COVID-Agrár
COVID-Agrár

Több burgonyafeldolgozó leállt Nyugat-Európában

Több burgonyafeldolgozó leállt Nyugat-Európában

NAK

A Covid-19 európai burgonyaágazatra gyakorolt hatása igen szerteágazó. Számos feldolgozóegységet (teljesen vagy részben) bezártak Nyugat-Európában, főleg azokat, amelyek gyorséttermi láncok és friss sütőipari üzletek felé szállítottak.

A gyárak inkább a fagyasztott termékek (európai) forgalmazására fókuszáltak, de attól tartanak, hogy az elkövetkező hetekben fokozatosan lassul az értékesítés, vele együtt a gyártás, mivel a hűtőtárolók megteltek. A burgonyapehely-gyártás egyelőre stabil. A tengeri szállítás – Belgiumból – újból elindulhatott Ázsia felé, ám bevételi oldalról inkább a feldolgozott termékek iránti kereslet hiányzik.

A termelők, kereskedők többféle intézkedést hoztak a késztermékek iránti kereslet hiányának kompenzálására, mint további fagyasztók keresése, a szerződéses mennyiségek június-augusztus hónapokra késleltetése, alternatív értékesítési lehetőségek keresése (például: állateledel). De már vannak térségek (pl. a landes-i tartományok), ahol csökkentik a korai burgonya ültetésre tervezett területeket. Egyelőre senki sem tudja, mikor és milyen ütemben indulnak újra a globális piacok a válság után. A cél továbbra is a jelenlegi szerződések fenntartása, de ez többé-kevésbé reális a szegmensektől (friss krumpli vs. fagyasztott krumpli) és fajtáktól függően.

Belgium

A belföldi frisspiac egyelőre szintén fenntartható. Az export folyamatos, különösen Romániába és Lengyelországba szállítanak. Feldolgozott burgonya esetében azonban szinte nincs kereskedelem jelenleg, mivel a piacokat akadályozza az ipari kereslet hiánya. Ez az árakban is megmutatkozik: ipar számára 1,5- 4 euró/mázsa heti árakon dolgoznak.

Hollandia

A hazai frisspiac előkészítői a legőrültebb heteken mentek keresztül, amikor a fogyasztók készletezni akartak. A kereslet most nyugodtabb, de az aktivitás továbbra is magasabb, mint a „normál”. Az export is jól működött és már a múlthét óta szerencsére csökkent a nyomás. A feldolgozási tevékenység felére csökkent, és a szezon befejezésével kapcsolatos nagy bizonytalanságok miatt egyáltalán nincs kereslet. A keményítőipar felé vezető út (állami támogatással vagy anélkül) továbbra is nyitva áll.

Az élelmiszer-pazarlás csökkentése céljából ezenkívül áprilisban a burgonyaágazat szereplői ingyenes sült krumplit kínálnak olyan „kritikus foglalkozású” emberek számára, akik biztosítják, hogy Hollandia továbbra is működik a válság idején. Piaci árak a héten: alap, ömlesztett friss termék – 9,00–13,00 euró/ tonna; a válogatott kiváló minőségű – 14,00–17,00 euró/mázsa.

Franciaország

A friss piacokon a kereskedelem továbbra is szabályos, anélkül, hogy elérné az előző heti mennyiséget. Az export során néhány keleti rendeltetési hely (Lengyelország, Románia) aktívabb jelenléte tartja fenn a feldolgozóipari szektort. Németország és Anglia szintén vásárol, de ipari feldolgozásra nagyban csökkent az igény. Az árak a szegmensektől függően nagyon heterogének, de globálisan felfelé emelkednek: 10 és 20 euró/mázsa között az alapvető fajták esetében, a mérettől és a moshatóságtól függően, 20 és 30 euró/mázsa, szilárd húsú fajták esetén.

Németország

A frisspiac iránti kereslet továbbra is nagyon jó, és a várakozások szerint a legnagyobb zsákok és csomagolások újra megjelentek a szupermarketekben, sőt még inkább a boltokban és a helyi piacokon. Az is látszik, hogy több – eredetileg az ipar számára szánt fajta – megjelenik a helyi értékesítési csatornákon is. A húsvéti burgonya fogyasztási igényének növekednie kell. A korai burgonya ültetése teljes sebességgel folytatódott a múlt héten.

Az árak a friss piacon: kemény húsú 24 euró/mázsa, a lágyabb és étkezési esetében ez 22,67 euró/mázsa. Legfeljebb további 3 euró/mázsa áremelkedés mutatkozik extraminőség esetén. A bioburgonya termelői ára 63-65 euró/tonna körül mozog. A szupermarketekben továbbra is nagyon jó az értékesítés és az előkészítők-csomagolók tevékenysége dinamikus! Feldolgozópiacon a heti árak: 10 euró/mázsa, ez volt két héttel ezelőtt. Új ajánlat egyelőre nincs.

Nagy-Britannia

A frisspiacokon az aktivitás az elmúlt két hét rohanása után ismét lecsökkent. Arra számítanak, hogy a héten körülbelül -20% -kal stabilizálódik a háztartási fogyasztás, és beáll egy normál szintre. Az éttermek és gyorséttermek jelenlegi bezárása mellett a feldolgozóiparnak nincs értékesítési garanciája a következő évre. Egyelőre, amire leszerződtek, átveszik, de úgy tűnik, további mennyiségekre nem mutatkozik igény. A chipek iránti kereslet azonban töretlen.

Oroszország

A Tomszk régióban felállítják a burgonyatenyésztési és vetőmagközpontot, amely új orosz burgonyafajták létrehozására, valamint új vetőmag-előállítási technológiák fejlesztésére összpontosít. A projektet a Kolpakov és Agrofirm Zorkalcevszkaja mezőgazdasági vállalkozások hajtják végre, a szibériai Mezőgazdasági Kutatóintézettel együtt Tomszk régió mezőgazdasági fejlesztésének szövetségi tudományos és műszaki programja részeként. Oroszország – félve az ellátási problémáktól – ezzel is függetlenítené magától Európától.

Amint a tervezett kapacitást 2025-re elérték, a központ várhatóan évente 1370 tonna burgonya-vetőmagot fog előállítani, amelyet a piacon értékesítenek. Több, mint 80,2 millió rubelt (1,1 millió USD) fektettek be a projektbe (ideértve több mint 29,1 millió rubelt a szövetségi költségvetésből, 1,82 milliót a regionális költségvetésből és 49,3 milliót más forrásokból).

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világjárvány hozzájárult a mezőgazdaság kifehérítéséhez

2022. május 10. 14:52

A COVID-19 miatt sokan végre „józanul” döntöttek és hivatalos formában kérik fizetségüket, a gazdasági adatok és a munkavállalói tapasztalatok legalább is ezt sugallják.

A rágcsálnivalókat és a macskaeledeleket keresik a koronavírus miatt a britek

2022. február 14. 07:03

A teljes brit kiskereskedelmi szektorra vonatkozó felmérések azt mutatták, hogy a fogyasztói kiadások megemelkedtek.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.

Paprikás krumpli

2018. március 9. 09:12

A töltött káposzta és a lecsószezon közötti őrülten hosszú időt csak paprikás krumplival lehet kibírni.

A hazai koraiburgonya-termesztés kialakulása és mai gyakorlata

2019. március 30. 05:47

A burgonya ma a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye (1977-ben még csak az ötödik volt!). Jelenleg a termelés volumenében csak a rizs és a búza előzi meg.

Új eljárást fejlesztettek ki a burgonyavírus ellen

2018. április 6. 06:32

A burgonyát több mint 30 féle vírus fertőzheti, ezek közül a legelterjedtebbek a burgonya levélsodró, az Y, az X, az A, az M és az S vírusok.

Drámaian csökkentek a zöldségfélék hozamai - Ennyibe kerül a burgonya, a káposzta, a sárgarépa és a hagyma

2018. november 29. 10:44

A zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák, az aszály miatt ugyanis a zöldségfélék hozamai drámaian csökkentek.