Mitől kezd el rothadni a paprika csúcsa?

Agrofórum Online

Paradicsom növénykéimen szinte évek óta nyáron megtalálom ugyanezt a tünetet: mielőtt érni kezdene a bogyó, már barnul, rothad. Idén először a paprikán is ezt a tünetet látom. Mi lehet ez, ami mindkét növényt fertőzi és hogyan tudok ellene védekezni?

Aki válaszol:

Dr. Harcsa Marietta, mezőgazdasági szaktanácsadó, növényorvos

Tisztelt Kérdező!

A leírása és a fotók alapján nem kórtani problémával áll szemben, hanem egy kalciumhiányos állapottal.

Mivel a kalcium egy nehezen mozgó tápelem, így a fiatal hajtásokon és a terméseken mutatkozik meg legelőször a hiánytünete. A paradicsomon, a paprikán, vagy éppen a padlizsánon is megfigyelhető tünete az úgynevezett „csúcsrothadás”, ami nem valódi rothadás, hiszen ez esetben a sötét, fekete foltok később beszáradnak, a magház, a termés többi része egészséges marad. (Kivágva akár fel is használható, sőt komposztba is tehető, az ilyen termés!)

A termésen jelentkező tünet előtt talán hamarabb figyelmeztet a kalcium hiányra a fiatal levelek kanalosodása, ekkor már érdemes a mészhiányra gyanakodni!

A védekezés ellene már a fajtaválasztásnál kezdődik, hiszen eltérő a különböző fajták mészigénye. Az intenzívebb növekedésű fajták általában fogékonyabbak a kalcium tápanyag hiányára.

Fontos a kiegyenlített öntözés, és a túlzott műtrágyázás kerülése! Utóbbi esetén a tápanyag arányokat toljuk el és emiatt a mész felvehetetlenné válik a növény számára.

Tápoldatos öntözéssel a relatív hiányt, a fejlődési zavarokat és élettani rendellenességeket könnyebben lehet megelőzni, esetleg gyógyítani. Erre elsősorban a vízben maradék nélkül oldódó kalcium-nitrát, illetve a zöldségnövények számára megfelelő aránnyal rendelkező kalciumos NPK komplexek alkalmasak. A kalcium-nitrátos, vagy kalcium-kloridos lombtrágyák is jók lehetnek, azonban ezek kevésbé hatásosak, mint az öntözéssel kijuttatott tápanyagok. Lombtrágyázás esetében fontos az ismétlés (2-6x az érésig) és az a szabály, hogy 25 fok fölött ne permetezzük a növényeket (még lombtrágyával sem), hiszen ezzel perzselést is okozhatunk!

Áprilistól vehetünk nagy mennyiségben hazai hajtatott zöldségeket

2021. március 17. 07:11

Kis mennyiségben már található hazai hajtatott (fóliás, üvegházi) paradicsom az üzletekben, de nagyobb mennyiségben áprilistól várhatók a hazai primőr zöldségek.

Felnyurgult paradicsompalánta: ültetési tippek, ha túl nagy a palánta

2023. július 9. 05:36

Nézzük sorra a paradicsom felnyugrulásának okait és megoldásait palántaként és később is!

Miként orvosolhatjuk a paradicsomok rothadását, illetve zöld foltosságát?

2024. július 26. 04:38

Mi baja lehet a paradicsomnak? Sok termésnek az alja rothad, de vannak olyan termések is melyekben éretlen, zöld foltok maradnak. Hogyan lehetne ezt orvosolni?

Van, ahol kedvezően hat az éghajlatváltozás a paradicsom termesztésére

2023. október 6. 14:10

„Télen a talajt méteres hótakaró fedi. Nyáron és ősszel azonban dúsan terem rajta a napsütésben érő paradicsom. Nincs finomabb egy olyan paradicsomnál, amelynek gyökerei a termékeny, szabad földből táplálkoztak, és amelynek leveleit lágyan ringatja a hegyek felől fújó szellő” – jelentette ki Antoine Daccache, akinek a paradicsomföldjei 1500 magasan fekszenek a Libanoni-hegységben.