A friss virágillat karácsonykor is megmelengeti a szívünket, miért is várnánk Húsvétig vele? Hagymás növényeket akár karácsonyra is bevirágoztathatunk és kidekorált cseréppel még ajándéknak is nagyszerű lesz.
Egy időben sportot űztem abból, hogy a téli lakást virágillat lengje körbe. De nem ám úgy, hogy vágott virágot vettem, hanem pár, a kertből felszedett virághagymát kezdtem el újravirágoztatni. Ez olyan szintre tökéletesítettem az évek során, hogy volt olyan karácsony, hogy minden rokon virágzó nárciszt vagy tulipánt kapott.
Egészséges virághagyma kell
Az egész alapja az, hogy egészséges virághagymákkal dolgozzunk, mert a hideg párában könnyen elterjedhetnek a kórokozók. A hagymán ne legyen kezdődő penészesedés, egészséges rügye legyen, épp „hagymahéjjal” rendelkezzen.
Faforgács
Szükségünk lesz faforgácsra is, mert ez fogja adni azt a közeget, amit majd benedvesítve a virághagyma köré teszünk. Ez tartja a nedvességet is és a kis kezdődő gyökerek is rendesen tudnak benne fejlődni.
Hogyan virágoztassuk be a nárciszt, jácintot vagy tulipánt?
Vegyünk egy nagyobb nejlonzacskót és töltsük meg félig friss faforgáccsal, majd a forgácsot nedvesítsük be. A forgács közé tegyünk be kedvünk szerint virághagymákat és keverjük is össze a nedves forgáccsal.
A hűtőszekrény alsó fiókjai közül egyet ürítsünk ki és a bekötött nejlont így tegyük bele pár hétre.
Az újravirágzáshoz szükség van tartósabb hidegre, melyet így a hűtőben tárolással lehet megoldani.
Hetente a nejlont bontsuk ki, nézzük meg nem penészedik-e és van-e elegendő pára a zacskóban.
Vizsgáljuk át a hagymákat is, elkezdődött-e már rajtuk a gyökerek növekedése. Ha minden jól megy, a párás és hideg környezetben finom, hófehér gyökerek fognak növekedni.
Pár hét kell a hagymáknak, hogy igazán beinduljon a növekedés, mind a gyökérnél, mind majd a virágrügyeknél.
Amikor már a gyökerek egyre bojtosabbak, akkor a nejlon mozgatásánál legyünk óvatosak, hogy ne törjük le a friss és vékony gyökereket. Akkor lesz majd jó a hűtési folyamat, ha a virágrügy a hagyma tetején is elkezd megindulni.
Amikor a virágrügy is látványosan növekszik, vegyük ki a nejlonból, óvatosan rázzuk le a forgácsot róla és ültessük el a hagymát egy cserépbe, majd ha ajándékba szánjuk, akkor fel is díszíthetjük a hagyma körül a földet mohával vagy dekorkaviccsal.