Zöldség-Gyümölcs

Fel lehet gyorsítani a paradicsom érését – mutatunk egy ügyes fogást

Agrofórum Online

A nyári szezonban sok hobbikertésznek okoz gondot, hogy a paradicsoma lassan érik, és ezért kénytelen azt a piacon, boltban beszerezni, ha már júliusban egy jó lecsóra vágyik. Vajon fel lehet gyorsítani a paradicsom érését?

Van rá praktika, és egy ezzel kapcsolatos leleményes trükköt az edenkert.hu oldal is bemutatott nemrég. Több oka van, amiért a paradicsom nem akar bepirosodni:

  • Nincs meg az optimális hőmérséklet, a megszokottnál hidegebb idő lassítja az érési folyamatot. Idén májusban is éppen ez történt.
  • Ha kevés a napfény, akkor is csak „küszködik” a paradicsom, mert a napfény elengedhetetlen az etilén termelődéséhez, ami támogatja az érési folyamatot.
  • Ne felejtsük el rendszeresen locsolni a növényt, ugyanakkor figyeljünk arra, hogy a túlzott öntözés is negatívan befolyásolhatja az érés folyamatát.
  • Végezetül: válasszunk korai vagy középkorai fajtákat, ha valóban lecsót akarunk enni a nyár kellős közepén.

A paradicsom érését a fentiek mellett azzal lehet felgyorsítani, ha bőséges termés esetén a bogyókat már narancssárgán leszedjük. Nem kell emiatt aggódni, mert a paradicsom utóérő, ami azt jelenti, hogy a szárról leszedve a bogyó etiléngázt bocsát ki, ez pedig előidézi az érést.

Elég tehát egy dobozba, némileg zárt helyre tenni a narancssárga gyümölcsöket, és azok pár nap alatt mélyvörössé válnak. Közben pedig a növény több energiát tud fektetni a rajta hagyott, zöld termések fejlődésébe, érlelésébe.

A mai napon egyébként (július 23.) a Budapesti Nagybani Piacon 410–450 forintért kínálták a hazai I. osztályú primőr paradicsom kilóját. A hazai II. osztályú TV paprikáé 350–400 forint, ezek az alapanyagok tehát lecsónak még mindig kicsit drágák, ezért valóban érdemes otthon megtermelnie a hozzávalókat annak, akinek módja van rá.

És ha már lecsó, ennek a szinte nemzeti ételünknek meglehetősen kacifántos története van. A foodandwine.hu oldal szerint valójában egy mártásnak indult zöldségragu, amely köré számtalan legenda szövődött.

A honfoglalás idején természetesen még nem létezett, hiszen a paradicsom és a paprika is Amerika felfedezése (1492) után vált ismertté Európában. De még a Petőfi-rostélyos sem lehetett a költő kedvence, ez ugyanis egy lecsós húsétel, márpedig a lecsó valamikor az 1870-es években jelenhetett meg a magyar konyhákban.

(Fotó: Jan Haerer/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Batátát a kertekbe! II. rész

2019. január 17. 05:38

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.

A betakarítási munkákat nem érinti a kamionstop

2020. július 5. 10:47

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a július-augusztusban a kamionok szombaton 22 óra helyett már szombaton 15 órától nem közlekedhetnek a hazai utakon.

Retró: betakarítás egy Claas vontatott cséplőgéppel és egy ősöreg Fendt traktorral

2024. március 20. 08:10

Érdekes kísérletbe fogott egy holland gazda, aki bő félévszázados német masinákkal látott neki tavaly a betakarításnak.

Így lesz sikeres az őszi betakarítás

2023. augusztus 14. 11:10

Az egész évben lelkiismeretesen nevelt növényünket hatékonyan és kiváló minőségben kell betakarítani, amit egy nem kellően átszerelt kombájnnal nem tudunk kivitelezni.