Mi károsítja még késő ősszel is a hagymát?

Mi károsítja még késő ősszel is a hagymát?

Agrofórum Online

S. Attila kérdése: Őszi vetésű áttelelő vöröshagymám foltokban, sorra fonnyad el és pusztul ki. A kipusztult hagymák tövénél fekete bábokat találtam, melyek ferdén kilógtak a hagyma tövéből. Mi károsítja még ilyen késő ősszel is a hagymát?

Aki válaszol:

Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

Kedves Attila!

A kártétel leírása alapján én a hagymalégy (Delia antiqua) 3. nemzedékének késői kártételére gyanakszom, az idei ősz rendkívül melegnek és száraznak bizonyul, mely megnöveli az ilyen késői kártétel valószínűségét.

hagymalégy

A hagymalégy leggyakrabban a vöröshagymában és a fokhagymában károsít, a lárvák a hagymafejben táplálkoznak. A kártételre sárguló, fonnyadó levelek hívják fel a figyelmet. A kelésben lévő, vagy alig fejesedő hagymák a kártétel következtében zömében elszáradnak.

a hagymalégy károsításának jelei

A kifejlett légy kb. 6 mm hosszú, színe sötét árnyalatú, szürke. A pete kissé hosszúkás, fehér színű, nyűve fehér, kissé hengeres alakú. Tonnabábja fénylő, sötétbarna, 6 mm-es. Évente 3 nemzedéke fejlődik ki, a talajban báb alakban telel át. A legyek a hagyma levelei közé, kisebb csoportokban petéznek.

hagymalégy peték

A lárvák a levél irányából hatolnak a hagymafejbe, táplálkozásuk a növény sorvadását, a hagymafej elrothadását eredményezi. Az első nemzedék rajzása április végén, május elején, a másodiké június végétől július közepéig, a harmadik pedig augusztus hónapban van. Itt jegyezném meg, hogy a szóban forgó kártételt valószínűleg egy csonka 4. nemzedék, vagy egy kései 3. nemzedék okozza, az ilyen meleg őszi időjárás esetén.

hagymalégy lárvák

A hagymalégy ellen vegyszeresen permetezéssel és talajfertőtlenítéssel védekezhetünk. A permetezés időzítéséhez a legyek rajzását kell megfigyelni, melyre a világoskék tálcsapdákat használhatjuk.

A talajfertőtlenítés preventív módszer, a vetéssel vagy a dugványozással egy menetben végezhető el, melyre egyedül a teflutrin hatóanyagú készítmény alkalmazható. Hatása a későbbi nemzedékekre nem terjed ki, ezért indokolt lehet az állománypermetezés is, melyre cipermetrin és a deltametrin tartalmú kontakthatású készítmények használhatóak.

Tapasztalatok szerint a kontakt-készítmények is hatásosak a hagymalégy ellen, ugyanis a betelepülő legyek a párosodást, petézést megelőzően, szívesen tartózkodnak a talajon. Habár a hagymalégy elleni védekezésre nincs engedélyezve, de jó mellékhatással bírhat a felszívódó hatású dimetoát tartalmú rovarölő készítmény is.

Ha gondban van a hatóanyag nevekkel, az alábbi cikkben hatékony segítséget kaphat a megfelelő készítmény megtalálásához:

https://agroforum.hu/szaktanacsadas-kerdesek/hogyan-keressunk-megfelelo-novenyvedo-szert/

Mi rágja a rózsám leveleit?

2019. augusztus 17. 05:37

V. Erzsébet kérdése: A rózsák levelein szép sorban függeszkedve zöld testű, sötét fejű hernyók rágnak. Milyen károsítók ezek? Miként védekezhetek ellenük?

Az alma növényvédelmének sarkalatos pontjai

2018. május 23. 04:30

Az almáról nem csak azért kell külön beszélnünk, mert a legnagyobb jelentőségű gyümölcsünk, hanem mert meglehetősen sok kórokozója, kártevője van. Emiatt az almát átlagosan évente 10-12 permetezéssel javasolt kezelni, ha piacos terméket szeretnénk elérni

Mi okozza a balkonon nevelt paradicsom levelének foltosságát?

2019. augusztus 30. 10:12

H. Mária kérdése: Balkonon nevelt paradicsomjaim levelein furcsa elváltozásokat láttam, a levelei kivilágosodtak, fehéres apró foltok jelentek meg. Mi okozhatja?