Házikert

Hűsítő teák a kertből

Agrofórum Online
tea

Bár a nyár lassan eltelik, de még napközben lesznek olyan melegek, hogy egy hűsítő tea igencsak jól esik. Emellett ráadásul az iskolatáskák kulacsaiba sem mindegy mit teszünk gyermekeinknek: cukros löttyöket vagy egészséges itókát?

Még van idő gyűjtögetni

Nyár utolsó heteiben is bőven van mit gyűjtögetnünk a kertben, amit később tea vagy hűsítő ital formájában felhasználhatunk. A téli időszakban, amikor a nátha mindig felüti a fejét, akkor jól jön a menta, a kakukkfű, a csipkebogyó is majd, de a citromfű is.

Ha van otthon egy létránk, akkor a frissen szedett aromanövények hajtásaiból kössünk kisebb csokrokat és akasztgassuk a létra fokaira. Így gyorsan át is száradnak a növények és már mehetnek is be jól záródó dobozokba.

Szárítás előtt a kakukkfüvet érdemes mindig megmosni, ha házikertből szedjük akkor is, mert a levelek többnyire földesek lesznek. A többi fűszernövénynél talán inkább csak a por az, ami miatt érdemes lehet leöblíteni, de nem muszáj. Ha magunknak teszek el télire aromanövényeket, akkor én nem szoktam megmosni őket, mert talajtakarással, mulcsolással termelünk és így tisztán tudunk szüretelni aromanövényeket is.

A dísznövények között is bőven akadnak aromanövények. A rozmaring, a levendula, oregánó, menta, csipkebogyó, metélőhagyma, zsálya mind megszedhető még tél előtt.

Hamarosan érnek a bodzabogyók, már szépen feketednek, színesednek a cserjéken.

Hűsítő italok vagy forró teák?

Mindig a hatóanyagoktól és a céltól függ, hogy hűsítő teaként hidegen áztatva vagy forrázva készítjük el az aromanövényeket. Mint már a csipkebogyónál írtam a C-vitamin (és sok enzim) hő hatására lebomlik, így  ezeket érdemes hideg eljárással kinyerni.

Egyes gyógy- és aromanövényeknél viszont pont a káros hatóanyagok bomlanak le hő hatására, mint a bodzabogyóban is. Ezt a folyamatot ismerjük már a burgonyafélék esetében a szolaninnál, amikor az érés során csökken a szolanintartalom, főzéssel meg akár „el is tüntethető”.

Hűtő hatásúak a menták, citromfű teái, de még a csipkebogyóé is. A kakukkfüvet, rozmaringot viszont inkább a téli időszakban érdemes meleg teaként használni vagy fűszerezésre.

A menta és citromfű pár karika citrommal kifejezetten finom hűsítő ital. Alkohollal keverve koktélok is készíthetők belőle.

A mentából és citromfűből nagyon finom szörpöket főzhetünk, ugyanúgy, ahogy tavasszal a bodzavirágból szoktuk.

Kakukkfűből készülhet szirup is, mely nyáron koktélok alapanyaga lehet, télen viszont töményen kiváló köptető hatású kanalas „orvosság” a nép gyógyászati receptek alapján készítve.

tea

Páfrány ültetése: üde zöld oázis az árnyékban

2025. május 6. 11:10

A páfrányok megfelelő fejlődéséhez fontos az optimális ültetési időpont, a kedvező talajtípus és az ideális környezet kiválasztása.

A gyep új szabályai: így marad szép a klímaváltozás idején

2025. május 5. 11:10

A klímaváltozás hatására a gyepápolás új szabályokat kíván: mutatjuk, mire figyeljen, ha idén is zöld pázsitot szeretne!

Hatékony tisztítás: így válasszon magasnyomású mosót!

2025. május 4. 16:10

Makacs szennyeződések ellen nem elég a kefe – egy jó magasnyomású mosó megkönnyíti a kerti tisztítást tavasszal és nyáron is.

Kezdő kertészeknek: 6 könnyen nevelhető gyógynövény

2025. május 4. 11:10

Könnyen gondozható, sokoldalú gyógynövények kezdő kertészeknek – mutatjuk, melyik fajták a legjobb választások otthonra!

Hideg vízben áztassuk a csipkebogyót!

2024. október 20. 08:10

Ha lecsúsztunk a betakarításukkal, érdemes otthagyni a bogyókat, hogy télen a madarak lecsipegethessék őket.

Őszi teakeverékek a kertből

2021. november 26. 17:18

Az őszi és téli időszak a forró teaázás ideje és ha gondos kertész módjára dolgoztunk év közben, akkor most telis-tele lehet a kamra a leszárított aromanövényekből, amit a saját kertünkből szüreteltünk.

Teatermesztésbe fogtak Magyarországon

2018. augusztus 23. 12:05

Varga Marianna projektvezető, teanagykövet segítségével egy maréknyi magyar termesztő belevágott a teatermesztésbe itthon.

Elfeledett magyar tea: a Planta

2025. január 2. 16:10

A második világháború idején a fekete tea beszerzése jelentősen megnehezült, így új, hazai alapanyagokból készült teapótlókra volt szükség.