Öntözés és tripsz elleni védelem a derecskei hagymában

Öntözés és tripsz elleni védelem a derecskei hagymában

Agrofórum Online
Fizetett tartalom

Debrecen közelében, Derecske határában a hagyományos kultúrák és a konzervipari zöldségnövények mellett mintegy 25 hektáron termesztenek vöröshagymát a Héka Kft. területein - őszi és tavaszi vetésűt egyaránt. Az intenzív technológia részeként nagy hangsúlyt fektetnek többek között az öntözésre, ahogy a precíz, hatékony és megbízható növényvédelemre is. A rovarkártevők közül a legnagyobb kihívást a dohánytripszek jelentik, amelyek ellen az FMC-Agro Benevia rovarölő szere vált be.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

"Óriási rizikó a gabonatermesztés" - Így aratták le az őszi búzát Tolnában

06:27

"Óriási rizikó a gabonatermesztés" - Így aratták le az őszi búzát Tolnában

2019. augusztus 21. 07:37

Július elején felzúgtak a kombájnok a Duna árterében is. Tallós Attila Fadd, Gerjen, Dombori és Tolna térségében 1993 óta foglalkozik növénytermesztéssel. A 350 hektár saját, bérelt és szolgáltatott területen néhány nap alatt végeztek a kalászosok aratásával, amit nehezített, hogy az időben szinte teljesen összecsúszott a repce betakarításával. Az eredmények ebben az évben nem a legjobbak, bár az idei szezonhoz képest az őszi búza 7 tonna feletti termésátlaga komoly szakértelemről tesz tanúbizonyságot.

A szőlősorok biodiverzitásának növelése - Vetési tippek Tokajról

2021. június 14. 09:16

Számos előnye van a többkomponensű magkeverékek használatának a szőlőültetvények sorközeiben. A megfelelően összeállított növénykombinációk javítják a talaj szerkezetét, emelik annak humusztartalmát, jelentősen csökkentik az eróziót. Megfelelő alkalmazásukkal nem konkurálnak a szőlővel, a párolgást ugyanakkor minimálisra csökkentik, így a nedvességet végeredményben megőrzik a nap melegének kitett, meredek területeken is. Mindezek mellett a keverékek nagymértékben hozzájárulnak a terület biodiverzitásának védelméhez és fokozásához is. Ezen előnyök kiaknázásához viszont az első és legfontosabb lépés a helyes vetéstechnológia megválasztása és alkalmazása.

Bárány helyett húsmarha? - Tiszagyulaházán jártunk a húsvéti bárányok között

04:53

Bárány helyett húsmarha? - Tiszagyulaházán jártunk a húsvéti bárányok között

2019. április 14. 06:52

Húsvét előtt néhány héttel megindultak a magyar bárányszállítmányok Olaszország irányába. A mennyiség azonban évről-évre apad, aminek oka természetesen összetett. A legtöbb állattartó folyamatosan csökkenti juhállományát. Nincs ez másképp Megyesi Elemér három megye határán fekvő családi gazdaságában sem. A Hajdú-Bihar megyei, tiszagyulaházai tanyában egykor 1000 juh is szaladgált, 2019 áprilisának első napjaiban azonban már csak mindössze 365 darab.

Gyümölcsfák növényvédelme

2020. április 28. 08:43

Ebben a vegetációs szakaszban több kórokozó is megfertőzheti a fáinkat, ezért fontos a megelőzésen túl a pontos időben történő kezelés is.

Gazdakedvenc Solis, megújult Goldoni traktorok, professzionális Grillo fűnyírók Kecskeméten

04:24

Gazdakedvenc Solis, megújult Goldoni traktorok, professzionális Grillo fűnyírók Kecskeméten

2019. november 15. 05:39

Solis és Goldoni traktorok, Nobili, Sicma és BFM munkagépek, valamint a Grillo kisgépei várták az érdeklődőket október közepén Kecskeméten. Az Odisys Bt. szántóföldi bemutatóján a szárzúzóktól a talajművelő gépeken át a permetezőgépekig számos eszközt megvizsgálhattak a termelők.

Így készül a zöldségpalánta - tápkockázó vetőgéppel

2021. február 19. 11:55

Amíg a hidrokultúrás technológia számára előállított uborkapalántát kézzel, addig például a talajos paprikát, a zellert, a salátát, a dinnyeféléket, minimális mennyiségben a talajos paradicsomot és talajos uborkát vagy a jelentős tételben készülő káposztafélék magját egy speciális tápkockázó vetőgéppel vetik el az Árpád-Agrár Zrt. szegvári telephelyén. De hogyan is működik a szinte teljesen automata rendszer? Ezt is eláruljuk!

Angus marhák Adonyban - Fajtaelőnyök és tartástechnológia

05:13

Angus marhák Adonyban - Fajtaelőnyök és tartástechnológia

2019. május 6. 10:57

Az Angus Kft. 1993-ban a Március 21. Szövetkezet egyik ágazatának utódjaként alakult meg Adonyban. A cég szakemberei 1973 óta foglalkoznak húsmarhával, 1987 óta pedig angusokkal, hiszen a fajta első egyedei azon a tavaszon érkeztek hazánkba Skóciából - szám szerint 52 üsző.

Fagyos, száraz tavasz: hogy állnak az őszi vetésű növények a szántókon?

2020. május 5. 15:53

Az idei tavasz nem kíméli az ősszel vetett szántóföldi kultúrákat. A gabonaféléknek és a repcének is hiányzott a téli hótakaró, a tavaszi fagy viszont már kevésbé. Most pedig a száraz időben a kártevők elleni védekezésre kell alaposan felkészülniük a termelőknek. A Kartali Mezőgazdasági Szövetkezet növényvédelmi szakmai vezetőjét, Sánta Attilát kérdeztem az idei év eddigi tapasztalatairól.