Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Gyorsan nőtt a lengyel frissen préselt almalétermelés és export

Gyorsan nőtt a lengyel frissen préselt almalétermelés és export

NAK/IEG Vu

Míg a lengyel almasűrítmény-iparágra figyelt a szakma – mivel az a kínai kiesések miatt az amerikai piac nagy részét megszerzi –, addig az ország frissen préselt lé iparága (NFC) kicsit háttérbe szorult. Ez furcsa, mert egyébként az elmúlt években rendkívüli volt a növekedése.

Lengyelország közel 76 ezer tonna NFC almalét exportált a 2013-14-es szezonban (szeptembertől augusztusig). A következő szezonban az export mintegy 16 ezer tonnával csökkent 60 ezer tonnára. Ez a mostani szezon azonban Lengyelország számára egy kritikus év volt: a bőséges almatermés és a túl drága kínai sűrítmény miatt Lengyelország belépett az amerikai piacra, és így az NFC-termelés valószínűleg alacsonyabb prioritást élvezett, mint a sűrítmény-gyártás.

Azóta azonban a lengyel termelés és export nagyon gyorsan nőtt. Meglepő módon Hollandia a lengyel NFC-termékek legnagyobb piaca. A jelenlegi szezonban még csak az idei szeptemberi és októberi hónapok exportadatai érhetőek el, de azok már azt mutatják, hogy a kiszállított 25 775 tonna árunak mintegy 40 százaléka Hollandiába került. Ugyanígy nem meglepő, hogy Németország a másik nagy vevő, a teljes exportmennyiségnek mintegy egyharmadát vásárolta fel (8 275 tonnát). Az Egyesült Királyság is jelentős vásárló volt, a harmadik helyen 17 százalékkal, 4450 tonnával. E három ország után az egyéb célállomásokra irányuló kivitel sokkal kisebb, a negyedik helyezett már csak 450 tonnát képvisel.

A lengyel szezonális NFC-export a 2014/15-ös szezon óta évente mintegy 40 százalékos növekedési rátát mutatott, ami az elmúlt szezonban közel 180 ezer tonna mennyiséget jelentett. Ha a növekedési ütem ebben a szezonban is folytatódik (és az almasűrítmény-termelés nem kerül előtérbe, ahogy az 2014/15-ben is volt), az export akár a negyedmillió tonnát is elérheti. Eközben Lengyelország a szezon első két hónapjában csaknem 60 ezer tonna almasűrítményt exportált, szemben a tavalyi 34 ezer tonnával. Az USA-ba irányuló értékesítés több mint kétszeresére, 4300 tonnára nőtt, Ausztria és Németország pedig szintén nagy mennyiséget vásárolt (16 050 tonna és 27 420 tonna).

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.

Csak a szükséglet felét fedezi a magyar hagymatermés

2019. augusztus 12. 08:38

Még kis mennyiségben kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, közepes hozamra számítanak a termelők. Az éves 10-12 kg/fő hagymafogyasztásnak jelenleg csak 50-60 százalékát tudja lefedni a rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett magyar hagymatermesztés.

Nem lesz kiemelkedő az idei szilvatermés

2019. augusztus 9. 09:53

A termésnek nem kedvezett a rendkívül aszályos és éjszakai fagyos tavasz, majd a hűvös, csapadékos május sem, amelynek következtében júniusban erős gyümölcshullást tapasztaltak.

Idén sem maradhatott el a dinnyeháború - ki a kapzsi?

2019. augusztus 8. 12:51

A Lidl Magyarország a hazai dinnyeszezon közepén felelőtlen, árletörő akciót hirdetett, és a dinnyét olcsó, vevőcsalogató reklámeszköznek tekinti - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A Lidlnek más a véleménye, és a gazdálkodók közül is sokan másképp látják a helyzetet.

Erőteljesen terjed az almafa vértetű, védekezzünk ellene!

2019. július 31. 08:33

Július utolsó hetének időjárását főként a nagy változékonyság jellemezte. Zivatarfelhők jöttek- mentek az országban, kiszámíthatatlan valószínűséggel okoztak csapadékot, helyenként jeget is hozva. Kisebb körzetekben az eső intenzitása jelentős károkat okozott. A jelenlegi növény-egészségügyi helyzet a betegségeknek és a kártevőknek egyaránt kedvez, elsősorban a magas páratartalom és az erős éjszakai harmatképződés miatt. A talaj átmeneti magas nedvességtartalma kedvező mikroklímát teremt a kórokozók számára, de több kártevő rajzása ismét erősödött.

„Almát eszem, ropog a fogam alatt”…

2018. szeptember 17. 13:44

Az alma a legértékesebb gyümölcseink közé tartozik. A csecsemőket is először reszelt almával szoktatják a szilárd ételekhez a kiváló étrendi és emésztést javító hatása miatt.

Almaporszívó az idénymunkások helyett

2019. június 9. 13:38

A California Farm Bureau felmérése megállapította, hogy a farmerek 56 százaléka az elmúlt öt évben minden olyan gépesítési módszer iránt érdeklődik, ami kiválthatja az emberi munkaerőt.