Ház, táj
Ház, táj

Hogyan készítsük fel a kertünket az állatok téli megsegítésére?

Hogyan készítsük fel a kertünket az állatok téli megsegítésére?

Agrofórum Online

A téli hónapokra számos emlős-, kétéltű-, hüllő- és madárfajnak nyújthat menedéket, vagy életmentő táplálékot a kertünk, ha idejében megteremtjük a feltételeket. Egy állatbarát kert tavasztól őszig busásan meghálálja a téli segítséget. Lássuk, mit tehetünk a kertben a különböző állatfajok téli támogatására!

Nem gondolnánk, hányféle állatfajnak nyújthatunk menedéket a kertben, amíg nem szánunk egy kis időt az előkészületekre. Bár lakóhelyünk fekvése nagymértékben befolyásolja a télre behúzódó fajok sokféleségét és számát, sose feledjük: még ha nem is érzékeljük (látjuk-halljuk) naponta az állatok jelenlétét, attól még sokan húzódhatnak be a felkészített telkünk egyes zugaiba telelni vagy éppen eleséget keresni. A következő tevékenységek elvégzésével számos hasznos élőlényt a kertünkben üdvözölhetünk télire, és ha szerencsénk van, az év további részében majd mi élvezhetjük segítő munkájukat.

Gondoskodjunk a madarak etetéséről és itatásáról!

Bár ezzel a témával korábban számos cikk foglalkozott, röviden most is kitérünk a hazánkban telelő madársereg ellátására. Mivel a madarak egész télen aktívak, tehát nem alszanak téli álmot, rendszeres táplálékbevitelre van szükségük, hogy tavasszal újult erővel vághassanak neki a fészekrakásnak és a fiókák gondozására is jusson még energiájuk. Egyik lehetőség a támogatásukra olyan növények ültetése a kertünkbe, ami életteret és/vagy élelmet nyújt a madaraknak (pl.: kökény, tűztövis, madárbirs, fagyal, borbolya, iszalag, vadszőlő, borostyán, csipkerózsa, galagonya, berkenye, bodza, som, stb.).

Gondoskodjunk a madarak etetéséről és itatásáról is

Másik lehetőség, hogy amikor már ezek a növények sem nyújtanak elegendő táplálékot a madaraknak, akkor mi magunk gondoskodunk további eleségről nekik: a madáretetőben napraforgómaggal, dióval, földimogyoróval, almával, faggyúval, cinkegolyóval várjuk őket. Ezek az eleségek magas kalóriatartalmukkal segítik a madarakat a fagyos éjszakák és didergető nappalok átvészelésében.

Emellett kihelyezhetünk a madarak részére tiszta vizet is, amire szintén szükségük van télen, mivel még a számukra kihelyezett táplálékkal sem tudnak megfelelő mennyiségű folyadékhoz jutni. Biztosítsunk nekik egy sekély itatót, amiben folyamatosan ellenőrizzük a víz mennyiségét és halmazállapotát.

Készítsünk téli lakhelyet kerti hulladékból!

Az őszi metszési munkálatokból és a lombhullásból származó növénymaradványokból ideális búvóhely készülhet az állatoknak: a halomba rakott ágak, levelek, kisebb farönkök nyújtotta menedéket a sündisznó, sőt számos béka- és gyíkfaj is felkeresheti majd. A madarak számára ezek a búvóhelyek „terülj-terülj asztalkám”-ként is funkcionálnak: a vörösbegy és a feketerigó, akik jellemzően a földön keresik a táplálékukat, számos rovart fognak találni a levélkupacban.

Ezzel kapcsolatban nagyon fontos, hogy a nem menedékhelynek szánt, de régóta nem mozgatott, halomba rakott növényi maradványokat ne gyújtsuk meg, és ne essünk neki vasvillával vagy más egyéb kerti szerszámmal úgy, hogy előtte óvatosan, kézzel átvizsgálva ne ellenőriztük volna a kupacot!

Építsünk süngarázst

Ha érzünk magunkban a rovarhotel építése után még több kreatív energiát, alkothatunk a sündisznók számára is külön bejáratú szálláshelyet. A sok helyen süngarázsnak nevezett építménybe akár több állat is befészkelheti magát.

Hagyjunk meg egy kisebb, magas fűvel borított területet!

Ez nemcsak télre jó tanács: az év többi szakában is biztosított, természetes és hosszabb időre bolygatatlan búvóhely tökéletes hely a sünöknek, hasznos rovaroknak. Ne féljünk attól, hogy ezen a területen a kártevők is felszaporodhatnak: őket elintézik a télen szárnyaink alá vett segítőtársaink! Ennek a területnek nem is kell nagy kiterjedésűnek lennie, már 1-2 m2 elegendő.

Csökkentsük a bolygatással járó kerti munkákat!

Többek között a permakultúra egyik alappillére, hogy igyekezzünk minél kevésbé beleszólni és befolyásolni a természetes folyamatokat a kertben. Ehhez kapcsolódóan megpróbálkozhatunk a termesztett növények meghagyásával az ágyásokban, kihagyhatjuk a veteményes parcelláinak felásását, illetve a fiatal (egyéves) komposztot ne, vagy csak óvatosan, kesztyűs kézzel forgassuk át.

Az ágyások meghagyásával a növényi maradványokban telelő hasznos rovarok (pl.: katicabogarak) számára biztosítunk búvóhelyet, a föld felásásának mellőzésével a nyugovóra térő békák és poszméhek lélegezhetnek fel. Itt meg kell jegyezni, hogy ezeket a gyakorlatokat csak akkor alkalmazzuk, ha pl. talajlakó kártevőktől nem hemzseg a talaj, és csak egészséges növényi maradványokat hagyjunk szabadon a parcellákon.

Tisztítsuk meg a kerti tavat!

A lehullott levelek és egyéb szerves anyagok bomlása nedves körülmények között gyorsabb. A bomlási folyamatok során a víz oxigénszintje lecsökken, így a vízben élő állatok megtizedelődhetnek, ha nem tisztítjuk meg a tavat, és a keletkező gázok a befagyott vízréteg alatt rekednek. A kihalászott leveleket bátran helyezzük a komposzthalomra, miután megbizonyosodtunk róla, hogy nem jött a szállítmánnyal senki potyautas.

Lehetőségeinkhez mérten támogassuk az állatokat a téli időszakban! Még ha sokszor nem is látjuk a segítségre szoruló állatokat, amint megtalálják a helyüket a kertben télre, akkor is megéri segítenünk nekik! Kellemes időt és jó egészséget kívánok mindenkinek!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen illatok riasztják el a szúnyogokat?

2024. április 19. 06:40

Ahogy a ruhamoly ellen hatásos a levendulazsákocska a szekrényben, úgy a szúnyogokat is számos illattal távolt tudjuk tartani. Riasszuk el a szúnyogokat természetes növényi illatokkal!

Hogyan hasznosíthatjuk a tojáshéjat?

2024. április 6. 05:40

A húsvéti ünnepkörre való készülődés, főzés és alkotómunka közben is rengeteg tojáshéj keletkezik. Szerencsére sokféleképpen hasznosíthatjuk újra ezt a konyhai hulladékot, amely a szemetes helyett így a kertben vagy a háztartásban lehet újra a segítségünkre.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Madárodú kihelyezése a kertbe

2022. november 27. 05:38

A téli madáretetésen túl a környezetünkben élő madarak számára az a legnagyobb segítség, ha megteremtjük számukra a lehetőséget a fiókanevelésre. De mire jó még a madaraknak egy madárodú? Hogyan és mikor helyezzük ki? Mikorra várhatjuk az első lakókat?

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Kezdődik az énekesmadár-etetési szezon

2022. november 14. 11:42

Kezdődik a 133. országos énekesmadár-etetési szezon, amely november második felétől márciusig tart - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Kérdések és válaszok: madárbarát kert

2023. október 29. 06:40

Tavaly óta sokat dolgozunk azon, hogy madárbaráttá varázsoljuk a kertünket. Várható volt, hogy nem lesz egyszerű feladat egy kertet a nulláról „felöltöztetni” a madarak számára, de amióta kint van a kerítésünkön a kis táblácskánk, többen érdeklődtek, hogy miből áll ez az egész.