Házikert

Okos szüret: hogyan oldjuk meg, ha minden egyszerre érik a kertben

Agrofórum Online

Időjárásfüggő ugyan, de előfordul, hogy még júliusan gyengén, majd egyszerre hirtelen augusztusban nyakunkba szakad a kert és a szüret. Egyszerre érnek olyan zöldségek és gyümölcsök, melyeket másképp kell betárolni, feldolgozni vagy tartósítani. Hogyan oldjuk meg a hirtelen ránk boruló ezernyi szüretelni valót?

Gyorsan érő bogyósok

A fekete szeder tipikusan most kezdte el ontani a gyümölcsöket és mivel gyorsan túlérik és elkezd potyogni, érdemes az ilyen esetekben hálót kifeszíteni alá. Ha nem tudjuk megoldani a termesztési mód miatt, akkor a napi szedésnél lévő alapkérdés, miszerint mit csináljunk a pár maréknyi szederrel naponta, az lehet a megoldás, ha gurulós szederként gyorsan lefagyasztjuk. Lekvárnak ugyanúgy tudjuk majd később használni, ha előtte fagyasztva volt, viszont akkor egyszerre a teljes mennyiséget gyorsabban befőzhetjük.

Ugyanez a helyzet a málnával, jostával vagy más bogyóssal, egészen az áfonyáig. A felesleges többlet friss gyümölcsöt lefagyasztva később is fel tudjuk használni.

A szüretet mindig azokkal a gyümölcsökkel és zöldségekkel kezdjük, melyek hamar és gyorsan túlérnek, lepotyognak. Nem véletlen, hogy ha egyszerre is érik minden szemlátomást, nem késünk el a sárgarépa felszedésével, de akár a bazsalikom levelek megszedésével sem, ha pár napot toljuk a szüretünk.

Uborka és más zöldségek

Az uborka is tipikusan az a zöldség, amit érdemes időben leszedni, mert hamar elkezdenek a magvak megéri a zöldségen belül és a friss, roppanós és lédús uborkához erre érdemes odafigyelni. A szedés előtti napon is bőségesen öntözzük meg az uborka töveket, mert így a zöldség belseje nem lesz üreges. Bár ez utóbbi fajtakérdés is lehet.

Hegyekben áll a cukkini?

Gyakori kérdés ebben az időszakban, hogy mit kezdjünk a rengeteg cukkinival? A cukkini nehezen betárolható, mert hamar „megvénül”. Ilyen esetben ameddig nem dolgozzuk fel, érdemes hideg pincében, sötétben tárolni. Bár sokáig így sem lesz friss, de nem romlik meg. A cukkiniből rendkívül jó szószokat, mártásokat és chutneykat lehet készíteni. Sokszor kész cukkinifőzelékként is felhasználható, melyet dunsztolva télire is betárolhatunk. Lereszelve mélyhűthető is, akárcsak a télire eltett tökfélék.

A sütőtökből, ha túltermelési válságban lennénk, akkor először süssük meg tűzön, grillen vagy sütőben, a belsejét kikaparva, kihűlve és bezacskózva mélyhűthetjük. Onnantól kezdve már csak rajtunk múlik mire használnánk: lekvárnak, főzeléknek, mártásoknak húsok mellé, csak a fantáziánkon múlik.

Sóska és spenót, mángold és más leveleszöldek

Mivel ezek szinte egész nyáron szedhetők, elképzelhető, hogy kicsit meguntuk a főzelékeket belőle. Ilyen esetben szedjük meg szokás szerint, mossuk meg, tisztítsuk fel a leveleket a vastag száraitól és pároljuk meg, majd így fagyasszuk le. Ha frissen fagyasztanánk, akkor ízében kiolvasztás után már nem lesz általában kellemes az íze, párolás után nem veszi fel a hűtőízt sem.

A fűszerek

Ha nem szeretjük leszárítani a fűszereket, akkor ideig óráig el lehet nedves papírtörlő közé és zacskóban tárolva a hűtőszekrényben is „tartósítani”. A megtisztított fűszerleveleket tegyük vizes papír közé. Ez nem engedi megszikkadni a hűtőben sem a fűszereket.

Tehát ha egyszerre sok minden érik a kertben, akkor se essünk kétségbe, mert logikai sorrendben a legromlandóbtól haladva a legkevésbé romlandóig érdemes haladni, mert így az időnket is jobban be tudjuk osztani.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi krókusz szakszerű gondozása

2024. október 18. 13:10

Az őszi krókusz alkalmazkodott a hideg időjárási viszonyokhoz. A virágzás időzítése lehetővé teszi számára, hogy kihasználja a tavaszi és nyári csapadékot.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Szerethető különlegességek ribizliből

2021. szeptember 14. 09:38

A LOUIS sorozat, a Lajos-Király Manufaktúra legújabb prémium termékcsaládja, mely jelenleg limitált palackszámban kapható, hordós érlelésű fekete- és fehérribizli-bort, valamint ribizliboros bonbont tartalmaz.

Tokaj 3 hét előnyben: augusztusban kezdődhet a szüret

2018. július 18. 09:50

A megszokottnál jóval korábban, már augusztusban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése Tokaj-Hegyalján - közölte Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Gondolatok a szüretről Tokaj-Hegyalján - interjú Balassa Istvánnal

2018. október 16. 02:37

Összességében elmondható, hogy egy nagyon meleg, változatos csapadékeloszlású, korai éréssel dúsított évjárat áll mögöttünk, ami komoly kihívások elé állította mind a szőlészeket, mind a borászokat.

Most szüreteljük: mit szedhetünk július végén a kiskertben?

2021. július 29. 09:11

Júliusban már igencsak a kerti szüretek ideje is elkezdődött. Ha jól végeztük eddig a munkát, akkor most rengeteg tennivalónk is lett hirtelen a kiskertben, főleg a veteményesben. Nézzük sorra, mi terem most és hogyan tároljuk be a hirtelen ránk szakadó rengeteg terményt!