Honnan tudhatjuk, hogy a dughagymáról ültetett vöröshagyma már felszedhető?

Agrofórum Online

A tenyészidőszak hosszát legnagyobb mértékben a termesztés módja befolyásolja, de a fajták között is nagyobb mértékű különbségek tapasztalhatók.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A dughagymáról termesztett vöröshagymát július végén – augusztus elején, még a magról vetettet egy hónappal később lehet betakarítani. A tenyészidőszak hosszát legnagyobb mértékben a termesztés módja befolyásolja, de a fajták között is nagyobb mértékű különbségek tapasztalhatók. Még magvetés esetén 140–200 napig tart a tenyészidőszak, addig dughagymáról történő szaporítás esetében ez csak kb. 120–140 nap.

A vöröshagyma érési folyamata során a cukor- és szárazanyag-tartalom folyamatosan nő, maximumát pedig mindkét paraméter esetében teljes érettségi állapotban érik el a hagymák. A külső érés jelei közé tartozik a hagymalevelek csúcsi részének száradása, valamint a levelek talajra dőlése is, a hagyma nyaki részének vízvesztése következtében. Ezzel párhuzamosan színes buroklevelei egyaránt kialakulnak, továbbá a víz- és tápanyagfelvétel lassulásával a gyökérzet hervadása és száradása is megindul.

A felszedéssel sietni nem szükséges, hiszen csak akkor tárolhatjuk megfelelően a vöröshagymát, ha kellőképpen beérett. A földből kiemelés után a hagymákat néhány napig a termesztés helyén is hagyhatjuk száradni. Csapadékos időszakban inkább fedett helyen szikkasszuk hagymáinkat, ugyanis vizesedés esetében, a talajon hagyott termések újragyökeresedhetnek, ezáltal tárolásra alkalmatlanná válhatnak. A szárítás által a buroklevelek megvastagodása is elősegíthető, valamint így a hagymákról a szennyeződés, vagyis sár, talajmaradványok is könnyebben lekerülhetnek, így javítva ezzel tárolhatóságukat.

A szennyeződések leszáradása és leszedések után a válogatás következik, amikor csak az ép és egészséges terméseket hagyjuk meg. A beteg és sérült termények a tárolóban hamar tönkremennek és az egészséges hagymák romlását is előidézik. Hosszabb idejű téli tárolásra az a tároló, padlás, garázs stb. alkalmas, amely száraz, páratartalma 65-70% között van, jól szellőzik, hőmérséklete nem megy mínusz 3°C alá. Nagyon magas páratartalom és hőmérséklet esetében a hagyma gyökér- és hajtásképződése megindulhat, tönkretéve ezzel betárolt vöröshagymáinkat.

Hogyan termesszünk gyöngyhagymát?

2023. március 16. 08:41

Ha bőséges kerti termésre vágyik az ember, akkor ritkán gondolkodik el azon a mondáson, miszerint „minél kisebb, annál jobb”. Pedig ez attól függ, hogy mit takarítunk be.

Hogyan termesszünk konténeres hagymát?

2022. május 28. 14:47

Cikkünkben a konténeres hagymatermesztés minden csínját-bínját ismertjük, beleértve a napfényigényt, a talajigényt, a termesztési időt, valamint a legjobb hagymafajtákat.

A házikertekben is megjelenhet a hagymavész?

2020. július 13. 07:16

Évek óta nevelek hagymát családi fogyasztásra. Tavasszal a zöldhagymák levelein, később a fokhagyma leveleken is ugyanolyan apró vörösbarna foltok fejlődtek. Mik lehetnek ezek és hogyan lehet ellene védekezni?

Hogyan tároljuk helyesen a hagymát?

2024. november 5. 06:40

A hagymát nem elegendő bármilyen módon tárolni. Idővel büdösséget érezhetünk. A helyiség felforgatása után rájövünk, hogy a hagyma okozza azt.