T. Andrea kérdése: A szobai citromfám nagyon szép gyümölcsöket hoz télen is, de általában nem érnek be. Mit tehetek azért, hogy saját citromot fogyaszthassak télen is?
Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa
Kedves Olvasó!
Valóban gond télen a lakásban felnevelt növények gyümölcseit érésre bírni. Ez alól nem kivétel a citrom sem. Bár a citrom nagyon szép és méretes gyümölcsöket hozhat ilyen körülmények között télen is, de általában nem érik be. Ezeken segíthet, ha gyümölcsfélék összefognak, a „jószívű” érett gyümölcsök segítenek az éretlennek, mindent megtesznek, hogy olyanok legyenek, mint ők. Hogyan kell ezeket összehozni, mit ad az érett gyümölcs az éretlennek, annak ellenére, hogy az sem pusztul el, nem romlik meg. Erre alkalmas az érőfélben lévő alma által termelt etilén (CH2 – CH2).
Az etilén a szem számára láthatatlan szénhidrogéngáz. A gyümölcsökben lévő etiléngáz egy természetes módon előforduló folyamat eredménye, amely a gyümölcs éréséből származik. A gyümölcsökben lévő etiléngáz valójában egy növényi hormon, amely szabályozza a növény növekedését és fejlődését, érését. Amikor a gyümölcsökben lévő etilén mennyisége elér egy szintet, élettani változások következnek be. Az etiléngáz gyümölcsöktől a gyümölcsig terjed. A gyümölcsök, mint például az alma és a körte, nagyobb mennyiségű etiléngázt bocsát ki, ami hatással van érésükre. Ezt a folyamatot használhatjuk ki a citrom érlelésére.
Két három érésben lévő alma mellé helyezzük az éretlen zöld citromot, üvegburával takarjuk le, így naponta nyomon követhetjük citromunk érését. Ha nincs üvegburánk akkor papírzacskóba is rakhatjuk az almával a citromot, az érés így is bekövetkezik néhány napon belül. Nemcsak citromot, hanem banánt is érlelhetünk így, a banán azonban nemcsak megsárgul, hanem a cukorképződés is meggyorsul benne, úgyhogy a mesterségesen érlelt banán édesebb lesz, mint az etilén nélkül érett zöld banán. A citromfélék gyümölcse a kívánt színt előbb éri el, mint a nem kezelt termés, de a mesterségesen érlelt citrom kevésbé lesz édes, mint a természetesen érlelt, ami azonban a citrom esetében nem okoz értékcsökkenést.