Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Gyorsan nőtt a lengyel frissen préselt almalétermelés és export

Gyorsan nőtt a lengyel frissen préselt almalétermelés és export

NAK/IEG Vu

Míg a lengyel almasűrítmény-iparágra figyelt a szakma – mivel az a kínai kiesések miatt az amerikai piac nagy részét megszerzi –, addig az ország frissen préselt lé iparága (NFC) kicsit háttérbe szorult. Ez furcsa, mert egyébként az elmúlt években rendkívüli volt a növekedése.

Lengyelország közel 76 ezer tonna NFC almalét exportált a 2013-14-es szezonban (szeptembertől augusztusig). A következő szezonban az export mintegy 16 ezer tonnával csökkent 60 ezer tonnára. Ez a mostani szezon azonban Lengyelország számára egy kritikus év volt: a bőséges almatermés és a túl drága kínai sűrítmény miatt Lengyelország belépett az amerikai piacra, és így az NFC-termelés valószínűleg alacsonyabb prioritást élvezett, mint a sűrítmény-gyártás.

Azóta azonban a lengyel termelés és export nagyon gyorsan nőtt. Meglepő módon Hollandia a lengyel NFC-termékek legnagyobb piaca. A jelenlegi szezonban még csak az idei szeptemberi és októberi hónapok exportadatai érhetőek el, de azok már azt mutatják, hogy a kiszállított 25 775 tonna árunak mintegy 40 százaléka Hollandiába került. Ugyanígy nem meglepő, hogy Németország a másik nagy vevő, a teljes exportmennyiségnek mintegy egyharmadát vásárolta fel (8 275 tonnát). Az Egyesült Királyság is jelentős vásárló volt, a harmadik helyen 17 százalékkal, 4450 tonnával. E három ország után az egyéb célállomásokra irányuló kivitel sokkal kisebb, a negyedik helyezett már csak 450 tonnát képvisel.

A lengyel szezonális NFC-export a 2014/15-ös szezon óta évente mintegy 40 százalékos növekedési rátát mutatott, ami az elmúlt szezonban közel 180 ezer tonna mennyiséget jelentett. Ha a növekedési ütem ebben a szezonban is folytatódik (és az almasűrítmény-termelés nem kerül előtérbe, ahogy az 2014/15-ben is volt), az export akár a negyedmillió tonnát is elérheti. Eközben Lengyelország a szezon első két hónapjában csaknem 60 ezer tonna almasűrítményt exportált, szemben a tavalyi 34 ezer tonnával. Az USA-ba irányuló értékesítés több mint kétszeresére, 4300 tonnára nőtt, Ausztria és Németország pedig szintén nagy mennyiséget vásárolt (16 050 tonna és 27 420 tonna).

Rekordszinten vannak az ukrán almakészletek

2019. május 23. 07:33

Májusban a jó minőségű étkezési alma ára növekedni kezdett a kiskereskedelemben, mialatt a nagykereskedelmi árak alacsonyak maradtak.

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban - kertészeti tippek a hónapra

2019. május 23. 04:37

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe - persze, ha a hőmérséklet engedi azt.

Magasabb termelői árat szeretnének a spanyol paradicsomtemesztők

2019. május 20. 12:03

Spanyolországban a paradicsom-nyersanyag ár a 2018-as év szintjén van, ahogy arról tavaly januárban a termelők és a feldolgozók megállapodtak.

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

2019. május 20. 08:17

Ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése.

Nem jutottak dűlőre a léalma felvásárlási árának emeléséről

2018. augusztus 14. 13:44

A gazdák továbbra is egyöntetűen visszautasítják az önköltségi ár felét sem tartalmazó, 13 forintos feldolgozói ajánlatot, amely a szervezet szerint az üzemek árainak teljes összhangja miatt felveti a kartellgyanú lehetőségét is.

Az alma legjava: népszerű a magyar cider

2018. szeptember 18. 08:56

Sok ideig úgy tűnt, hogy a cider és a magyar ember közti fagyos viszonyt nem lehet megtörni, amíg aztán a kétezres évek elején óvatos enyhülés kezdődött, majd egyszer csak megtört a jég, és a forró nyarak elképzelhetetlenné váltak nélküle.

Gyümölcsfeldolgozó épül Szekszárdon csaknem 700 millió forintból

2019. április 20. 08:33

Az üzem kapacitása évente 200 tonna alma feldolgozását teszi lehetővé, ami naponta egy tonna gyümölcs aszalását jelenti. Az itt készülő almaszirmot elsősorban a Dél-Dunántúlon, kiskereskedelmi forgalomban tervezik értékesíteni.

A kajszibaracktól idénre elbúcsúzhatunk

2018. április 9. 07:11

A tavaszi fagy a legnagyobb mértékben a kajszibarackot károsította, a becslések szerint a jelentős rügykárok miatt idén csak viszonylag gyenge, 10-20 ezer tonna közötti termésre lehet számítani.