Miként előzhető meg a betárolt burgonyagumó csírázása?

Agrofórum Online

Kérem szépen a segítségüket abban a témában, hogy hogyan előzzem meg a burgonya csírázását? Köszönöm a segítséget!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A burgonya gumóin csírák megjelenése a növény fejlődése szempontjából egy természetes folyamat részének tekinthető, hiszen így képesek fejlődni, szaporodni. Nem mindegy azonban, hogy ezek a csírák mikor képződnek, ugyanis a betárolt gumókon való megjelenésük a felhasználhatóság miatt sem tekinthető optimálisnak. Fontos, hogy a tárolás során a megfelelő körülményeket biztosítani tudjuk a burgonyának, ugyanis csak így valósítható meg minőségének megőrzése akár több hónapon keresztül.

A tároló hőmérséklete legyen fagymentes, kb. 4-5 Celsius-fok, ami ideálisnak mondható. Minél magasabb hőmérséklet uralkodik a tároló helyiségben, annál gyorsabban következik be a csírázás is. A hőmérséklet mellett fontos, hogy a páratartalmat is szabályozni tudjuk szellőztetéssel, hiszen túl magas páratartalom rothadáshoz, míg a túl alacsony páratartalom pedig a gumók fonnyadásához is vezethet. Leginkább a kórokozó eredetű fertőzések okoznak problémát a tárolás során, melyek kialakulása szempontjából a magas páratartalom tekinthető kedvezőnek. A rendszeresen végzett átválogatással sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük akár a nagyobb mértékű rothadást, penészedést.

A burgonya esetében kiemelt szerepe van továbbá annak is, hogy kerüljük a gumók fénynek való kitettségét, mely által zöldülésük, így felhasználásra való alkalmatlanságuk következik be. 

A tárolás időtartama nemcsak a megfelelő feltételek biztosításán múlik a tárolás helyén, hanem a betakarítás helyes kivitelezésén is. Fontos, hogy a gumókat sérülés ne érje, illetve azok kiválogatásra is kerüljenek! Emellett a beteg gumókat, kiásás során sérülteket is válogassuk ki, azokat rövid időn belül még akár fel is tudjuk használni! A betakarításhoz válasszunk száraz időjárást, így nem kell sokat bajlódnunk azzal, hogy megvárjuk a héj száradását! Száraz időjáráskor a gumóra tapadt talajdaraboktól is könnyedén meg tudunk szabadulni, majd akár rögtön meg is kezdhetjük tárolásukat.

Kiemelt kép: Pixabay

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.

Egyre kisebb területen, egyre kevesebb burgonya terem

2023. november 9. 10:10

A KSH adatai szerint a burgonya termőterülete és termésmennyisége csökkenő tendenciát mutat: 2022-ben 17 százalékkal kevesebb (199,2 ezer tonna) burgonya termett, mint egy évvel korábban. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 2023-ban 5,83 ezer hektárról 161,5 ezer tonna burgonyát takarítottak be.

Apró maradt a burgonya! Mi okozhatta ezt a jelenséget?

2023. szeptember 20. 04:39

A most hétvégén betakarított burgonyánk legtöbbje nagyon apró maradt. Mi okozhatta ezt?

Mega aeroponikus üvegház szaporítja a vetőburgonyát Ruandában

2022. november 7. 08:46

A ruandai SDGP Burgonya Értéklánc Projektet azért indították el, hogy támogassák a ruandai burgonyaellátási lánc teljes folyamatát a vetőmagtól az asztalig.