12℃ 4℃
november 14. Aliz, Vanda, Huba, Klementina

Mitől kezd el rothadni a paprika csúcsa?

Agrofórum Online

Paradicsom növénykéimen szinte évek óta nyáron megtalálom ugyanezt a tünetet: mielőtt érni kezdene a bogyó, már barnul, rothad. Idén először a paprikán is ezt a tünetet látom. Mi lehet ez, ami mindkét növényt fertőzi és hogyan tudok ellene védekezni?

Aki válaszol:

Dr. Harcsa Marietta, mezőgazdasági szaktanácsadó, növényorvos

Tisztelt Kérdező!

A leírása és a fotók alapján nem kórtani problémával áll szemben, hanem egy kalciumhiányos állapottal.

Mivel a kalcium egy nehezen mozgó tápelem, így a fiatal hajtásokon és a terméseken mutatkozik meg legelőször a hiánytünete. A paradicsomon, a paprikán, vagy éppen a padlizsánon is megfigyelhető tünete az úgynevezett „csúcsrothadás”, ami nem valódi rothadás, hiszen ez esetben a sötét, fekete foltok később beszáradnak, a magház, a termés többi része egészséges marad. (Kivágva akár fel is használható, sőt komposztba is tehető, az ilyen termés!)

A termésen jelentkező tünet előtt talán hamarabb figyelmeztet a kalcium hiányra a fiatal levelek kanalosodása, ekkor már érdemes a mészhiányra gyanakodni!

A védekezés ellene már a fajtaválasztásnál kezdődik, hiszen eltérő a különböző fajták mészigénye. Az intenzívebb növekedésű fajták általában fogékonyabbak a kalcium tápanyag hiányára.

Fontos a kiegyenlített öntözés, és a túlzott műtrágyázás kerülése! Utóbbi esetén a tápanyag arányokat toljuk el és emiatt a mész felvehetetlenné válik a növény számára.

Tápoldatos öntözéssel a relatív hiányt, a fejlődési zavarokat és élettani rendellenességeket könnyebben lehet megelőzni, esetleg gyógyítani. Erre elsősorban a vízben maradék nélkül oldódó kalcium-nitrát, illetve a zöldségnövények számára megfelelő aránnyal rendelkező kalciumos NPK komplexek alkalmasak. A kalcium-nitrátos, vagy kalcium-kloridos lombtrágyák is jók lehetnek, azonban ezek kevésbé hatásosak, mint az öntözéssel kijuttatott tápanyagok. Lombtrágyázás esetében fontos az ismétlés (2-6x az érésig) és az a szabály, hogy 25 fok fölött ne permetezzük a növényeket (még lombtrágyával sem), hiszen ezzel perzselést is okozhatunk!

Helyitermék-raktár épül Cserdiben

2018. április 9. 07:42

Elsősorban éttermeknek szállítanak majd paprikát és paradicsomot.

Génbankból kiszabadított ritka paradicsomok

2019. április 30. 12:24

Tavaly tavasszal örökbefogadók kertjeiben tesztelték őket, az augusztusi szüret után pedig a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás konyhájában is bizonyítottak az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) kiemelkedő minőségű öko paradicsompalántái, amelyekből az idén 30 darabot ajánlott fel a szervezet a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Közösségi Kertek programja javára a Föld Napja alkalmából.

Ház, táj blog Képgaléria

Íme a lila paradicsom, az új dizájner szuper-gyümölcs

2022. április 14. 14:03

Bármely paradicsomfajta átalakítható, ráadásul a lila íze pontosan ugyanolyan, mint a kiindulási fajtáé.

Mitől rohad, sárgul, pusztul a paradicsom? Itt a válasz!

2025. július 20. 11:10

Még a legnagyobb nyári melegben is sok veszély leselkedik a paradicsomra – így védje meg kártevőktől és betegségektől!