A tökfajták kiválasztása során elsődleges fontossága van annak, hogy eldöntsük mire is szeretnénk termését felhasználni, sütésre, főzésre, takarmányként vagy esetleg faragásra.
Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
Legismertebb formák és színek a tökök esetében a hosszú (kanadai) sárga, a szürkeszínű vastag héjú (nagydobosi), a cirmos gerendás, és a lámpásnak való. A különböző tököket az ősz folyamán több helyen meg is lehet vásárolni, és sérülésmentes állapotban akár hosszabb ideig el lehet tárolni.
Az úgynevezett Halloween tök, a Cucurbita pepo fajtakörbe tartozó téli tök, melyet a takarmány tökből nemesítettek. A téli tökök jellegzetessége, hogy biológiai érettségben kerülnek betakarításra. Az egyre nagyobb divattá váló Halloween tököt ugyan meg lehet enni, de nincs olyan beltartalma, amiért érdemes lenne, ezért leginkább könnyebben kivitelezhető faragásuk miatt ajánlhatók. A nemesített dísztökök többsége viszont nem ehető, azok súlyosabb egészségügyi panaszokat is okozhatnak.
Azok, akik Halloween tököt szeretnének termeszteni, a tököket magról és palántáról egyaránt szaporíthatják. Vetési, vagy ültetési idejüket fajtánként eltérhet, hiszen tenyészidejük is eltérő hosszúságú. Palántáikat minden esetben csak május közepén, a késő tavaszi fagyok elmúltával ültessük ki.
A tökfélék termesztése esetében elmondható, hogy tápanyag- és vízigényességük mellett általánosságban nagyobb helyet is igényelnek. Hely- és fényhiányban fejlődve egyedeik gyengébbek lesznek és érzékenyebben reagálnak a kártevőkre, valamint a betegségekre egyaránt, ezért négyzetméterenként 2-3 növénynél több ne kerüljön! Öntözés és növényvédelem nélkül sem érdemes termeszteni, hiszen az ilyen körülmények között fejlődő termések kisebb méretűek és alaktalanok lesznek, rajtuk a napégés tünetei is megjelenhetnek.
A lisztharmat és a levéltetvek ellen általában 2-3 alkalommal szükséges permetezni. Az őszi fagyok előtt a terméseket már érdemes felszedni, hiszen egy részük kifejezetten fagyérzékeny, ezáltal a termések könnyen fagyfoltossá válhatnak. Tárolásukra száraz, jól szellőző, 10-12 fokos hőmérsékletű helyiség a megfelelő.