Házikert

Talajtakarás ősszel is

Agrofórum Online

A talajtakarás egész évben egy fontos része a kerti munkáknak, mert minden évszakban megvan a szerepe. Az ökológiai szemléletek egyik alapja az, hogy a talajlakó élőlényeket ugyanúgy védeni kell, mint a talajfelszín felett lévőket.

Az őszi talajtakarásnak is megvan a maga szerepe a rendszerben. Míg nyáron a kipárolgó talajnedvességet fogja vissza és egyben hűti a talajt a növények körül, addig ősszel kicsit más szerepet tud betölteni.

Rejtekhely az állatoknak

Egyrészt a rovaroknak is búvóhelyet nyúlt, ami miatt növényvédelmi kérdéseket is felvet. Ahogy a hasznos rovarok, úgy a kártevők is meg tudnak benne bújni és át tudnak telelni a mulcsrétegben.

Egyes kártevők esetében ez kifejezetten nem is praktikus, viszont ilyenkor mindig azt is figyelembe kell venni, hogy a mérlegnek két oldala van, így az áttelelő kártevőket szembe kell állítani a talajtakarás hasznosságával.

Később hűl le a talaj

Ahogy tavasszal lassabban melegszik fel a talaj, ha le van takarva, úgy ez az őszi időszakban is kihasználható, mert a felmelegedett talaj nehezebben hűl ki, vagyis kitolható a termelési idő. Ilyenkor egy jól kialakított talajtakart kertnél a felszíni hosszú vagy szokta csak a növényzetet károsítani, de sokszor akár tél alól is lehet szüretelni benne.

Mivel később hűl le a talaj, így akár szeptemberben is tudunk újhagymát duggatni a mulcsozott részekre. Így ha szerencsés évünk van, akkor karácsonykor is kerülhet újhagyma a reggelizőasztalra.

Ugyanígy a retek és salátaféléknek is kedvez a talajtakarás, mert pont a fentebb említett okokból még akár szép termést is remélhetünk ősszel, ősz végén.

Nem szárad ki a talaj

Akár tél van, akár még csak ősznél járunk, a talajtakarásnak van egy nagyszerű vízmegtartó képessége is. Ez azt jelenti, hogy a víz bejutva nem tud hamar kipárologni még a melegebb őszi napokon sem, ugyanígy a hó olvadása után is sokáig nedvesen tartja a talajt a felszínre terített mulcsréteg.

Mivel az utóbbi időkben a víz egyre nagyobb kint lett, így a talajtakarással az értékes vizet őrizhetjük meg. Legyen az esővíz, öntözővíz vagy más csapadékformák, a tavaszi csírázás is eredményesebb egy nedvesebb talajban és a bomlások is tökéletesebben tudnak lezajlani, ha nem száraz a talajunk. Bomlás minden talajban van, a lebomló szerves anyagok folyamatosan a növények számára felvehetővé válnak.

Mindenkit csak bátorítani tudok a talajtakarással való gazdálkodásra, mert nemcsak a gyomok ellen lehet hatékonyan felvenni a küzdelmet, de számos jótékony hatása is van ökológiai szempontból.

Ideális talajtakarási megoldás lehet a szalma, gyommagoktól mentes széna,  gallyakból készült mulcsok (gallydarálékok), de ugyanígy a kevésbé környezetazonos anyagok használata is járható út, mint a geotextil, az agroszövet. A nejlonos takarástól azért óvva intenék mindenkit.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi krókusz szakszerű gondozása

2024. október 18. 13:10

Az őszi krókusz alkalmazkodott a hideg időjárási viszonyokhoz. A virágzás időzítése lehetővé teszi számára, hogy kihasználja a tavaszi és nyári csapadékot.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mi legyen a kerti lombbal? Jó lesz valamire?

2022. december 30. 06:37

A kerti lombot sokan elégetik, mások komposztálják, de van, aki otthagyja a gyepen, ágyásokban, mint talajtakarást. De vajon melyik az igazán jó megoldás?

Világszerte csökken a talaj foszfortartalma az erózió miatt

2020. november 1. 10:37

Egy tanulmány szerint a mezőgazdaságban a globális foszforvesztés több mint 50 százaléka a talaj eróziójának tudható be.

Talajtakaró növények a mezőgazdaságban

2023. november 1. 06:40

A növényi maradványok talajfelszínen hagyása, az állandó talajtakarás, a talajtakaró növények vetése nemcsak a szervesanyag-utánpótlást biztosítják, hanem segítenek a klímakárok kivédésében is.

Visszatérő gond a hajtatott paprika és paradicsom rossz terméskötődése

2024. január 26. 06:40

Zöldséghajtatásban télen és tavasszal tapasztalható rossz virágtermékenyülés és terméselrúgás jelentős veszteséget okoz a kertészetekben. Nagyobb hajtatóüzemekben biológiai úton, poszméhek segítségével történhet a virágok megtermékenyítése, hektáronként 2-5 darab kihelyezett „méhkaptárral”.