Honnan tudhatjuk, hogy a dughagymáról ültetett vöröshagyma már felszedhető?

Agrofórum Online

A tenyészidőszak hosszát legnagyobb mértékben a termesztés módja befolyásolja, de a fajták között is nagyobb mértékű különbségek tapasztalhatók.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A dughagymáról termesztett vöröshagymát július végén – augusztus elején, még a magról vetettet egy hónappal később lehet betakarítani. A tenyészidőszak hosszát legnagyobb mértékben a termesztés módja befolyásolja, de a fajták között is nagyobb mértékű különbségek tapasztalhatók. Még magvetés esetén 140–200 napig tart a tenyészidőszak, addig dughagymáról történő szaporítás esetében ez csak kb. 120–140 nap.

A vöröshagyma érési folyamata során a cukor- és szárazanyag-tartalom folyamatosan nő, maximumát pedig mindkét paraméter esetében teljes érettségi állapotban érik el a hagymák. A külső érés jelei közé tartozik a hagymalevelek csúcsi részének száradása, valamint a levelek talajra dőlése is, a hagyma nyaki részének vízvesztése következtében. Ezzel párhuzamosan színes buroklevelei egyaránt kialakulnak, továbbá a víz- és tápanyagfelvétel lassulásával a gyökérzet hervadása és száradása is megindul.

A felszedéssel sietni nem szükséges, hiszen csak akkor tárolhatjuk megfelelően a vöröshagymát, ha kellőképpen beérett. A földből kiemelés után a hagymákat néhány napig a termesztés helyén is hagyhatjuk száradni. Csapadékos időszakban inkább fedett helyen szikkasszuk hagymáinkat, ugyanis vizesedés esetében, a talajon hagyott termések újragyökeresedhetnek, ezáltal tárolásra alkalmatlanná válhatnak. A szárítás által a buroklevelek megvastagodása is elősegíthető, valamint így a hagymákról a szennyeződés, vagyis sár, talajmaradványok is könnyebben lekerülhetnek, így javítva ezzel tárolhatóságukat.

A szennyeződések leszáradása és leszedések után a válogatás következik, amikor csak az ép és egészséges terméseket hagyjuk meg. A beteg és sérült termények a tárolóban hamar tönkremennek és az egészséges hagymák romlását is előidézik. Hosszabb idejű téli tárolásra az a tároló, padlás, garázs stb. alkalmas, amely száraz, páratartalma 65-70% között van, jól szellőzik, hőmérséklete nem megy mínusz 3°C alá. Nagyon magas páratartalom és hőmérséklet esetében a hagyma gyökér- és hajtásképződése megindulhat, tönkretéve ezzel betárolt vöröshagymáinkat.

Hagymalégy károsíthatja még késő ősszel is a hagymát?

S. Attila kérdése: Őszi vetésű áttelelő vöröshagymám foltokban, sorra fonnyad el és pusztul ki. A kipusztult hagymák tövénél fekete bábokat találtam, melyek ferdén kilógtak a hagyma tövéből. Mi károsítja még ilyen késő ősszel is a hagymát?

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Elindult a vöröshagyma betakarítása

2019. június 7. 11:33

A technológiában is fejlesztések szükségesek, melyek legfőképp a betakarítási technológia, növényvédelem, a gyomirtás, a tápanyag-utánpótlás és az öntözés területére fókuszálnak.

Vöröshagyma-termesztés a világon és Magyarországon

2018. október 6. 13:54

A vöröshagyma esetében nálunk a jelenlegi világtendenciák nem érvényesülnek. A termelés történelmi mélyponton van, nagyságrendje ma már a hazai szükségleteket sem fedezi. Az előrelépés csak a termesztés korszerűsítésétől várható. Ehhez nyújt segítséget a szerző a fajtatípusok és a különböző termesztési módok ismeretésével.