellemeket, ezért házak köré ültették. A római katonák pedig állítólag csalánnal csapkodták a bőrüket, hogy javítsák a vérkeringésüket!

Kiemelt kép: Pixabay

Madárbarát kert: itatóval a biodiverzitásért

2025. június 2. 11:10

Egy jól elhelyezett itatóval több madarat vonzhatunk kertünkbe – a látványos jelenlétük mellett a kártevőket is segítenek kordában tartani.

Tökéletes tértervezés kis kertekben

2025. június 2. 05:40

Minél kisebb a kert, annál inkább igaz: ne zsúfoljuk tele! De akkor hogyan lehet szép kertünk, amiben otthonosan érezhetjük magunkat?

Rozmaring metszése: így őrizze meg a bokros formát!

2025. május 30. 14:10

A rozmaring elburjánzása és fásodása megelőzhető, ha szakszerűen metsszük. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket és időzítést.

Papsajt: gyógynövényként is hasznos dísznövény

2025. május 29. 08:10

Gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, emésztést segítő és bőrnyugtató hatásai miatt a papsajt egyre népszerűbb. Teában, borogatásként és fürdővízben is használható.

Borok ráérős beszélgetésekhez

2021. szeptember 26. 09:46

Ha szíves vendéglátásra vágynak és asztal melletti ráérős beszélgetésekhez (is) tökéletesen illő bort keresnek, akkor jó szívvel ajánljuk a Heit Pincét Bihardiószegen.

Felfutóban a mikrozöldek (microgreens) termesztése

2019. január 31. 04:47

Újabban mind több, nívósabb étteremben, de igényes háziasszonyok felkínálta ételek díszítésében is egyre gyakrabban tűnnek szemünkbe apró, pár centiméteres zöldségek. Az étvágygerjesztő látvány mellett nem is gondolunk arra, hogy ezek a parányi „növénydíszek” gazdag beltartalmi értéküknek köszönhetően szinte vitaminbombának számítanak.

Csallóközből Bodrogkeresztúrig - Bodó Judit, a Borászok Borásza

2022. február 1. 04:36

Bodó Juditnál, a Borászok Borászánál jártunk, a Tokaji borvidéken.

Csíz sajtműhely: sajtkészítés mesteri szinten

2021. november 27. 07:36

Kun Anita sajtmesterrel a Csíz sajtműhely tulajdonosával a termékeikről, minőségbeli követelményekről, a nemzetközi versenyekről, sőt még az "ellopott" sajtról is beszélgettünk.