Házikert

Most szüreteljük: mit szedhetünk július végén a kiskertben?

Agrofórum Online

Júliusban már igencsak a kerti szüretek ideje is elkezdődött. Ha jól végeztük eddig a munkát, akkor most rengeteg tennivalónk is lett hirtelen a kiskertben, főleg a veteményesben. Nézzük sorra, mi terem most és hogyan tároljuk be a hirtelen ránk szakadó rengeteg terményt!

Gyümölcsök befőzésre

Ha a május végi fagyok nem vitték el a szilvát és barackot, akkor most már végérvényesen szüret van. A barackoknál és a szilvánál is ugyanaz a helyzet, lehetőség szerint ilyenkor már ne permetezzük, csak nagyon végszükség esetben, mert a legtöbb engedélyezett szer akár egy hetes várakozási időt is megkíván, amit viszont a gyümölcsszüret nem tud megvárni. Ha frissfogyasztásra szánjuk, akkor csak a hibátlan gyümölcsöket tároljuk be hűvös pincébe, mert a penészesedés hamar megindulhat a sérülések mentén.

Ha befőzésre szánjuk a gyümölcsöt, akkor nem kell olyan gondosan szedni, mert úgyis feldolgozás közben a beteg részeket ki tudjuk vágni belőlük.

Mindkét gyümölcsből készíthetünk félbevágva, lecsomagolva mélyhűtésre is, mert a téli időszakban kiváló szilvás vagy barackos gombócot készíthetünk majd belőle. Egy jó részét érdemes lekvárnak vagy dzsemnek elkészíteni, de ha van helyünk, akkor aszalhatunk is kedvünkre.

Most érik a feketeszeder, a ribizli, a málna, josta, egres is! A bogyósgyümölcsöknél a poloskákkal lesz várhatóan a legtöbb problémánk. Sajnos rendre megbújnak a gyümölcsök között, így az apró szemek körül áztatással lehet a legpraktikusabban kiszedni őket. Egy nagy tálba a megszedett gyümölcsöt engedjük fel vízzel és néha keverjük át. A por és mindenféle piszok mellett a rovarok is feljönnek a víz tetejére és elég egy szűrőhálóval leszedni vagy a felső vízréteget leönteni és 2-3-szor újra beáztatni.

A színes bogyósokat érdemes gumikesztyűben szedni, hacsak nem akarjuk a szeder fekete színét vakarni a bőrünkből. Erre manapság már bárhol kaphatunk un. nytriles gumikesztyűt, ami nem engedi át a pólusain a színanyagokat sem. Többek között mi a chilifeldolgozáskor is ezt használjuk, mert a méregerős kapszaicint sem engedi át, míg a legtöbb sima gumikesztyű sajnos igen.

A bogyósokat az esetek nagy többségében mélyhűtjük, mert egyszerre nem jön le olyan mennyiség, amit érdemes lekvárnak befőzni. De ha szerencsés van és annyira sok terem, akkor a szederlekvártól az egreslekvárig számos izgalmas receptet találhatunk a neten is.

Faeper, ami gyorsan leérik

A faepernél igazán gyorsnak kell lenni. Egyik nap még éretlen, másik nap egy könnyű szél is leszüreteli a fákat helyettünk is. Ezt az újrafelfedezett, antioxidánsokban gazdag gyümölcsöt elődeink régen nagyobb mennyiségben fogyasztották. Mára már alig találni házikertekben. Kevesen tudják, de rendkívül értékes a gyümölcse és finom lekvár készíthető belőle. A legpraktikusabban úgy szüretelhető, ha a fák alá ponyvákat feszítünk ki, vagy terítünk a földre és így oda tud hullani a gyümölcs. Legyünk résen, mert nehezen betárolható, lehullva is hamar erjedésnek indul. Viszont ha már lekésünk róla, akkor még pálinka alapanyagnak kiváló lehet! Azért is érdemes így a ponyvás megoldást választani, mert rettentő nehéz tisztítani a gyümölcsöket!

Szedjük fel a batátát

Nagyjából a 2021-es évben a július vége, augusztus eleje az az időszak, amikor a batátát érdemes felszedni ahhoz, hogy sok értékes gumó legyen alatta. Ha Elkésünk vele és a hosszú indák legyökeresednek, akkor bár lesz alatta termés, de igen aprók, mely majd a konyhában fog bosszúságot okozni.

Érnek a paprikák, paradicsomok

Amellett,h ogy a fűszerkert is bőven ad szedni és szárítanivalót most már, elkezdődött aktívan érni a paradicsom, paprika is, amiből ilyenkor már egész jó szüreti napokat lehet tartani. Mennyiségtől függően dolgozzuk fel őket. Akár paradicsomlevekhez, lecsóhoz, zöldségkrémekhez már ideális mennyiséget adhat a kertünk.

Ugyanígy ha a cukkiniből lesz túltermelés, akkor tegyünk el belőle főzeléknek, zöldségkrémnek is.

Jázmin metszése: vágja vissza a gazdag virágzásért!

2025. április 25. 11:10

A jázmin metszése kulcsfontosságú, ha azt szeretné, hogy növénye évről évre dúsabb és illatosabb virágzással hálálja meg a gondoskodást.

Gyermekláncfű: szedhetjük a virágát sziruphoz is

2025. április 25. 05:40

A gyermekláncfűből készült szirup hűvös helyen hónapokig eláll, és kiválóan alkalmazható köhögés enyhítésére, torokfájásra, vagy akár teába is.

Így lehet a petrezselyem fűszerkertje dísze

2025. április 24. 11:10

A petrezselyem lassan csírázik, de néhány trükkel gyorsabb és sikeresebb lehet a termesztése – mutatjuk, mire figyeljen a vetésnél!

Miért nem virágzik a tulipán?

2025. április 23. 11:10

A tulipán virágzásának elmaradása gyakori, de megelőzhető probléma. Legyen szó rosszul megválasztott ültetési időről, tápanyaghiányról vagy elöregedett hagymákról.

Tokaj 3 hét előnyben: augusztusban kezdődhet a szüret

2018. július 18. 09:50

A megszokottnál jóval korábban, már augusztusban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése Tokaj-Hegyalján - közölte Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Mikor szüretelhető a rebarbara?

2023. május 20. 04:36

Egy kérdéssel fordulok Önökhöz. Mikor szüretelhető a rebarbara?

Mikor érett a birsalma, mikor és hogyan kell szüretelni?

2022. október 14. 04:36

Mikor érett a birsalma? A szüretelését mikor és hogyan lehet megkezdeni?

A korszerű borászatoknál elengedhetetlen a gépi szüret - (Bock, Koch és Garamvári Szőlőbirtok)

2022. november 11. 13:24

Három borvidék... három borászat... egybevágó vélemények. A 2022-es őszi szüret idején három neves pincészetet és szőlőbirtokot kerestünk fel, hogy megtudjuk, miért dönt egyre több borász a betakarítás gépesítése mellett.