Hatékony megoldás a burgonyabogár ellen
Július végén is komoly munka zajlott a keszthelyi Burgonyakutatási Állomás vetőburgonya szaporító telephelyén. A saját burgonyanemesítési programmal rendelkező intézmény területein rendszeresen állítanak be kísérleteket többek között azért, hogy a legújabb növényvédelmi megoldásokról is gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek.
Így gazdálkodnak a koronavírus-járvány idején Kalocsán
Egyre komolyabb problémákat okoz a koronavírus-járvány a gazdálkodók számára, mindennél nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük, ám a munka nem állhat le a földeken. Így van ez a szántóföldi növénytermesztéssel és tejtermeléssel foglalkozó, kalocsai családi gazdaságnál is, ahol minden erővel az élelmiszer-ellátás zavartalanságán dolgoznak.
A bio burgonyatermesztés gyakorlati titkai
Virágzó napraforgó, szépen fejlődő káposzta, és hamarosan piacra kerülő burgonya. Ráadásul mindez ökológiai szemlélettel termesztve. Hajdúhadházon vagyunk, Erdődi Imre 30 hektáros gazdaságában, ahol 2000 óta gyűlnek a biós tapasztalatok számos növénykultúra kapcsán. A zöldségterület jelenleg 4 hektár, bár volt ennek a duplája is, amikor sütőtökkel is foglalkoztak. Most többek között sárgarépa, zeller, póréhagyma, káposzta, paradicsom, paprika, fűszerpaprika és burgonya terem. Utóbbi jellemzően gabona után kerül a földbe, de a káposzta elővetemény sem ritka. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a burgonya öntözhető parcellákon legyen, ez mindenképpen befolyásolja a vetésforgót.
Mit tegyünk a parlagfű ellen?
Az Agrofórum Kiskert keretein belül a házikerti, és kiskerti volumennel rendelkezők számára adunk értékes információkat.
A parlagfű a bolygatott területeken megjelenő első gyomnövényfajok egyike. Az idő előrehaladtával egyéb gyomnövények is megjelennek, amelyek elnyomhatják ezt a jelentős egészségügyi kockázattal rendelkező növényt, ugyanakkor nem alapozhatjuk csupán erre az ellene való védekezést.
Mit tehetünk? Zsigó György növényorvos válaszol.
Növényvédelem a bioszőlész szemével
A biológiai növényvédelem eredményessége szőlőben sokak számára a mai napig megkérdőjelezhető. De a tapasztalat azt mutatja, hogy ilyen technológiai megközelítéssel is nagy sikerrel megóvható a borászati alapanyag. Dobosi Dániel, a szentantalfai Dobosi Pincészet alapítója 2003-ban, 15 ha-ral, pontosabban, biztonsági okokból, annak a felével indult el a biológiai növényvédelem útján.
Fagyos, száraz tavasz: hogy állnak az őszi vetésű növények a szántókon?
Az idei tavasz nem kíméli az ősszel vetett szántóföldi kultúrákat. A gabonaféléknek és a repcének is hiányzott a téli hótakaró, a tavaszi fagy viszont már kevésbé. Most pedig a száraz időben a kártevők elleni védekezésre kell alaposan felkészülniük a termelőknek. A Kartali Mezőgazdasági Szövetkezet növényvédelmi szakmai vezetőjét, Sánta Attilát kérdeztem az idei év eddigi tapasztalatairól.
Mezőgazdaság és táplálkozás: az egészség alapja?
A táplákozás és ezen keresztül az egészség szervesen összefügg a mezőgazdasági termelés, az előállított termékek minőségével. Szerencsére egyre többet hangoztatott téma a talajélet állapotának, a talajegészségnek a növényekre, és közvetett módon a fogyasztókra gyakorolt hatása.