Ház, táj

Gondoskodjunk madáritatóról nyáron is!

Agrofórum Online

A nyári melegben is gondoljunk a kertben lakó vagy átutazó madarakra! A számukra biztosított víz a kertben ugyanis nemcsak ivóvízként, hanem fürdőként is szolgálhat.

Ahogy a megbízható hőmérők állandósítják a mutatójukat a nappali 30 fok körüli értékre, úgy van mindenkinek egyre nagyobb szüksége a tiszta vízre. A növényeink, háziállataink és kedvenceink számára kötelességünk gondoskodni a megfelelő minőségű és mennyiségű vízről, és ne feledkezzünk meg a Fekete István-féle szabad népről sem: a házunk táján, a környéken élő madarakról sem!

A madáritató fontossága

A madarak számára élelemben szegényebb időkben (jellemzően novembertől márciusig) sokan gondoskodunk számukra eledelről, ami a téli időszakban a túlélést jelentheti nekik. Hasonlóan fontos az élelem mellett friss ivóvízről is gondoskodni, ezért sok kerttulajdonos naponta többször is langyos vizet biztosít télen a madaraknak.

Míg az etetést tavasz elején abbahagyjuk, az itatóra nyáron ugyanolyan szükségük van kis barátainknak: egyrészt szomjoltásra, másrészt egy frissítő fürdőzésre is kihasználják a kihelyezett vizet – a madaraknak ugyanis ugyanolyan létfontosságú a tollazatuk tisztán tartása, mint a rendszeres folyadékbevitel.

Vásárolhatunk strapabíró, igényes madáritatót is, de otthon is körbenézhetünk egy alkalmas edény vagy tál után!

A nyáron kihelyezett madáritatókra azért van az utóbbi években jóval nagyobb szükség, mert az elérhető, friss és tiszta víz jelentősége ugrásszerűen megnőtt. A kiszámíthatatlan, kaotikus időjárás olyan száraz időszakokat (nem ritkán hosszú heteket, hónapokat) is eredményezett, aminek következtében mind a növények, mind az állatok kiszolgáltatottá váltak kellő emberi segítség nélkül.

Nézzük, mit tehetünk annak érdekében, hogy a madarak mindig a számukra elérhető vízhez jussanak a kertünkben, biztonságosabban nevelhessék a fiókáikat, és nagyobb eséllyel készülhessenek fel az ínségesebb téli hónapokra.

A megfelelő hely

Keressünk az itatónak olyan helyet, ahol szemmel tarthatjuk: így egyrészt megcsodálhatjuk a fürdőző vendégeket, másrészt a hívatlan ragadozókat is elzavarhatjuk. Ezenkívül ne tegyük túlságosan zajos helyre (pl. homokozó, kinti kiülő mellé), mert akkor nem mernek majd rászállni a madarak.

Az itatót tegyük 1,5 méteres magasságba, és lehetőleg egy cserje vagy fa mellé

Az itatót tegyük biztonságos magasságra: kb. 1,5 méterre már megfelelő lehet. Ezenkívül érdemes a kert olyan részébe kihelyezni, ahol a közelben van legalább egy kisebb cserje vagy fa. Ez azért fontos, mert a fürdőzés közben megzavart madarak vizes szárnyakkal nem tudnak magasra szállni, így ezek a közelebb lévő, alacsonyabb növények menedéket nyújthatnak nekik.

Hasonlóan jó megoldás, ha a talajra, de mindentől távol helyezzük el az itatót, így a fürdőző, inni vágyó madarak idejében észreveszik, ha veszély leselkedik rájuk.

Olyan itatót válasszunk, aminek a peremén biztonsággal meg tudnak állni a madarak

A megfelelő kerti madáritató

Magát a madáritatót meg is vásárolhatjuk, de kereshetünk otthon is erre a célra megfelelő tálat vagy edényt. A következő paraméterekre kell feltétlenül figyelnünk, ha otthon választunk itatót:

  • olyan széles legyen, hogy egyidejűleg több madár is tudjon benne fürödni vagy inni, és a nagyobb testű madaraknak is lehetőségük legyen kihasználni – ehhez egy 40-50 cm-es tál tökéletesen megfelel
  • ne legyen mélyebb 5-8 cm-nél
  • olyan vastag legyen pereme, hogy a madarak biztonságosan meg tudjanak rajta állni, és ne vágja a lábaikat
  • ne mélyüljön hirtelen
  • a tál vagy edény közepére érdemes egy nagyobb követ tenni, amiről a kisebb madarak még kényelmesen elérik a vizet

Amit kerüljünk

Ne az esővízgyűjtő hordót hagyjuk nyitva itatónak, mert az nem a legmegfelelőbb megoldás a madaraknak: az ilyen nagy, mély vízfelület sokszor becsapja a madarakat, s rászállva a vesztüket okozhatja. Hasonló megfontolásból kerüljük a mély vödrök, kádak kihelyezését.

Teendőink az itató körül

Az a legfontosabb, hogy tiszta ivóvizet rakjunk ki a madaraknak (esővíz vagy csapvíz), és ezt a lehetőségeinkhez mérten rendszeresen (ha szükséges, naponta többször) cseréljük. A madáritatás is olyan, mint az etetés: ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba, mert a madarak visszajárnak azokra a helyekre, ahol sikerült szerezniük élelmet vagy vizet. Ha hosszú ideig gondoskodtunk az itatásról, majd egyik napról a másikra, hirtelen leszokunk róla, az a nagy, csapadékmentes, hosszan tartó kánikulában akár a madarak pusztulásával is járhat.

Gondoskodnunk kell az itató tisztán tartásáról is: hetente, de legfeljebb kéthetente tisztítsuk ki, mossuk le az oldaláról az algát, a pereméről a piszkot.

A cinegék, a verebek, a vörösbegy és a rigók is gyakori vendégeink lehetnek

A legvalószínűbb vendégei ennek a tökéletes madáritatónknak a cinegék, a verebek, a vörösbegy és a rigók lesznek. Élvezzük a látványt, és segítsük egész évben a kis kerti segítőinket!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darazsakról? - II. rész

2024. szeptember 18. 05:40

Az ismertebb kecskedarázsról, a német darázsról és a padlásdarázsról az előző cikkben volt szó, most a nagyobb méretű társas darázsfajt, a lódarazsat és a hozzá rendkívül hasonló, bár magányos életmódú óriás tőrösdarazsat mutatjuk be. Fontos ugyanis, hogy ne keverjük őket össze!

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darázsfajokról? - I. rész

2024. augusztus 30. 05:40

Magyarországon a leggyakrabban a társas darázsfajok képviselőivel találkozhatunk. Közülük a leggyakoribbak a kecskedarázs, a német darázs és a padlásdarázs.

Mit kell tudni a hazánkban élő magányos darázsfajokról?

2024. augusztus 27. 05:40

Életmódjukat tekintve a darázsfajokat két nagy csoportba oszthatjuk, így megkülönböztetünk magányos és társas darázsfajokat. Ismerkedjünk meg a magányos darazsak szokásaival és legfőbb fajaival!

Mit kell tudni a hazánkban élő darázsfajokról?

2024. augusztus 16. 05:40

A minap találtunk egy tenyérnyi darázsfészket, amely kecskedarazsak otthona volt. Gondoltam, utánajárok az allergiás cikksorozat kapcsán a darazsak világának, és a darázsfészkek biztonságos eltávolításának.

Miért fontos a téli-nyári madáritató és -fürdető?

2024. július 16. 09:10

A madarak jelentős részének problémát jelent a száraz időszakokban a vízpótlás. Egyszerű eszközökből készített madáritatóval mi is segíthetünk nekik.

Így készül a dézsató!

2023. július 30. 06:40

Aki szeretne otthon hangulatos kerti tavat készíteni, de nincs hozzá elegendő helye, akkor készíthet könnyedén dézsatavat!

Hogyan etessük a madarakat télen, ha valóban jót szeretnénk tenni?

2023. december 26. 10:43

Hogy ne tegyünk kárt a hazai madárvilágban, lássuk, hogyan is etessünk madarakat télen a saját kertünkben!

Miből készíthetünk házilag cinkegolyót a madaraknak?

2024. január 20. 11:10

Hogyan és miből készíthetek maglabdát télire a madaraknak? Szeretnék egy kicsit spórolni. Milyen megoldást javasolnak?