Hogyan érdemes a burgonyát tárolni?

Agrofórum Online

N. Gábor kérdése: Fiatal gazdaként burgonyát termesztek, milyen tárolási módot ajánl?

Aki válaszol: Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

A burgonya tárolására sokféle módszer áll a rendelkezésünkre, a legegyszerűbb, szabadföldi tárolástól kezdve egészen a szabályozott légterű tárolókig, melyeknél már a hőmérséklet és a páratartalmon kívül a légtér gázösszetételét is szabályozni tudjuk. Sajnos azonban tárolásnak a költségei, a tárolás minőségével arányosan emelkednek, ami egy nagy tömegű, és viszonylag olcsó kilógrammonkénti árunál, mint például a burgonya, igen komoly költségtényező. A következőekben a különböző tárolási módokat ismertetném:

1. kép (a) Kombinált szabadföldi tárolás (b) Fedett, oldalfalak nélküli létesítményben történő tárolás

Szabadföldi tárolás: azok a módszerek, amelyek nem igényelnek tartós beruházást vagy építményt, pl.: az árkos, a barázdás, a prizmás, a gúlás, a szalmabálás, az önszellőzéses, a kishalmos és a nagyhalmos tárolás. Ezeknek a tárolási módoknak az előnye, hogy a burgonya nem veszíti el a nedvességtartalmát, mert az a talajból folyamatosan pótlódik. Hátrányuk között meg kell említeni, hogy csak a téli hideg ellen véd, tavasszal, a felmelegedéssel egy időben a tárolást be kell fejezni, kitárolni ráadásul csak fagymentes napokon lehet, valamint ha ömlesztve tároljuk, akkor az újbóli felszedés plusz költségeket jelent és a megfelelő takarás és szellőzés egyensúlyának a megtalálása is igen nehéz. Ezen módszereknél csak a hőmérséklet szabályozható. Magyarországon a prizmás tárolás a legelterjedtebb (1. (a). kép).

Tárolás egyszerű létesítményekben: Nem csak tárolási célra készült, stabil létesítmények, az előzőeknél költségesebbek. Ide sorolhatók a vermek, pincék és a raktárak. Előnyük az előzőekkel szemben, hogy a télen lehullott csapadék (hó) nem esik rá a tárolóra, így nem nedvesíti el a szigetelésként használt szalmát, illetve kitároláskor könnyebb a szigetelőanyagoktól (szalmabála, ömlesztett szalma, filc, stb.) kibontani az átmeneti tárolót (1. (b). kép)

Tárolás korszerű létesítményekben: ide tartoznak a tárolók, a hűtőtárolók és a szabályozott légterű tárolók. Itt már minden környezeti tényező szabályozható (hőmérséklet, páratartalom, Oés CO2 szint). A kívánatos tárolási hőmérséklet

4-6 °C, a levegő relatív páratartalma pedig 85-90%, ilyen körülmények között a burgonya akár 6 hónapig is eltartható. Ezen tárolók esetében is mosás nélkül, szárazon kell a tartályládákban, esetleg big-bag zsákokban tárolni a burgonyát (2. kép).

A szabályozott légterű tárolókban az optimális gázösszetétel: 2-3% O2 és 1-4% CO2. A betárolt termények légzési intenzitása a minimumon van, ekkor a leglassabbak az öregedési folyamatok. Ezzel a tárolással bizonyos terményeket közel egy évig is el lehet tárolni.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.

Mi okozza az elszíneződéseket a burgonya gumóján?

2024. október 21. 04:40

Mi okozza a képen látható tüneteket a burgonya gumóján? Tájékoztatásukat előre is köszönöm!

Betegség okozza a barnás vonalakat a burgonyagumóban?

2023. április 29. 04:36

Érdeklődöm, hogy a mellékelt képeken is látható elváltozás a burgonyán valamilyen betegség jele-e, és hogy az elváltozás ellenére a burgonya bátran fogyasztható-e? A héj alatt párhuzamosan barnás vonalak hálózata látható. A gumót merőlegesen vágva barna kört képez a héj alatt, míg párhuzamosan vágva hálós vonalrendszert.

Kell már permetezni a burgonyát fitoftóra ellen?

2023. július 15. 14:37

Burgonyával kapcsolatos kérdésemre várom válaszukat! Kell már permetezni fitoftóra ellen?