Házikert

Most szüreteljük: mit szedhetünk július végén a kiskertben?

Agrofórum Online

Júliusban már igencsak a kerti szüretek ideje is elkezdődött. Ha jól végeztük eddig a munkát, akkor most rengeteg tennivalónk is lett hirtelen a kiskertben, főleg a veteményesben. Nézzük sorra, mi terem most és hogyan tároljuk be a hirtelen ránk szakadó rengeteg terményt!

Gyümölcsök befőzésre

Ha a május végi fagyok nem vitték el a szilvát és barackot, akkor most már végérvényesen szüret van. A barackoknál és a szilvánál is ugyanaz a helyzet, lehetőség szerint ilyenkor már ne permetezzük, csak nagyon végszükség esetben, mert a legtöbb engedélyezett szer akár egy hetes várakozási időt is megkíván, amit viszont a gyümölcsszüret nem tud megvárni. Ha frissfogyasztásra szánjuk, akkor csak a hibátlan gyümölcsöket tároljuk be hűvös pincébe, mert a penészesedés hamar megindulhat a sérülések mentén.

Ha befőzésre szánjuk a gyümölcsöt, akkor nem kell olyan gondosan szedni, mert úgyis feldolgozás közben a beteg részeket ki tudjuk vágni belőlük.

Mindkét gyümölcsből készíthetünk félbevágva, lecsomagolva mélyhűtésre is, mert a téli időszakban kiváló szilvás vagy barackos gombócot készíthetünk majd belőle. Egy jó részét érdemes lekvárnak vagy dzsemnek elkészíteni, de ha van helyünk, akkor aszalhatunk is kedvünkre.

Most érik a feketeszeder, a ribizli, a málna, josta, egres is! A bogyósgyümölcsöknél a poloskákkal lesz várhatóan a legtöbb problémánk. Sajnos rendre megbújnak a gyümölcsök között, így az apró szemek körül áztatással lehet a legpraktikusabban kiszedni őket. Egy nagy tálba a megszedett gyümölcsöt engedjük fel vízzel és néha keverjük át. A por és mindenféle piszok mellett a rovarok is feljönnek a víz tetejére és elég egy szűrőhálóval leszedni vagy a felső vízréteget leönteni és 2-3-szor újra beáztatni.

A színes bogyósokat érdemes gumikesztyűben szedni, hacsak nem akarjuk a szeder fekete színét vakarni a bőrünkből. Erre manapság már bárhol kaphatunk un. nytriles gumikesztyűt, ami nem engedi át a pólusain a színanyagokat sem. Többek között mi a chilifeldolgozáskor is ezt használjuk, mert a méregerős kapszaicint sem engedi át, míg a legtöbb sima gumikesztyű sajnos igen.

A bogyósokat az esetek nagy többségében mélyhűtjük, mert egyszerre nem jön le olyan mennyiség, amit érdemes lekvárnak befőzni. De ha szerencsés van és annyira sok terem, akkor a szederlekvártól az egreslekvárig számos izgalmas receptet találhatunk a neten is.

Faeper, ami gyorsan leérik

A faepernél igazán gyorsnak kell lenni. Egyik nap még éretlen, másik nap egy könnyű szél is leszüreteli a fákat helyettünk is. Ezt az újrafelfedezett, antioxidánsokban gazdag gyümölcsöt elődeink régen nagyobb mennyiségben fogyasztották. Mára már alig találni házikertekben. Kevesen tudják, de rendkívül értékes a gyümölcse és finom lekvár készíthető belőle. A legpraktikusabban úgy szüretelhető, ha a fák alá ponyvákat feszítünk ki, vagy terítünk a földre és így oda tud hullani a gyümölcs. Legyünk résen, mert nehezen betárolható, lehullva is hamar erjedésnek indul. Viszont ha már lekésünk róla, akkor még pálinka alapanyagnak kiváló lehet! Azért is érdemes így a ponyvás megoldást választani, mert rettentő nehéz tisztítani a gyümölcsöket!

Szedjük fel a batátát

Nagyjából a 2021-es évben a július vége, augusztus eleje az az időszak, amikor a batátát érdemes felszedni ahhoz, hogy sok értékes gumó legyen alatta. Ha Elkésünk vele és a hosszú indák legyökeresednek, akkor bár lesz alatta termés, de igen aprók, mely majd a konyhában fog bosszúságot okozni.

Érnek a paprikák, paradicsomok

Amellett,h ogy a fűszerkert is bőven ad szedni és szárítanivalót most már, elkezdődött aktívan érni a paradicsom, paprika is, amiből ilyenkor már egész jó szüreti napokat lehet tartani. Mennyiségtől függően dolgozzuk fel őket. Akár paradicsomlevekhez, lecsóhoz, zöldségkrémekhez már ideális mennyiséget adhat a kertünk.

Ugyanígy ha a cukkiniből lesz túltermelés, akkor tegyünk el belőle főzeléknek, zöldségkrémnek is.

Varázslat a nappaliban: egyetlen estére nyílik ki

2025. július 8. 13:10

Az éjkirálynő-kaktusz virágzása ritka és múló pillanat, de a megfelelő gondozással ön is részese lehet ennek az éjszakai csodának.

Így védjük a kertet a hőség ellen!

2025. július 8. 05:40

A kertet a hőség ellen akkor tudjuk hatékonyan védeni, ha komplexen állunk hozzá a feladathoz. Ez a fenntartható kertek egyik alapszemlélete.

Zöldül a kerti tó? Ezekkel állítsa meg az algásodást!

2025. július 7. 13:10

Zöldül a kerti tó? Ne pánikoljon! Mutatjuk, hogyan csökkentse az algásodást természetes módon – hatékonyan.

Szaporítsunk szobanövényeket: így a legpraktikusabb!

2025. július 7. 05:40

A szobanövények szaporítása kreatív és egyszerű folyamat, még a kisgyermekek is örömüket lelhetik benne. Nézzük sorra a lehetőségeket!

Okos szüret: hogyan oldjuk meg, ha minden egyszerre érik a kertben

2021. augusztus 12. 13:00

Időjárásfüggő ugyan, de előfordul, hogy még júliusan gyengén, majd egyszerre hirtelen augusztusban nyakunkba szakad a kert és a szüret. Egyszerre érnek olyan zöldségek és gyümölcsök, melyeket másképp kell betárolni, feldolgozni vagy tartósítani. Hogyan oldjuk meg a hirtelen ránk boruló ezernyi szüretelni valót?

Az almaszüretelő robot nem álom többé

2019. június 1. 22:50

Az almaszüret gépesítésének fejlesztése két irányvonalat követett. Egyrészt szüretelést segítő gépek kidolgozása került a fókuszba, másrészt a teljesen automatizált almaszedő robot kidolgozása volt a cél. Ez utóbbi fejlesztési tendencia eredményeként jött létre az amerikai Abundant Robotics cég teljesen automatizált almaszüretelő robotja.

Előzzük meg a mustgáz-mérgezést!

2019. szeptember 4. 10:16

Mivel a szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

Hogyan állapítható meg a birs szüretének optimális időpontja?

2024. szeptember 5. 04:40

Kérem tájékoztatásukat arról, hogy miként állapítható meg egyértelműen a birs szüretének optimális időpontja?