26℃ 14℃
szeptember 19. Vilhelmina, Januáriusz, Dorián

Mit tehetek még az éretlen kápia paprikákkal a hűvös beállta előtt?

Agrofórum Online

Még sok zöld kápia paprikatermés van kertemben. A hűvös beköszöntével mit tehetek velük, hogy ne menjenek veszendőbe?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A paprika melegigényes zöldségnövény, bár minden életszakaszában kissé eltérő a növekedéséhez, fejlődéséhez szükséges optimális hőmérséklet, általában a 20-26 °C között életfunkciói kedvezően működnek. Minimális hőmérsékleti érték, aminél még életben marad a növény, 10-12 °C. Szeptemberben már gyakoriak az éjszakai lehűlések, erre hamarosan számítani lehet. Az alacsony hőmérséklet különösen akkor lehet végzetes, ha a hőmérsékletcsökkenés gyorsan történik, nem fokozatos, emiatt nem tud a növény alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

A paprikanövény fejlődését – terméseinek növekedését – genetikája mellett a nevelési körülmények is befolyásolják. Árnyékos helyen tartott, túlzottan sok vízzel és gyakran öntözött körülmények között, bő nitrogéntartalommal ellátott és magas, 35 °C feletti hőmérsékletnél az érési folyamat lelassul, késik. Érésének gyorsításához ezeket a tényezőket célszerű ellenkező irányban módosítani, kerülni.

A továbbra is eredeti helyén a szabadban nevelt paprikanövények érési folyamatát segíteni, gyorsítani lehet

  • esti, éjszakai fátyolfóliás takarással, ami 3-5 fokos hőmérsékletemelést is biztosíthat;
  • a nyáron alkalmazott öntözési gyakoriság és vízmennyiség csökkentésével, hiszen a korábbinál alacsonyabb hőmérsékletnél kevesebb vizet igényelnek;
  • az apró, éppen megkötött terméskezdemények és virágok eltávolításával, hogy a növény a meglévő, fejlett termések növekedésére koncentráljon, azokat támogassa.

A már méretre kifejlődött és a színesedést megkezdő paprikatermések utóérlelésre alkalmasak, leszedhetők, váratlan rossz időjárás esetén ez is megoldást jelenthet. Leszedés után folytatják utóérésüket, tehát féléretten is szedhetők, és megfelelő tárolási viszonyok között beérnek.

Kápia paprika érésben
Kápia paprika érésben

Utóérés, érlelés alatt a még zöld paprika beszínesedik, elnyeri a fajtára jellemző szín- és ízanyagait, cukortartalma is kialakul, a fajtára jellemző tulajdonságai hasonlóak lesznek a szabadban nevelt termésekhez. Bár ez a folyamat tárolási érlelés alatt lényegesen lassabb.

Érleléshez a 18-22 °C-os, világos, de napfénytől mentes tárolóhely optimális, mely száraz, de légnedvessége (RP) érje el a 70% körüli értéket. A túlzottan párás levegő növeli a termések penészesedését, míg a túlzottan száraz levegő pedig azok fonnyadását okozza érés befejeződése előtt.

Érlelés előtt a paprikákat érdemes átválogatni, az ép, sérülésmentes terméseket úgy szokták behelyezni, hogy azok egymáshoz ne érjenek. A rekeszek szabad levegőáramlása, szellőzése folyamatosan biztosítva legyen. 1-2 hetente a tárolt termések ellenőrzésével, átválogatásával az esetlegesen romlott paprikák eltávolításával, a tömeges romlásuk megelőzhető.

Az utóérés gyorsítása, érett gyümölccsel együtt – almával vagy banánnal – történő tárolással, ismert eljárás. Ilyenkor az érő gyümölcsből kipárolgó etilén serkenti a paprika érését. Az eljárásnak hátránya, hogy zárt térbe kell azokat együtt elhelyezni, ami magas páratartalmat generál, és egyben növeli a gombás és baktériumos romlás veszélyét. Ezért sűrűbb, gyakoribb ellenőrzést igényel ez a folyamat.

A nanobuborékok javítják a gyökerek állapotát és jobb minőségű paprikát eredményeznek

2022. április 17. 09:54

A Moleaer nanobuborékos technológiája oxigén nanobuborékokkal telíti az öntözővizet, ezáltal javítva a gyökérzet egészségi állapotát.

Miért nem keltek ki a saját gyűjtésből származó paprikamagok?

2023. március 25. 11:37

Miért nem keltek ki a saját gyűjtésből származó paprikamagok? Én hibázhattam valamiben, vagy a magokkal lehetett a gond?

A chilik csodálatos világa II. - Beltartalmi értékek

2020. január 28. 04:36

A chili paprikáknak régóta ismerjük jótékony élettani hatásait is, például bizonyítottan baktériumölő.

10 nyereséges kiskultúra: ezek a növények aranyat érnek

2025. július 24. 14:10

Levendula, sáfrány vagy csípős paprika – ezek a kultúrák lehetnek a kulcs egy sikeres vidéki vállalkozáshoz akár pár száz négyzetméteren.