Házikert

Penész a komposztban – természetes vagy veszélyes?

Agrofórum Online

A penészgombák természetes lebontók, és gyakran megjelennek a komposztálási folyamat elején, különösen, ha sok nedves, nitrogénben gazdag anyag kerül a halomba. A kenyér, gyümölcshéj vagy egyéb szerves hulladék gyorsan beindítja a mikrobiális aktivitást – ezzel együtt pedig a penészedést is.

A penész a komposztban nem feltétlenül rossz jel. Sok esetben a lebomlási folyamat természetes része, és segíti a szerves anyagok feltárását. Azonban ha a penész sűrű, büdös, vagy az egész halmot ellepi, az arra utalhat, hogy a komposzt túl nedves, túl sűrű, vagy nem megfelelő az oxigénellátása.

Mikor kell beavatkozni?

  • Ha erős, kellemetlen szagok társulnak a penészesedéshez.
  • Ha zöldes, fekete vagy kék színű gombatelepek jelennek meg.
  • Ha a komposzt nyálkás állagúvá válik.

Ezek a jelek arra utalnak, hogy anaerob folyamatok indultak be, és a komposzt „megfulladt”.

Mit tehetünk ellene?

  1. Lazítsuk fel a halmot: A rendszeres átforgatás segít az oxigénellátás javításában.
  2. Száraz anyag hozzáadása: Szalma, aprított ágak, levelek vagy faforgács segít kiegyenlíteni a nedvességet.
  3. Kerüljük a túl sok kenyér és tejtermék bedobását: Ezek gyorsan penészednek, és túlzott gombásodáshoz vezethetnek.
Sok esetben a lebomlási folyamat természetes része
Sok esetben a lebomlási folyamat természetes része

Gyakorlati tanács

Ha mégis túl sok a penész, egy maréknyi kerti föld hozzákeverése is segíthet, mivel az aktív talajélet támogatja a lebomlást és visszaszorítja a káros gombákat. Emellett figyeljünk arra is, hogy a halom hőmérséklete elérje a megfelelő szintet: 50-60 °C között ideális a lebontás szempontjából, és a legtöbb kórokozó is elpusztul.

Tipp haladóknak

A gombásodás csökkentésében segíthet a komposztkeret oldalának perforálása is, így biztosítva a levegő áramlását. Használhatunk komposzt-aktivátort is, amely serkenti a jótékony mikroorganizmusok szaporodását.

Képek: Pixabay

Így marad gyönyörű a jukka a nyár végéig

2025. augusztus 19. 13:10

A jukka nyári virágzása látványos, de csak megfelelő gondozással tartható meg a friss, díszes állapot egészen a szezon végéig.

Mit kell tudni a fitoplazmáról?

2025. augusztus 19. 05:40

Miután hazánk szőlőültetvényei is sorban fertőződnek a szőlő legpusztítóbb, bejelentésköteles kórokozójával, a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazmával, sajnos érdemes közelebbről is megismerkednünk ezzel a kórokozóval.

5 ok, amiért a beporzók rajonganak a kasvirágért

2025. augusztus 17. 13:10

A kasvirág nemcsak szép, hanem nélkülözhetetlen is a beporzók számára – egész nyáron táplálja őket és életet visz a kertbe.

Miért jó a paradicsom gyökerét a talajban hagyni?

2025. augusztus 16. 16:10

A paradicsom gyökerei a talajban kincset érnek. Javítják a talajszerkezetet, táplálják a talajéletet és növelik a termékenységet.

Így jártam az erdőalja veteményessel

2022. szeptember 10. 10:36

Ha már hobbikert és gyakorlati tippekről van szó, akkor az idei új kísérletem, az erdőalja veteményeskert tapasztalatairól is érdemes beszélni.

Létezik közösségi komposztálás is, éljünk vele!

2024. november 10. 15:10

Az EU átlagos lakossági hulladéktermelése 2016-ban körülbelül 480 kg/fő, míg itthon ez az érték 379 kg/fő volt.

Sürgős tennivalók a kertben, még a tél beállta előtt

2024. november 13. 14:40

Mindezt pár nap, így akár egy hétvége alatt is el lehet végezni, kiváltképp, ha jó idő van, ezért érdemes kesztyűt húzni és megtenni, amit még meg kell tennünk odakint.

Hogyan használjuk a komposztot a kertben tavasszal?

2023. április 3. 05:38

Az a tapasztalatom, hogy sokan nem tudják a komposztot igazán jól használni. Nézzük sorra, mire is jó a komposzt, és hogyan célszerű alkalmazni!