Mi rághatja meg az almák felületét?

Mi rághatja meg az almák felületét?

Agrofórum Online

Érőfélben lévő almáimnak felületén több helyen vannak rágásnyomok, az almák belseje viszont egészséges. Mi okozhatja a problémát?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

Nagy valószínűséggel az almailonca lárváinak károsítása látható a termések felületén. Az almailonca egy két nemzedékes kártevő, melynek második nemzedékéből származó hernyói táplálkozásuk során a gyümölcs héján lyukszerű rágást hagynak maguk után, de akár kissé mélyebben, a gyümölcs húsába is berághatnak. Rágásuk során viszont nem érik el a magházat, az leginkább a termés felületére korlátozódik. A termésbe, egészen a magrészig behatoló rágásért már az almamoly lárvái tehetők felelőssé. Az almailonca első, azaz tavaszi nemzedékének hernyói a még kisebb gyümölcsök belsejébe is képesek berágni, viszont ezt a termés még kinövi, ezáltal pedig sokszor deformált és torz lesz. A tavaszi nemzedék további kártétele a rügyek kirágásában is megmutatkozhat, valamint a levelek összeszövésében és azok megrágásában egyaránt. Nyári nemzedéke a gyümölcskártétel mellett ugyancsak nagyobb lyukakat képes rágni az általa összeszőtt levelekre is. A második nemzedék hernyóinak kártétele leginkább augusztus végére, szeptember elejére tehető, majd fejlettebb lárvakorban már táplálkozásukat befejezik és telelőre vonulnak.

Az almailonca nemcsak az almafák, hanem a legtöbb gyümölcsfaj kártevője is lehet, jelentős károkat a körte esetében, de az őszibarackon, kajszin és a bogyósokon is tud okozni. Tavasszal a telelésből előbújó hernyókat szemrevételezés alapján, a megrágott és összesodort levelek alapján tudjuk észlelni, így a védekezés szükségességét megítélni. Első nemzedékének rajzása május végére, július elejére tehető, míg második nemzedékének csúcsrajzása általában augusztusban van. Erősebb felszaporodásukra főként a meleg és páradús körülmények megléte esetén kell számítanunk.

A kártevő jelenléte és rajzásának dinamikája feromoncsapdával követhető nyomon. A permetezést pedig érdemes a kelő lárvák ellen irányítani, így károsításukat megelőzni. Kémiai védekezésre felhasználhatók az acetamiprid és a lambda-cihalotrin hatóanyagok, melyek az almamoly elleni védekezésben is alkalmazhatók. A kártevő molyok ellen a Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki hatóanyagú mikrobiológiai készítmény is felhasználható, mely szelektív hatása mellett környezetkímélő módszernek is tekinthető.

A monília elleni védekezés virágzáskor

2020. március 31. 08:17

Csonthéjas gyümölcseink esetén kiemelt figyelmet kell fordítani a virágzáskor fertőző kórokozók, köztük a legveszélyesebb: monília elleni védekezésre. Ráadásul most az időjárás is hajlamosít a járvány kialakulására, hiszen a melegebb napokat hűvösebb, csapadékosabb, párás napok váltogatják, ami nagyon kedvező a monília számára.

Óriási a félreértés: nem is éghajlatbarát a helyi élelmiszer

2023. december 28. 12:40

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szerint az Európában helyből származó alma károsabb lehet az éghajlatra, mint az Új-Zélandról importált.

Gyorsan nőtt a lengyel frissen préselt almalétermelés és export

2019. január 22. 08:16

A lengyel szezonális NFC-export a 2014/15-ös szezon óta évente mintegy 40 százalékos növekedési rátát mutatott, ami az elmúlt szezonban közel 180 ezer tonna mennyiséget jelentett.

Lisztharmat, tűzelhalás, varasodás - Ezek ellen is védekezni kell a napokban

2018. július 5. 20:01

Szőlőben a fürtök záródása miatt fontos a mostani védekezés, főként a lisztharmat ellen, de a fiatal hajtásokon újabb peronoszpórás olajfoltok jelentek meg.