Hogyan járjunk el, ha penész jelent meg a borunkon?

Agrofórum Online

Othello boromon penész jelent meg. Mivel ként nem használhatok, mit tehetek? Kérem a segítségüket!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A borkészítés egészen a fürtök szüretétől kezdődően a bor tárolásán át nagy odafigyelést igénylő feladatnak számít. A készítés és a tárolás során is számos körülmény befolyásolja nemcsak a bor ízét és megjelenését, hanem illatát, tisztaságát, zamatát és állapotát egyaránt. A borban jelentkező kellemetlen elváltozások egy részét borhibáknak nevezzük, melyek technikai problémákból adódóan jönnek létre. Ezek lehetnek pl. zavarosodás, dugóíz, földíz, faíz, seprőíz. Másrészt pedig különböző mikroorganizmusok által is kialakulhatnak ezek az elváltozások, amiket pedig borbetegségeknek nevezünk. A borbetegségeket különféle gombák és baktériumok káros mértékű megjelenése okozza, ezek közé az ecetesedés, a tejsavas erjedés, barnatörés, nyúlósodás, virágosodás stb. sorolhatók.

A leírt, vagyis szemmel is látható penészedés alapján arra lehet következtetni, hogy bora virágosodott. A virágosodás kezdetben a bor tetején észlelhető fehér színű hártya formájában mutatkozik meg, majd pedig vastagodó és összefüggő penészréteget képez a bor tetején. Egy idő után azonban ez a réteg darabokra hullik és belesüllyed a borba, ezáltal a bor zavaros lesz. Nemcsak zavarossá, hanem üressé is válik, ugyanis a kórokozók felélik a borban lévő alkoholt és a savakat egyaránt. Ennek kialakulásáért vad élesztőgombák tehetők felelőssé, melyek megjelenésére nagyobb valószínűséggel kell számítanunk az alacsony alkohol- és savtartalmú borok esetében.

Főként újboroknál jelentkezik ez a probléma, akkor, amikor az edény nincsen teljesen színültig feltöltve, ezáltal a bor levegővel érintkezik. A kivédés legjobb módja, ha a megelőzésre alapozunk, vagyis az edényeket színültig töltjük, a levegőt abból teljesen kizárjuk. Amennyiben a betegség már kialakult – az említett kénezéssel egyébként sem tudunk már mit tenni – javításra csak pasztőrözéssel vagy mikroszűrővel történő eltávolítással kerülhet sor.

Egy saját utas villányi: Bakonyi pincészet

2022. december 28. 09:34

Bakonyi Péterrel, a Bakonyi pincészet egyik tulajdonosával, ügyvezetőjével beszélgettünk.

Ejtsük a legkisebb sebet a növényen!

2023. április 13. 09:36

A szakmai napon lehetőség nyílt a gyakorlat egy szeletébe is betekintést nyerni: Dr. Lukácsy György, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet adjunktusa metszési bemutatót tartott a MATE Georgikon Campus cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telepén.

Miyen permetszereket használjunk a házikertben?

2020. május 7. 08:57

Abban kérek segítséget, hogy a cseresznye, barack, szilva, alma, birsalma fákhoz és a szőlőhöz milyen permetszer ajánlott kukacosság, gomba, kártevők ellen? Előre is köszönöm!

Hogyan lehet megkülönböztetni a szőlő fehér bevonatot képező betegségeit?

2023. július 24. 07:10

Egyik szőlőtőkémen, annak levelein, hátoldalán, fehér bevonat fejlődött. Szomszédokkal vitatkozunk, hogy melyik betegségről is van szó. Hogyan lehet szétválasztani biztonsággal a szőlő fehér szövedéket képező betegségeit egymástól, milyen tulajdonságaik alapján, mikroszkóp nélkül?