A hónap közepére a kert naponta kínál friss zöldséget és gyümölcsöt. A rendszeres szüret nemcsak a kamra polcait tölti fel, de a növényeket is új hajtásokra ösztönzi. A felesleg most kiváló alapot ad befőzéshez, szárításhoz, vagy akár kertszomszédi csereberéhez is.
Paradicsom: most érik a legzamatosabb termés
A meleg nyári napokon gyorsan beérik a paradicsom. A tövön hagyva még ízletesebb lesz, de érdemes rendszeresen szedni, hogy a növény újabb fürtöket érlelhessen. A repedések megelőzhetők egyenletes vízellátással, különösen nagy meleg idején. A frissen szedett paradicsom hűtés nélkül, szobahőmérsékleten is megőrzi aromáját.
Cukkini: fiatalon a legfinomabb
A cukkini gyorsan fejlődik, és szinte naponta szedhető. Ne hagyjuk túl nagyra nőni, mert ilyenkor már rostosabbá, íztelenebbé válik. A 15-20 cm-es termések a legízletesebbek, grillezve, töltve is remekek. A rendszeres szedés a növényt újabb termések hozására serkenti.
Uborka: frissen, roppanósan
Akár kovászolni való, akár salátának való uborkát termesztünk, júliusban szinte minden nap szedhetünk friss darabokat. Reggel érdemes szüretelni, amikor még feszes és roppanós a termés. A túlfejlett uborka kesernyéssé válhat, ezért ne halogassuk a betakarítást.

Paprika: korai fajták ideje
A fehér húsú, csípős és kaliforniai típusok egyaránt érnek már. A paprika érettségét nem mindig a színe mutatja: puhasága, mérete alapján érdemes eldönteni, hogy mikor szedjük. A rendszeres szedés elősegíti az új virágok és termések megjelenését.
Zöldbab: folyamatos szedés mellett hoz többet
A zöld- és vajbab ilyenkor adja a legszebb terméseket. Időben szedve újabb virágokat hoz, meghosszabbítva ezzel a szüretet. Mindig kézzel, óvatos mozdulattal szedjük. A túlérés rontja a hüvelyek zsengeségét, ezért érdemes naponta figyelni az állapotukat.
Gyümölcsök: bogyósok és korai barackok
A málna, piros és fekete ribizli még július elején is bőségesen teremhet. A hónap második felében pedig megjelennek az első őszibarack- és ringlófajták. A barackot teljes érésben szedjük, mert utóérlelve veszít zamatából. A bogyósokat lehetőleg hűvös időben, kora reggel szüreteljük, hogy megőrizzék frissességüket.
Fűszernövények: most érdemes tartósítani
A bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, kapor és metélőhagyma most illatozik a legjobban. Ha túl sok termett, érdemes megszárítani vagy lefagyasztani, hogy télen is használhassuk. A szedést mindig száraz időben végezzük, lehetőleg a délelőtti órákban, amikor az illóolaj-tartalom a legmagasabb.
Képek: Pixabay