Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése

Agrofórum Online

Érdemes-e, egészséges-e valóban teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.


A fehér liszt gyakorlatilag csak a búzaszem belsejét tartalmazza, míg a teljes kiörlésű liszben megtalálható például a maghéj is, így ez egy sokkal magasabb rost és ásványi anyag tartalmú terméknek mondható. A félelem abból adódik, hogy köztudott, hogy a maghéjon megtelepedhetnek kórokozók, amelyek között akad olyan is, amely toxint termelhet.

Sokan a pelyvás ősgabonákban látják a biztonságos megoldást. A tönke, tönköly, vagy az alakor magjai körül ugyanis annyi pelyvalevél található, hogy a fuzárium  gombáinak nem sok esélye van eljutni a termésig, így ezek toxin szempontjából biztonságosabbnak tekinthetőek.

Akadnak olyanok is, akik éppen attól félnek, hogy az ősgabonák a sok pelyvalevél miatt még inkább fertőzöttek lehetnek. Hertelendy Péter ezt nagy tévedésnek ítéli meg, hiszen a pelyva leveleket teljesen el kell távolítani a magok őrlését megelőzően. Ezek a levelek pedig sokkal hatékonyabban védik a búzaszemet a fertőzöttségtől.

A növényorvos azonban felhívja a figyelmet arra is, hogy Magyarországon, ahogy minden európai uniós tagállamban szigorú ellenőrzés alatt tartják a gabonákat, így a limitet meghaladó értékű, fuzárium toxinnal fertőzött termésből biztosan nem készülhet liszt legálisan.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szőlőkombájn vagy kézi szüret? - Ebből lesz a Mészáros Pál Borház Merlot bora Szekszárdon

03:02

Szőlőkombájn vagy kézi szüret? - Ebből lesz a Mészáros Pál Borház Merlot bora Szekszárdon

2019. október 27. 06:29

Lassan véget ér a szüret a hazai borvidékeken, a szekszári Baranya-völgy dűlőben is az utolsó bogyók kerültek a tárolókba, ezúttal a 2019-es évjáratú Merlot adott munkát embernek és gépnek egyaránt.

A hívószó 2023-ban: a takarékosság

5:04

A hívószó 2023-ban: a takarékosság

2023. augusztus 23. 12:40

A Karintia Kft. a szója-, illetve gabonavetőmag-piac megkerülhetetlen szereplőjévé vált. A szója hazai vetésterülete, illetve a 2023-as kilátások kedvező színben tüntetik fel a kultúrát. A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási események, a gazdasági környezet hektikussága azonban a gabonafajta-választást jelentősen befolyásolják.

Gabonapiaci körkép - évértékelő

44:03

Gabonapiaci körkép - évértékelő

2024. december 20. 15:11

A 2024-es év vége jó lehetőséget biztosít az egyes agrárgazdasági területek értékelésére. Nem különben van ez így a globális és hazai gabonapiaci folyamatok elemzése tekintetében, melyhez Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnökének segítségét kértük egy hosszú interjú keretein belül.

Őszi búza aratás Nemesgörzsönyben Versatile Vector 425 kombájnnal

2018. július 30. 13:40

Július elején, az aratás utolsó napján érkeztünk a Pápához közeli Nemesgörzsönybe, ahol a 160 hektáron gazdálkodó Pethő Kálmán az év elején vásárolta meg új Versatile Vector 425 kombájnját a Vektor Holding Kft.-től.

Raktározási tippek hosszútávra - Így várhatod ki a magasabb terményárakat

06:48

Raktározási tippek hosszútávra - Így várhatod ki a magasabb terményárakat

2019. június 12. 07:32

A kalászosok aratási szezonja előtt fontos kérdés, hogy hogyan, miként tároljuk a betakarított terményt - különösen, ha azt hosszútávon szeretnénk a raktárban tartani a magasabb felvásárlási árak reményében. A legfontosabb szabály, hogy soha ne hagyjuk magára a betárolt árut, az mindig a lehető legjobb állapotban legyen.

Talajvizsgálat teafilterrel

2022. február 24. 08:40

Hogyan lehet egy idős, körülbelül 20 éves szilvaültetvén termőképességét fokozni?

Támad a szklerotínia a napraforgóban

04:01

Támad a szklerotínia a napraforgóban

2024. augusztus 1. 13:40

Tárkány mellett jártunk, szklerotíniát találtunk - mi a teendő? Hertelendy Péter növényorvos válaszolt az Agrofórumnak. A szklerotínia levelekről induló aszkospórás fertőzésének tünetein túl tányér és szártüneteket is megfigyelhettünk. A növényvédős nem volt rest: a fertőzést sikerült elkapni egy jól időzített boszkalidos permetezés segítségével.

Elég ma a műtrágya a sikeres termesztéshez? Válasz: egyértelműen nem.

3:44

Elég ma a műtrágya a sikeres termesztéshez? Válasz: egyértelműen nem.

2023. október 24. 10:09

Változnak az idők, és napjaink összetett gazdasági-környezeti rendszerében nem lehetünk a megszokás rabjai. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: szemléletváltást követel az agrárium számos területe: a növénytermesztésben a fajtaválasztás, tápanyag-utánpótlási stratégia átalakítása pedig elengedhetetlennek bizonyul. Szakértők beszélnek a Gyulatanyán megrendezett kukorica-napraforgó szakmai napon arról, hogy milyen tényezőkre kell a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetni.