Házikert

Így tervezzük meg a következő évi veteményest

Agrofórum Online

Télen is vannak kerti munkák, mert a metszés vagy a kert rendezése ugyanúgy a teendők között van még a hideg hónapokban is. De a téli időszakban van időnk a következő évi veteményest is megtervezni.

Milyen szempontok szerint tervezzünk veteményest?

Őszinte leszek: én még gyakorló kertészmérnökként is abba a hibába esem sokszor, hogy olyan növényeket is vetek, melyeket nem szeretünk, nem eszünk, de valamiért azt érzem az is kell. Hogy miért, nem tudom és igyekszem tudatosabban tervezni a következő évi veteményesem, de a hobbikertész növénygyűjtő lelkem viszont mindig elcsábul, ha egy újdonságot látok és szentül hiszem, hogy nekem az kell.

Sokszor ezekkel az új növényfajtákkal és fajokkal olyan plusz feladatokat is magunkra vállalhatunk, amit előre nem látunk. Vagy olyan növényvédelmi kavarodást okoznak, amire szintén nem számítottunk és ez nem feltétlen csak az egzotikumoknál igaz.

Tehát az egyik jó tanácsom, hogy csínyán bánjunk az újdonságokkal és ne essünk át a ló túloldalára.

A másik tényező számunkra a tervezéskor mindig az, hogy mit szoktunk valójában enni, mit érdemes a konyhánk miatt termelni. Ha nem szeretjük a retekféléket, akkor bármennyire is szép kora tavasszal, felesleges ültetni, vetni belőle. Ennek szemléletébe haladjunk végig a kedvenc zöldség, fűszerfajtáinkon és akkor elindulhatunk egy tudatos veteményeskert kialakítása felé.

A fűszerek szintén ebbe a gondolatsorba illeszkednek. Olyan fűszereket ültessünk, melyeket tényleg használunk is, nemcsak szépek a kertben. Főleg kis kerteknél nagyon sok plusz helyet lehet megtakarítani, ha tudatosabban válogatjuk össze a növényeket.

Egymást segítő növényekkel vagy nélkülük?

Egyre divatosabb a biokertészkedés, nem véletlen persze, és ehhez az egymást segítő növények rendszerét is segítségül hívhatjuk. Erre már van applikáció is, ha nem akarunk kockásfüzetben tervezni.

A rendszert akkor használjuk, ha van elég helyünk, mert sok esetben a növénytársítás akár helyigényes dolog is lehet.

Ha sok olyan növényt kéne ráadásul telepítenünk, amit a család nem eszik meg, de a társítás miatt nem találunk rá „más megoldást”, akkor szintén meggondolandó, hogy vajon biztos belemélyedjünk-e ebbe.

Növényvédelmi kérdések

Az egyik legnagyobb feladat a kertben mindig a növényvédelem. Tervezéskor vegyük számításba, hogy vannak olyan zöldségnövények, melyek kifejezetten sok odafigyelést igényelnek. A káposztafélék például szinte vonzzák a kártevőket, így ha nem akarunk a liszteskékkel, tetvekkel és földibolhákkal bajlódni folyamatosan, akkor nem biztos, hogy a káposztaféléket be kell tervezzük.

A másik tényező a fény, víz és fekvés kérdése, mert bár sok zöldséget lehet árnyékban, félárnyékban is eredményesen termeszteni, de nem mindent. Ugyanígy az öntözésben is eltérnek az igények, így lehetőség szerint a vízigényesebbeket és a szárazságtűrőket ne vegyesen helyezzük el a kiskertben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi krókusz szakszerű gondozása

2024. október 18. 13:10

Az őszi krókusz alkalmazkodott a hideg időjárási viszonyokhoz. A virágzás időzítése lehetővé teszi számára, hogy kihasználja a tavaszi és nyári csapadékot.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mikor és hogyan locsoljuk a zöldséges kertet?

2022. július 21. 10:42

A legtöbb kezdő kertész nem tudja, hogy ténylegesen mennyi vízre van szüksége a kertje megöntözéséhez.

Hol ideális a konyhakert kialakítása a kertépítés során?

2022. november 28. 05:36

A konyhakert kialakításhoz hoztam pár gondolatot, amivel hosszútávon és fenntartható módon lehet veteményeskertet létrehozni.

Okoz problémát a veteményesben a sároshátú bogár?

2023. április 27. 04:36

Milyen bogár látható a képen? Okoz problémát a veteményesben?

Meddig szüretelhetünk még a veteményesben?

2022. október 16. 05:37

Ősszel egyre többen kérdezik tőlem is, hogy mi vajon meddig szüretelünk? Titkon mindig reménykedünk a hosszú indiánnyárban, azért a korai fagyok bekavarhatnak a mi elképzeléseinkbe is.