Mi okozza az alma keserűfoltosságát?

Agrofórum Online

K. Sándor kérdése: Azt szeretném kérdezni, hogy a képen látható almabetegség -keserűfoltosság - milyen növényvédelmi kezeléssel előzhető meg? Már több éve problémát jelent. Segítségét előre is köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Tisztelt Olvasó!

Az alma keserűfoltosságát nem növényi kártevő (vírus, baktérium, gomba, állati kártevő) okozza, hanem az alma tápanyagellátási gondja idézi elő.  Ezért növényvédelmi kezelésről jelen esetben csak tágabb értelemben beszélhetünk, mert nemcsak növényvédőszerrel, hanem tápanyagokkal is védhetjük a növények egészségét, így az almafa termését is.

Az alma keserűfoltosságát (sztippesedést) kalciumhiány okozza, ez élettani rendellenesség, mely csökkenti az alma minőségét. A tápanyag-ellátásnak kiegyensúlyozottnak kell lenni, ügyelni kell arra, hogy elegendő mennyiségű kalcium álljon rendelkezésre a megfelelő időszakban, figyelembe véve a kalcium más tápelemekkel való kapcsolatát is. A talaj tápanyagellátása fontos, de levéltrágyázással (lombtrágyázással) kell segíteni, hogy elegendő mennyiségű kalcium kerüljön a gyümölcsbe. Minél nagyobb a lombtrágyázással kijuttatott kalcium mennyiség, annál jobb lesz a gyümölcs minősége. Fontos, hogy a lombtrágyázást szükség esetén a szüretig folytassuk.

A keserűfoltosság szempontjából fontos, hogy a termés tisztulásutáni intenzív növekedési időszakban az alma ültetvényben jó kalcium ellátottság legyen. Ezt többféleképen érhetjük el, de leghatékonyabb a levéltrágyázás kalcium tartalmú (pl. kalcium-klorid, kalcium-nitrát) tápoldattal. A kalcium termésbe történő beépülését gátló főbb tényezők: nagy ammónia-ion koncentráció a talajban, páratelt levegő, túlzott kálium és magnézium ellátottság, erős metszésből, túlzott nitrogénellátottságból vagy egyéb okból eredő erős hajtásnövekedés, aránytalanul nagy a levélfelület a terméshez viszonyítva. Ezeket figyelembe véve ajánlott: – az ammónium tartalmú műtrágyákat kerülni, helyette kalciumnitrátot használni; – a termés- tisztulás után legalább két alakalommal kalcium levéltrágyázást végezni; – nedves, párás időjárási körülmények között feltétlen ajánlott a vegetáció alatt a többszöri kalcium levéltrágyázás, kerülni kell a korai szüretet.

Javasolt, hogy vas és cink mikroelemek is legyenek a levéltrágyában. A talaj meszezése is segíthet a keserűfoltosság elkerülésében, de nem jelent tökéletes megoldást, mert jó mész- ellátottságú talajokon is előfordulhat a keserűfoltosság az almatermésen.

Mitől fekete foltos és pöttyös az alma?

2023. január 21. 04:36

Meg tudják mondani, hogy mitől fekete foltos és pöttyös a sárga almánk? Már a fán kezdődött. Elég csúnya ránézésre, de a belseje egészséges. Most a pincében vannak lerakva.

Nagyot drágult a sárgarépa és a petrezselyem - Zöldség- és gyümölcsárak a nagybani piacról

2018. október 23. 11:42

A hazai tisztított dió 3150 forint/kilogramm áron szerepelt a vizsgált heti kínálatban, a szelídgesztenyét az előző hetivel azonos áron kínálták (1000 forint/kilogramm).

A minőségmegőrzés záloga: fluopiram

2024. augusztus 5. 11:40

A betakarításhoz közeledve egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a tárolási betegségek megelőzésére szolgáló növényvédelmi kezelések.

Almaecet házilag, ha sok az almánk

2023. szeptember 25. 05:40

Sokan a diétás étrendjük részeként ismerik, vannak, akik egészségmegőrzés érdekében alkalmazzák, de az biztos, hogy igazi kincs otthon az almaecet. Mi kell az almaecethez? Nézzünk is egy receptet!