Házikert

Okos szüret: hogyan oldjuk meg, ha minden egyszerre érik a kertben

Agrofórum Online

Időjárásfüggő ugyan, de előfordul, hogy még júliusan gyengén, majd egyszerre hirtelen augusztusban nyakunkba szakad a kert és a szüret. Egyszerre érnek olyan zöldségek és gyümölcsök, melyeket másképp kell betárolni, feldolgozni vagy tartósítani. Hogyan oldjuk meg a hirtelen ránk boruló ezernyi szüretelni valót?

Gyorsan érő bogyósok

A fekete szeder tipikusan most kezdte el ontani a gyümölcsöket és mivel gyorsan túlérik és elkezd potyogni, érdemes az ilyen esetekben hálót kifeszíteni alá. Ha nem tudjuk megoldani a termesztési mód miatt, akkor a napi szedésnél lévő alapkérdés, miszerint mit csináljunk a pár maréknyi szederrel naponta, az lehet a megoldás, ha gurulós szederként gyorsan lefagyasztjuk. Lekvárnak ugyanúgy tudjuk majd később használni, ha előtte fagyasztva volt, viszont akkor egyszerre a teljes mennyiséget gyorsabban befőzhetjük.

Ugyanez a helyzet a málnával, jostával vagy más bogyóssal, egészen az áfonyáig. A felesleges többlet friss gyümölcsöt lefagyasztva később is fel tudjuk használni.

A szüretet mindig azokkal a gyümölcsökkel és zöldségekkel kezdjük, melyek hamar és gyorsan túlérnek, lepotyognak. Nem véletlen, hogy ha egyszerre is érik minden szemlátomást, nem késünk el a sárgarépa felszedésével, de akár a bazsalikom levelek megszedésével sem, ha pár napot toljuk a szüretünk.

Uborka és más zöldségek

Az uborka is tipikusan az a zöldség, amit érdemes időben leszedni, mert hamar elkezdenek a magvak megéri a zöldségen belül és a friss, roppanós és lédús uborkához erre érdemes odafigyelni. A szedés előtti napon is bőségesen öntözzük meg az uborka töveket, mert így a zöldség belseje nem lesz üreges. Bár ez utóbbi fajtakérdés is lehet.

Hegyekben áll a cukkini?

Gyakori kérdés ebben az időszakban, hogy mit kezdjünk a rengeteg cukkinival? A cukkini nehezen betárolható, mert hamar „megvénül”. Ilyen esetben ameddig nem dolgozzuk fel, érdemes hideg pincében, sötétben tárolni. Bár sokáig így sem lesz friss, de nem romlik meg. A cukkiniből rendkívül jó szószokat, mártásokat és chutneykat lehet készíteni. Sokszor kész cukkinifőzelékként is felhasználható, melyet dunsztolva télire is betárolhatunk. Lereszelve mélyhűthető is, akárcsak a télire eltett tökfélék.

A sütőtökből, ha túltermelési válságban lennénk, akkor először süssük meg tűzön, grillen vagy sütőben, a belsejét kikaparva, kihűlve és bezacskózva mélyhűthetjük. Onnantól kezdve már csak rajtunk múlik mire használnánk: lekvárnak, főzeléknek, mártásoknak húsok mellé, csak a fantáziánkon múlik.

Sóska és spenót, mángold és más leveleszöldek

Mivel ezek szinte egész nyáron szedhetők, elképzelhető, hogy kicsit meguntuk a főzelékeket belőle. Ilyen esetben szedjük meg szokás szerint, mossuk meg, tisztítsuk fel a leveleket a vastag száraitól és pároljuk meg, majd így fagyasszuk le. Ha frissen fagyasztanánk, akkor ízében kiolvasztás után már nem lesz általában kellemes az íze, párolás után nem veszi fel a hűtőízt sem.

A fűszerek

Ha nem szeretjük leszárítani a fűszereket, akkor ideig óráig el lehet nedves papírtörlő közé és zacskóban tárolva a hűtőszekrényben is „tartósítani”. A megtisztított fűszerleveleket tegyük vizes papír közé. Ez nem engedi megszikkadni a hűtőben sem a fűszereket.

Tehát ha egyszerre sok minden érik a kertben, akkor se essünk kétségbe, mert logikai sorrendben a legromlandóbtól haladva a legkevésbé romlandóig érdemes haladni, mert így az időnket is jobban be tudjuk osztani.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 érv, hogy ne vágjuk vissza télre az évelőket!

2024. december 18. 05:40

Nézzük meg az érveket a "mindent hagyunk úgy, ahogy van télen, hiszen a természet sem kaszál és vagdos" kertészeti elképzelés mellett!

Így tartsuk tisztán a szobanövényeink leveleit!

2024. december 17. 11:10

A szobanövények leveleinek tisztítása azért fontos, mert a rajtuk felhalmozódó por, zsír, vízkő vagy egyéb szennyeződés gátolhatja a növények létfontosságú folyamatait.

A legjobb talajtakaró mixek, és amit tudni érdemes róluk

2024. december 17. 05:40

A legjobb talajtakaró mixek témáját hoztam most, melyekről már saját tapasztalatok alapján tudom elmondani a legfontosabb információkat.

Így ne vásároljon növényt, ha jót akar magának és a kertnek!

2024. december 16. 13:40

A megfelelő növény kiválasztása nemcsak esztétikai kérdés, hanem a sikeres kertészkedés alapja is. Nézzünk 8 hasznos tippet a választáshoz!

Mik a sütőtök érettségének jelei?

2023. szeptember 24. 04:37

Szeretném megkérdezni, hogy honnan lehet tudni, hogy érett már a sütőtök?

Nyár végi feladatok a kertben – szürethajrában

2022. augusztus 23. 05:37

A növények terén egybecsúsztak idén a teendők, így egyszerre van fűszerszüret, gyümölcsbetárolás, a chili és más paprikafajták szedése, a paradicsom érése és egy utolsó kör uborka indítása palántáról természetesen.

Fűszerszüret: citromfű, menta és bazsalikom

2022. július 19. 06:38

A fűszereknél nemcsak a szüretelés helyes módja és ideje a fontos, hanem a tárolás, feldolgozás is, hogy megmaradjanak az értékes illatanyagok, aromák, színek.

Kevesebbért veszik át a szőlőt

2018. szeptember 27. 14:20

Tavaly a kompenzációs felárat is tartalmazó bruttó őstermelői áron 100 forintért átvett szőlő most a legjobb esetben 90, de általában 70-80 forintért talál vevőre.