Házikert

Mi legyen a vágott fenyővel? Ünnepek utáni tippek

Agrofórum Online

Ha vágott fenyőt vettünk karácsonykor, akkor jóval könnyebb dolgunk van, mint a konténeressel. Ha igazán okos megoldásban gondolkodunk, akkor a vágott fenyő is felhasználható ünnepek után számos egyéb módon.

Gyűjtőhelyre vihető, kitehető

Egyes településeken fix helyre gyűjtik évről-évre, más helyeken elég csak a kapuba kitenni és egyszerre elszállítják pár napon belül a többi kidobott fával együtt. Többnyire ezeket a fákat ledarálják és fűtőanyagként élnek tovább vagy nonprofit szervezetek komposztálják be és a végén a közterületeket fenntartókhoz kerül már talajkeverékek formájában. Természetesen nem azonnal, ugyan úgy mint a házikertben, ez sem egyik napról a másikra történik.

Komposztáljuk be!

A fenyőféléket ugyanúgy bekomposztálhatjuk, mint bármi más nővényi maradékot, viszont érdemes külön komposztdombot készíteni erre a célra, mert a végeredmény egy savanyúbb talaj lesz.

A fenyőfélék amúgy is lassabban tudnak lebomlani a gyantatartalmuk miatt, viszont kiváló plusz talajunk lesz a savanyú talajokat kedvelő növényeink számára. Így akár azáleaféléket, hortenziát, áfonyát is nevelhetünk ezzel a keverékkel majd.

Mulcsként használható?

Ha luc fenyőnk volt, akkor várhatóan már le is potyogott lassan róla az összes tűlevél. Mulcsként a tűlevelek miatt nem célszerű használni a vágott fenyőt, csak akkor, ha olyan fenyőféle, melynek a tűlevelei nem a szúrós fajták közé tartoznak. Ilyenkor mulcsnak bedarálhatjuk a fát és az is a mulcskészítés mellett szól, hogy a magas gyantatartalom miatt nehezen fog elkomposztálódni, tehát egészen sokáig alkalmas talajtakarásra.

De itt is felhívnám a figyelmet, hogy a fenyő savanyítja a talajt még mulcsként is, tehát főleg a savas talajokat kedvelő növények alá tegyük!

Dekorációba építve, ha még zöldek a tűlevelek

Sok fenyőfélének sokáig szép zöldek maradnak a tűlevelei, így téli kültéri dekorációkba is alkalmasak lesznek. Balkonládás növényösszeültetésekhez a téli hangulatért vagy akár nagyobb hajtásokra, gallyakra vágva az évelőágyásra rá is fektethető, mert az enyhe időjárás miatt sok növény elkezdett már beindulni és akkor a gallyakkal kicsit védhetők lesznek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indulhat a kétnyári virágaink ültetése, hogy a következő évben pompázzanak

2024. szeptember 18. 16:10

Az ősz ideális időszak a vetésre, így a növényeknek elegendő idejük van megerősödni a tél előtt, és tavaszra színes, illatos virágokkal díszíthetik a kertet.

Hogyan ültessünk helyesen mogyorót?

2024. szeptember 17. 14:40

Mogyoróbokrot ültetni hálás dolog, hiszen a növény, bár eleinte több évet is kell várnunk a termésére, később évtizedeken át gazdag terméssel örvendeztet meg minket.

Milyen növények illenek egy gyermekbarát kertbe?

2024. szeptember 16. 07:10

Minden növény biztonságos a gyerekek számára, amelyik nem mérgező. Ezek közül válogattunk olyanokat, amelyek kifejezetten szépek is.

Az őszirózsa gondozása – hogy egész ősszel pompázzon

2024. szeptember 15. 08:10

Fontos, hogy a fagyok beállta előtt folyamatosan biztosítsuk számára a megfelelő vízellátást, körülbelül 2 centiméternyit, mivel a virágzási időszakban nagyobb a nedvességigénye.

Karácsonyfából is lehet komposztot

2022. január 17. 10:43

Újév első napján elengedtük az óévet, vízkeresztkor pedig lebontottuk a karácsonyfákat. Ha babonások vagyunk, se előbb, se később, a népi hit ugyanis úgy tartja, ha korábban válunk meg tőle, szerencsétlenséget hoz, ha viszont január 6. éjjelén még teljes díszében pompázik, akkor egész évben úgy kell maradnia. Akár előbbi, akár utóbbi, esetleg köztes megoldást választunk, a fenntarthatósági elveket szem előtt tartva gondolkodni ma már alap. Dr. Aleksza László egyetemi docenst, a MATE Környezettudományi Intézetének munkatársát a kidobott fák lehetséges hasznosításáról kérdeztük.

Vízkereszt után: mi legyen a gyökeres fenyőfával?

2022. január 7. 05:37

A gyökeres fenyőfa minden évben nagy kérdés, amint vízkereszt után lekerülnek róla a díszek. Vajon mit lehet tenni annak érdekében, hogy túl is élje a telet? Ki lehet-e ültetni rögtön? Erre hozom a mi bevált megoldásainkat, mert elég sok tévhit kering az interneten a témában.

73 ezer forint jár hektáronként a karácsonyfa területek után

2020. július 14. 13:21

Mint ahogy május elején az Agrárminisztérium közzétette, ettől az évtől változik a karácsonyfa ültetvényeket érintő agrártámogatási rendszer. Az eddigi európai uniós forrásból folyósított támogatás helyébe a nemzeti költségvetési forrásokból biztosított támogatási forma lép, melynek feltételeit a 2020. július 10-én megjelent 37/2020. (VII. 10.) AM rendelet tartalmazza.

Milyen fát válasszunk karácsonyfának? Vannak olyan fajok, melyek nem hullatják tűleveleiket?

2020. december 15. 10:48

A fajok között tűleveleik tartóssága, fán maradásuk időtartama között is tapasztalhatunk eltérést.