Mitől barnulnak meg a körtefa levelei?

Agrofórum Online

Körtén vettem észre a megküldött fotón látható, sötétbarna leveleket. Vajon mi lehet? Válaszukat előre is köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A körte termesztése során sajnos számos, kórokozók általi megbetegedéssel találkozunk, melyek ellen a legtöbb évben – már megelőző jelleggel is – védekezni szükséges. A képen látható tünet az ervíniás betegség, tűzelhalás fertőzése nyomán alakult ki a leveleken. Jellegzetes tünet, melyet a küldött képen is láthatunk, a hajtásvégek elhalása, azok pásztorbotszerű visszahajlása, melyeken a megfeketedett és beteg levelek továbbra is fennmaradnak. Jobban szemügyre véve a fás részeket, a vesszőkön, ágakon és a törzsön is megfigyelhetjük a betegség nyomait, azokon besüppedő, lilásbarna foltok formájában. A fertőzés forrásai főként ezek a beteg fás részek, melyeknek a felületén, de bennük is képes fennmaradni a kórokozó.

További jellemző tünet lehet még, hogy a megbetegedett növényi részeken baktériumnyálkát találunk, főként a fás részek sebeinél. A baktérium fertőzheti a generatív részeket is, vagyis a virágokat, melyeken kezdetben vizenyős foltok jelennek meg, majd pedig elfeketedve elhalásuk is bekövetkezik. A gyümölcsök felületén kezdeti apró barna foltok láthatók, melyek idővel ugyancsak teljesen elbarnulnak.

Körtefán barnult, elhalt levelek
Körtefán barnult, elhalt levelek (fotó: a kérdező felvétele)

A kórokozó nemcsak a körtét, hanem az almát, birset, naspolyát is fertőzheti, így a körtefák mellett ezek védelmére is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni. Az ilyen, beteg növényi részeket lehetőség szerint minél hamarabb el kell távolítani fáinkról. Ezt úgy tegyük meg, hogy a tünetmentes részből is legalább egy 50 cm hosszúságú szakaszt levágunk. A levágott növényi darabokat pedig a munka végeztével össze kell gyűjteni és meg kell semmisíteni. A vágóeszközöket is minden metszést követően fertőtlenítsük, ezzel előzve meg a kórokozó átvitelét az egészséges növényrészekre!

A baktérium elleni védekezést, megelőző jelleggel, már a virágzási időszakban érdemes megkezdeni, hiszen ekkor már szaporodásnak indulnak fertőző képletei. Főként a kora tavaszi magas páratartalom és hőmérséklet, valamint az enyhén csapadékos időjárás teremt a fertőzéshez kedvező feltételeket. Virágzásban mindenképpen érdemes védekezzünk a kultúrában engedélyezett réz hatóanyagú készítménnyel. Emellett a betegség megelőzésének részét képezi a szakszerű metszés, a vízhajtások eltávolítása, a kiegyensúlyozott tápanyagellátás egyaránt.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Rengeteg a tenni való a gyümölcsösben - ha szüretelni is akarunk

2019. március 27. 04:36

Az átlagosnál melegebb időjárás hatására teljesen virágba borult a kajszi, megkezdte virágzását az őszibarack, zöldbimbóban a cseresznye, meggy, szilva.

Gyümölcsöző volt az idei év? - évértékelés dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeb alelnökével

2018. október 25. 03:48

Magyarországon a 2018. évi gyümölcstermés fajonként változóan, de mennyiségileg összességében jól alakult: a jelentősebb gyümölcsfajok közül jó vagy kifejezetten jó termést realizáltunk a cseresznye, meggy, szilva, bodza, alma és körte esetében

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Szőlő-, alma- és körte-körkép a világból

2021. július 17. 08:34

Az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) előrejelzései szerint a csemegeszőlő termésének mennyisége globális léptékben a 2017-2018-as szezon rekordja alatt marad: idén 24,7 millió tonna várható.