Címke: Gabona

gabona

A gabona azoknak a perjeféléknek (Poaceae) az összefoglaló elnevezése, amelyeket táplálkozás céljára felhasználható magjaik miatt termesztenek. Ősidők óta az emberiség fő táplálkozási elemei közé tartoznak. A gabonafélék lisztjéből sült, erjesztett tészta a kenyér, az emberiség számára kezdettől fogva alapvető néptáplálék volt. A szénhidrátban gazdag gabonafélék alapélelmiszernek számítanak. Főbb gabonafélék: kukorica, búza, árpa, rizs, köles, cirok, zab, rozs, tritikálé, teff. Magyarországon a legjelentősebb, legnagyobb termőterületen termesztett gabonanövényeink az őszi búza és a kukorica. A gabonafélék termesztéséről, nemesítéséről, vetőmag-előállításáról, károsítóiról, növényvédelméről tájékozódhat az Agrofórum Online szakportálon.

Kapcsolódó címkék

kalászoskalászos gabonakalászosokhibridkalászostavaszi kalászostavaszi kalászosokőszi kalászosokőszi kalászosőszi kalászos gabonaKalászos Gabona FórumKarintia Kalászos Szakmai NapcsemegekukoricakukoricasilókukoricaMagyar Kukorica Klubkukorica termésversenyMagyar Kukoricaklub Egyesületkukoricamolyamerikai kukoricabogárkukorica adaptertakarmánykukoricakukoricabarkópattogató kukoricakukoricazsuzsokkukorica lisztbogárkukoricábankukoricazöldségkukoricabogárkukoricaárhibridkukoricakukoricazsizsikpattogatni való kukoricakukorica árakukoricamalomposztregisztrációs kukorica fajtakísérletkukoricahibridkukoricaadapterkukoricatermesztésKukoricafórumDekalb kukorica hibridÁrukukoricaVetőmag kukoricafagyasztott csemegekukoricakukoricanemesítéskukoricamoly lepkehibridbúzabúzaőszi búzaőszi durumbúzadurumbúzabúzatermesztésmalmi búzabúzaszentelésőszi búza fehéredésjáróbúzabúza hibridbúza áratavaszi búzabúzaártakarmánybúzatönkölybúzaElső Magyar Durumbúza Termelési Rendszerbúzavirágbúzanemesítésbúza kőüszögbúza porüszögBúzaminőségtarackbúzaBúzafórumbúzaexportdurum búzabúza vetésterületebúzakeményítő üzembúzafeldolgozóBúzakalász Kft.XXIII. Búza- és repcetermesztési tanácskozásőszibúzaorosz búza-levéltetűXXVI. Búzatanácskozásbúzatermelésbúzapiachibridárpaőszi árpaárpaveresnyakú árpabogárárpacsigatavaszi árpasörárpaKárpátaljaárpa sárga törpülésetakarmányárparovarparazita fonálféregárpa áraárpa porüszögárpa levélcsíkoltságárpa fedettüszögKárpát-medenceKárpát-medencei falugazdász programtakarmány árpaÁrpávalérőÁrpád-Agrár Zrt.növénytermesztésprecíziós növénytermesztésszántóföldi növénytermesztésdísznövénytermesztésfehérjenövénytermesztés
Agrárhírek / Terményárak

Több hetes mélyponton maradtak a gabonaárak

2019. november 21.

A Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások okozta bizonytalansággal okolható részben a nagyobb lejtmenet a terményárakban.

Agrárhírek / Terményárak

Csendes oldalazás – változatlan szinteken a jegyzések

2019. november 17.

A kukorica piacán még mindig fontos a betakarítás előrehaladásának alakulása. Az utóbbi napokban az USA-ban a hirtelen nagy hideg, Európában a csapadékos idő hátráltatta a betakarítást.

Agrárhírek / Növénytermesztés

A tárolóknak csak a fele alkalmas a gabona szabványos raktározására

2019. november 8.

A tapasztalatok alapján az év eleji készletek ellenőrzésekor a mennyiségek több mint felénél található valamilyen minőségi probléma.

Agrárhírek / Terményárak

Enyhe a kukorica és a szójabab iránti kereslet

2019. november 6.

A Reuters hírügynökség emlékeztetett, hogy a kukorica árát a vártnál lassabb amerikai betakarítások tartják féken. A búza kereskedése azért élénkebb, mert egy egyiptomi nemzetközi vásárlási pályázatra figyel a világpiac.

Agrárhírek / Terményárak

A betakarítási híreket figyeli a piac

2019. október 30.

A szója azért áll a tárgyalások középpontjában, mert ez a legfontosabb amerikai exporttermék kínai irányba.

Szakcikkek / Növényvédelem

Növénykórtani veszélyek a kalászosokban ősszel

2019. október 26.

A veszély jelen időszakban nem az őszi kalászosok – néhol még csak kelésben levő – állományaiban található, hanem az előző évi gabonavetések megmaradt árvakeléseiben.

Agrárhírek / Terményárak

Kétnapos emelkedésben a búza ára

2019. október 25.

A Közel-Keleten és Észak-Afrikában is jelentős mennyiségek vásárlásait jelentették be a nagy gabonaimportőrök, ami az árak emelkedését támasztotta alá.

Szakcikkek / Növényvédelem

Időszerű a gabonák vírusait átvivő rovarok elleni védekezés

2019. október 22.

A levéltetvek és kabócák betelepülése az ősz folyamán kedvező (nem szeles, esős) időjárás mellett szinte folyamatos és ezt a tevékenységet csak a tél eleji erős fagyok képesek lezárni.

Agrárhírek / Agrárközélet

Az agrár-külkereskedelem egyenlege 20 százalékkal javult az év első felében

2019. október 20.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet elemzése szerint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek 24 árucsoportja közül 17 exportértéke emelkedett, négyé csökkent, háromé stagnált.

Agrárhírek / Agrárközélet

Raktározásnál fontos a rágcsálók távoltartása

2019. szeptember 23.

A rágcsálók komoly egészségügyi kockázatot jelentenek (ürülékük, tetemük veszélyes idegen anyag), ezért tárolás során a terménytől mindenképpen távol kell őket tartani.