Még sok zöld kápia paprikatermés van kertemben. A hűvös beköszöntével mit tehetek velük, hogy ne menjenek veszendőbe?
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
A paprika melegigényes zöldségnövény, bár minden életszakaszában kissé eltérő a növekedéséhez, fejlődéséhez szükséges optimális hőmérséklet, általában a 20-26 °C között életfunkciói kedvezően működnek. Minimális hőmérsékleti érték, aminél még életben marad a növény, 10-12 °C. Szeptemberben már gyakoriak az éjszakai lehűlések, erre hamarosan számítani lehet. Az alacsony hőmérséklet különösen akkor lehet végzetes, ha a hőmérsékletcsökkenés gyorsan történik, nem fokozatos, emiatt nem tud a növény alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.
A paprikanövény fejlődését – terméseinek növekedését – genetikája mellett a nevelési körülmények is befolyásolják. Árnyékos helyen tartott, túlzottan sok vízzel és gyakran öntözött körülmények között, bő nitrogéntartalommal ellátott és magas, 35 °C feletti hőmérsékletnél az érési folyamat lelassul, késik. Érésének gyorsításához ezeket a tényezőket célszerű ellenkező irányban módosítani, kerülni.
A továbbra is eredeti helyén a szabadban nevelt paprikanövények érési folyamatát segíteni, gyorsítani lehet
- esti, éjszakai fátyolfóliás takarással, ami 3-5 fokos hőmérsékletemelést is biztosíthat;
- a nyáron alkalmazott öntözési gyakoriság és vízmennyiség csökkentésével, hiszen a korábbinál alacsonyabb hőmérsékletnél kevesebb vizet igényelnek;
- az apró, éppen megkötött terméskezdemények és virágok eltávolításával, hogy a növény a meglévő, fejlett termések növekedésére koncentráljon, azokat támogassa.
A már méretre kifejlődött és a színesedést megkezdő paprikatermések utóérlelésre alkalmasak, leszedhetők, váratlan rossz időjárás esetén ez is megoldást jelenthet. Leszedés után folytatják utóérésüket, tehát féléretten is szedhetők, és megfelelő tárolási viszonyok között beérnek.

Utóérés, érlelés alatt a még zöld paprika beszínesedik, elnyeri a fajtára jellemző szín- és ízanyagait, cukortartalma is kialakul, a fajtára jellemző tulajdonságai hasonlóak lesznek a szabadban nevelt termésekhez. Bár ez a folyamat tárolási érlelés alatt lényegesen lassabb.
Érleléshez a 18-22 °C-os, világos, de napfénytől mentes tárolóhely optimális, mely száraz, de légnedvessége (RP) érje el a 70% körüli értéket. A túlzottan párás levegő növeli a termések penészesedését, míg a túlzottan száraz levegő pedig azok fonnyadását okozza érés befejeződése előtt.
Érlelés előtt a paprikákat érdemes átválogatni, az ép, sérülésmentes terméseket úgy szokták behelyezni, hogy azok egymáshoz ne érjenek. A rekeszek szabad levegőáramlása, szellőzése folyamatosan biztosítva legyen. 1-2 hetente a tárolt termések ellenőrzésével, átválogatásával az esetlegesen romlott paprikák eltávolításával, a tömeges romlásuk megelőzhető.
Az utóérés gyorsítása, érett gyümölccsel együtt – almával vagy banánnal – történő tárolással, ismert eljárás. Ilyenkor az érő gyümölcsből kipárolgó etilén serkenti a paprika érését. Az eljárásnak hátránya, hogy zárt térbe kell azokat együtt elhelyezni, ami magas páratartalmat generál, és egyben növeli a gombás és baktériumos romlás veszélyét. Ezért sűrűbb, gyakoribb ellenőrzést igényel ez a folyamat.