Augusztusi szőlővédelmi bemutató Noszvajon

Agrofórum Online

Idén is megtartotta szokásos növényvédelmi tanácskozását és bemutatóját a Syngenta az Egri borvidéken, Noszvajon, Thummerer Vilmos szőlészetében.

A rendezvény társult közreműködői a Yara és a KITE Zrt. voltak, szakembereik a szőlő tápanyagellátása, ill. a gépesítése aktualitásairól számoltak be.

A rendezvény házigazdája, Thummerer Vilmos köszöntőjében elmondta, hogy szőlészetében ebben az évben 30 hektár termőszőlőt (köztük a bemutató területet) és 15 hektár fiatal telepítést súlyos jégkár ért, aminek következtében az idei termés mennyisége kevesebb, minősége gyengébb lesz, s van olyan tábla is, amin kérdéses, hogy szabad-e kombájnnal szüretelni a gép károsodásának kockázata miatt. De a jégverés hatásai a jövő évre is áthúzódnak: a súlyosan károsodott idei hajtásokból a jövő évi metszéskor nehéz lesz a megfelelő szálvesszőket kiválogatni, meghagyni. Mint mondta, a sajnálatos esemény és a kártétel ellenére vállalta a bemutató eredeti tervek szerinti megtartását, mert a szőlő iránt elkötelezett termesztőknek az ilyen kártétel látványával is szembesülniük kell, s talán segít a közös gondolkodásban, a szükséges teendők végiggondolásában. További nehézséget okozott a május-júniusban lehullott 200 mm körüli csapadék is, ill., hogy az ennek nyomán felázott kötött talajra sokáig nem lehetett traktorral, gépekkel rámenni, ami a növényvédelmet hátráltatta. Emlékeztetett a még rosszabb 2010-es évjáratra, amikor még az ideinél is több csapadék hullott, s csak háti gépekkel, kézi munkával lehetett a feltétlenül szükséges permetezéseket elvégezni.

Thummerer Vilmos: az idei bemutatót a súlyos kártétel ellenére is megtartottuk

Időjárás és betegséghelyzet 2019-ben 

Horváth Tamás (fejlesztőmérnök, Syngenta Kft.) az idei évjáratról előbb a 2014 és 2019 közötti hat év időjárására tekintett vissza az OMSZ országos adatai alapján. A napi középhőmérsékletet elemezve az idei május 14,21 oC-os átlagával az említett időszak leghidegebb, míg a június (23,8 oC) a legmelegebb volt az azonos hónapok között; július (21,9 oC) pedig csaknem azonos volt a hat év átlagával (22,0 oC). A levegő középhőmérséklete a fakadás szempontjából meghatározó tavaszi hónapokban az elmúlt hat évben nagyjából a szokásos módon alakult, kivéve a tavalyi évet: akkor egy nagyon hideg március (3,69 oC) után szokatlanul meleg április (15,87 oC) robbant be a vegetációba, ami felgyorsította szőlő fejlődését és növekedését. Szélsőség jellemzi az idei csapadékviszonyokat is. A rendkívül száraz első három hónapot átlagosan csapadékos április követte, majd májusban kiugróan sok (140,8 mm) eső esett (10 éves országos átlagban ennél több csak 2010-ben fordult elő). A június havi országos átlag 77,0 mm volt, ami mögött sok helyen egy-egy alkalommal lehullott 100 mm vagy azt meghaladó esők is rejlenek, nem egyszer jégveréssel is kísérve.

A Nobili ANTIS permetezőgép munka közben

Egerben a szőlő fakadása 2019-ben április elején indult, és a hónap közepéig tartott. A szőlő májusi vontatott fejlődése után a virágzás június elején kezdődött. A bogyókötés után a hónap végére általánosan jellemző volt a bogyónövekedés fázisa, majd július közepére a fürtzáródás is megtörtént. A hónap végén egyes fajták zsendülés állapotában voltak. A júniusi nagy meleg és a hozzá társuló alacsony páratartalom azonban nem kedvezett a szőlő virágzásának, ezért az ország más borvidékein is jellemző a hiányos termékenyülés miatti rossz kötődés, az ún. madárkás fürtök látványa. Az évjáratnak a különbségeket eltüntető hatásaként említette, hogy július utolsó dekádjában a déli, Villányi borvidéken a Kékfrankos azonos fenológiai állapotban volt, mint a Blauburger Egerben.

A kórokozók közül 2019-ben a peronoszpóra korán megjelent, június 10. körül levélen és a virágzásban lévő fürtvirágzatokon egyaránt látható volt. A hónap végén a nem védett tőkéken jelentős fürtfertőzöttség alakult ki, de a gomba július végéig is fertőzési veszélyt jelentett. Bár a lisztharmatnak a nagyon meleg nyári periódusok nem kedveztek, de a júliusban beköszöntő hűvösebb időjárás hatására a fertőzés fokozódott: kísérletben a kezeletlen kontroll parcella fürtfertőzöttség mértéke a július 9-i 20%-ról 22-ére 80%-ra emelkedett (mindkét időpontban 100%-os gyakoriság mellett).

Nobili VENTIS radiálventilátoros permetezőgép szórószerkezetei

Az idei szőlővédelmi tapasztalatokat összegezve kiemelte a helyesen elvégzett zöldmunkák fontosságát. A sűrű lombozatban a legkorszerűbb felszívódó gombaölő szerektől sem várható jó védekező hatás, hiszen a permetezetlen növényi részeket azok sem tudják megvédeni. Ez annál is inkább fontos, mert egy tervezett EU-szabályozás szerint a jövőben a növényvédő szerek engedélye a kijuttatandó szermennyiséget a levélfelületre számítva kívánja meghatározni. Kérdés, hogy zöldmunka előtt vagy után mérve és hogyan, milyen módszerrel – tette hozzá az előadó.

Mint mondta, a Syngenta technológiai ajánlásában a szőlőlisztharmat ellen az első kezelésben a Topas 100 EC (penkonazol) szerepel, fürtmegnyúlás idején a Dynali (difenokonazol + ciflufenamid), virágzásban egy SDHI-hatóanyagú készítmény, kötődés után ismét Dynali, majd Topas; minden esetben kén kiegészítéssel kijuttatva.

A peronoszopóra elleni védelemben jelentős szerepet kap a mandipropamid hatóanyag kombinációs partnerekkel (pl. Pergado F és egy bevezetés előtt álló új készítmény). A szürkepenész elleni stratégiában a Switch 62,5 WG (fludioxonil + ciprodinil) használatát már fürtzáródás előtt javasolják (zöldmunkák fontossága!), majd későbbi időpontban a Chorus 50 WG (ciprodinil) alkalmazható.

Az idei súlyos jégkártétel hatásai a jövő évre is áthúzódnak

A szőlővédelmi technológiákról

 

A Syngenta szőlővédelmi technológiái a gazdálkodás eltérő színvonalú módjaira egyaránt megfelelő megoldásokat kínálnak – mondta Vajkóné Tarjányi Judit területi képviselő. Az idei peronoszpórás évben a jól ismert Ridomil Gold fungicid mellett a kulcskészítmény a Pergado F (mandipropamid + folpet) volt, amely szürkepenész elleni mellékhatással is rendelkezik. A levél felszínére permetezett hatóanyag transzlamináris hatása révén – a levél szövetein áthaladva – annak fonákán is kifejti hatását a kórokozó ellen. Különösen javasolt a bogyó védelmét szolgáló kezeléseknél. A lisztharmat elleni védekezés fontos eszköze a gázosodó tulajdonsággal is rendelkező Dynali (difenokonazol + ciflufenamid), amely szisztemikus és transzlamináris hatású. Bár kuratív hatása is van, de alapvetően megelőző jelleggel, preventíven kell kijuttatni. Esőállósága jó, és a szőlőorbánc és a feketerothadás ellen is hatásos.

Vajkóné Tarjányi Judit: a Syngenta a gazdálkodás minden szintjén tud hatásos megoldásokat kínálni

A tenyészidő hátralévő részében az időjárástól függően fokozott veszélyt jelenthet a szürkerothadás. Az ellene használható Chorus 50 WG hatóanyaga, a ciprodinil a gomba spóráinak csírázása utáni fejlődési fázisban hat, a kórokozó behatolását és a micélium növényen belüli növekedését gátolja. A hatóanyag felvétele meleg időben gyorsabb, hűvös időben lassúbb. A szőlőbogyón a hatóanyag jelentős része a viasz- és a felső epidermisz rétegben helyezkedik el, ahonnan folyamatosan pótlódik a bogyó héjába. Elfogadható hatása van a lisztharmat ellen (kén hozzáadása is javasolt), és mellékhatással bír a feketerothadás ellen is. Kijuttatása teljes felületre, vagy csak a fürtzónára célzottan is javasolt. A rezisztenciastratégia miatt egy tenyészidőben egy alkalommal használható, ennek javasolt ideje a fürtzáródás, de legkésőbb az első tünetek észlelése.

A szürkepenész és a moníliás betegségek ellen használható számos kultúrában a Switch 62,5 WG (fludioxonil + ciprodinil), amely preventív kontakt és szisztemikus hatásánál fogva a levél felszínén és a belső szövetekben egyaránt kifejti hatását. A két hatóanyag a kórokozó spóracsírázásától kezdve annak négy különböző életszakaszában, kétféle hatásmechanizmus révén gátolja a gombát, ezért a fungicidrezisztencia kialakulásának veszélye kicsi. Egy tenyészidőben két alkalommal juttatható ki, első alkalommal korán, már a fürtzáródás előtt.

A rovarölő szerek közül a hosszú hatástartamú Vertimec Pro (abamektin) az atkák mozgó alakjai ellen és számos más kártevő rovar ellen vethető be, míg a szőlőmolyok második nemzedéke az Affirm (emamektin-benzoát) inszekticiddel blokkolható, ami egyben, közvetve, a szürkerothadás veszélyét is csökkentheti.

Az előadó végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a növényvédelem sikere kb. 50%-ban függ a jól megválasztott növényvédő szertől, de a másik 50% záloga a szakértelemben és a helyes kijuttatástechnikában rejlik, ezért meghatározó a permetezőgépek jó műszaki állapota.

Tápanyagellátás egész tenyészidőben

A szőlő tápanyagellátásának időszerű kérdéseit Tóth Gábor, a Yara szaktanácsadója tekintette át. Ő sem kerülhette meg az idei évjárat időjárási szélsőségeiből eredő nehézségek megemlítését, amelyek nemcsak a növényvédelemben, hanem a tápanyagellátásban is megfontolást kívánó döntések elé állították a termelőket. Mindenekelőtt a rendezvény idején, július legvégén, a fürtzáródás – zsendülés idején tapasztalható tápelemhiány tünetekre és azok lehetséges kezelésére hívta fel a figyelmet. Elsőként a káliumhiány jellemző tünetét, a levél szélétől induló sárgulást mutatta be, amelynek kezelésére több lehetőség is kínálkozik. Közülük a prémium minőségű YaraVita Safe K terméket emelte ki, amelynek a kijuttatás utáni jobb felszívódása is előnyt jelent, mivel az adott fenológiai állapotnak legjobban megfelelő káliumformát tartalmazza. Az 500 g/liter kálium-oxid tartalmú lombtrágya formulációja lehetővé teszi a levélen keresztüli gyors felvételt. A zsendülés – érés időszakában hatásosan segíthetjük a jobb cukorképződést a YaraVita Bortrac adagolásával, ami a Safe K-val kombinációban is kiadható. Ezek a termékek a jövő évi termés szempontjából fontos ez évi rügydifferenciálódásra is kedvezően hatnak.

Tóth Gábor: a szőlő tápanyagellátását a vegetációs idő végéig kell folytatni

A magnéziumhiány is gyakran előfordul az ültetvényekben, ami elsősorban a fotoszintézis elégtelen voltához, a tápanyagok nem kellő beépítéséhez vezet, de a magnézium hiánya gyakran idéz elő kocsánybénulást is. Pótlására a tenyészidő második felében, a szüret előtt az 500 g/liter magnézium-oxid tartalmú YaraVita Magtrac 500 folyékony lombtrágya javasolt. A pontos diagnózishoz és a szükséges adagok megállapításához – a magnézium, kálium, kalcium elemek között előforduló antagonizmus miatt – a levélanalízis vizsgálati eredményeket is figyelembe kell venni. A Yara Megalab szolgáltatás esetén a mintavizsgálati idő a minta beérkezésétől a szaktanácsadásig 3 nap.

A vas hiányának ismert és gyakori tünete a klorózis, ami leggyakrabban a tömörödött, levegőtlen talajokon (nagy esők után!) akadályozott vasfelvétel nyomán alakul ki. Kezelésére javasolt termék a YaraVita Rexoline E 13. Az előadó hangsúlyozta, hogy virágzásban semmiféle vaskészítmény nem használható.

A növény életfolyamataiban sokoldalú szerepet játszó kalcium hiánya a szőlő esetében bogyóhéj repedéssel járhat; pótlására a YaraVita Stopit használható. Kijuttatását megelőzés céljából javasolt korán, már a zsendülés előtt, a bogyófejlődés alatt megkezdeni, és néhány alkalommal ismételten folytatni.

Mivel egy-egy tápelem hiányának tünetei az egyes fajtákon különböző módon is megjelenhetnek (példaként említve a káliumhiány eltérő tüneteit fehér- és vörösbor fajtán), továbbá, mivel egy adott fajtán a tenyészidő folyamán is változhatnak a tünetek, ismételten emlékeztetett a pontos diagnózis fontosságára, ill., hogy bizonytalan, gyanús esetekben szükség van a levélanalízis eredmények mérlegelésére is.

Kitért a keverhetőség kérdésére is. A hagyományos só alapú lombtrágyák nem, vagy csak korlátozottan keverhetők egymással. A Yara többkomponensű gyári levéltrágyái esetében ez nem áll fenn, de a Yara termékek keverhetőségéről bővebb tájékoztatás a www.tankmix.com weboldalon nyerhető.

Szólt a tápanyag-ellátás gazdaságossági értékeléséről is. Az egri borvidéken több éven át folytatott kísérletben vizsgálták a Yara technológiák költség/haszon arányának alakulását, azaz, hogy 1 Ft ráfordítás mennyi hasznot eredményez a termelőnek (extra bevétel / plusz műtrágyázási költségek). Ha az ajánlott technológia költség:haszon aránya 1:3 vagy nagyobb, akkor sikeresen alkalmazható, érdemes befektetni. Ez alatt már kockázatos a ráfordítás megtérülése.

Gyakori kérdés: meddig kell a szőlő tápanyagellátását folytatni? A vegetációs idő végéig – hangzott az előadó válasza –, mert a szüret utáni időben egyes tápelemekből még közel egyharmadát építi be a szőlő a fás részekbe, tehát a feltöltés még tart. Ezért a szüret utáni növényvédelmi célú zárópermetezést célszerű kiegészíteni YaraVita Frutrel + Safe K hozzáadásával.

Gazdag gépajánlat a KITE-től

A KITE szőlőtermesztésben használható munkagépeiről adott képet Csiha Attila termékmenedzser. Az általuk forgalmazott Nobili permetezőgépek: a hagyományos axiálventilátoros permetezők (PDF és GEO); mellső légbeszívású permetezők (ANTIS és ANTIS V); valamint a radiálventilátoros VENTIS. A hagyományos gépek nagy légszállítással, alacsony légsebességgel, viszonylag nagy cseppmérettel (250-270 µ) dolgoznak. Függesztett és vontatott kivitelben, különféle űrtartalmú tartályokkal készülnek, és számos állítási lehetőséggel (ventilátor, szivattyúk stb.) rendelkeznek. A Nobili ANTIS ventilátora mellső légbeszívású, ezért tisztább levegővel dolgozik, légszállítása 27.500-45.550 m3/óra; a gép hagyományos és ún. tornyos kivitelben is készülhet. A kétsebességes hajtómű egy „üres” állásban is működtethető (a ventilátor nélkül).

A Nobili VENTIS radiálventilátoros gépekben más módon, a Venturi-cső elve alapján történik a porlasztás, itt kisebb cseppek képződnek (60-100 µ); a gépek egy vagy két ventilátorral készülnek, s ezek átmérője kisebb. A légszállítás jóval kevesebb (7500-10.500 m3/óra) és a légsebesség nagyobb (120-185 m/sec). Részletesen ismertette e gépek szerkezeti felépítését, a permetező berendezések kialakítását, működését és felszereltségük különféle fokozatait.

A zöldmunkák gépesítésére térve bemutatta az Orizzonti cég által gyártott különböző törzstisztító berendezéseket, amelyek egy- és kétoldalasak lehetnek, és 60 cm-es magasságig dolgoznak. Alapvető követelmény, hogy az eszközök a törzset ne sértsék meg, de a hajtásokat maradéktalanul távolítsák el. Fontos a munkák helyes időzítése, mert ha a hajtások már kissé fásodottak, csonkok maradnak vissza törzsön.

A további zöldmunkák közül a hajtásbefűzés, a csonkázás és a levelezés gépesíthető, de a hajtásválogatás nem. Az erre szolgáló Pellenc gyártású géppel a három munkaművelet egymás után is elvégezhető, mert az egyes eszközök a MULTIVITI közös váz révén kis időveszteséggel cserélhetők, válthatók. Az intelligens váz felismeri a munkaeszközt, és más gyártó munkaeszköze is adaptálható rá.

Előadásában ismertette a KITE választékában szereplő egyéb szőlészeti és borászati gépeket, eszközöket és berendezéseket. Többek között a Nobili venyigezúzókat, az Orizzonti soralj és sorművelő gépeket, a Valente támrendszert, és a legkülönfélébb Pellenc szőlészeti és borászati eszközöket a kézi szerszámoktól a szőlőbetakarító kombájnig.

ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen