Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Burgonyaválság Európában!

Burgonyaválság Európában!

Syngenta blog

Az Európai Unió burgonyaválsággal küzd – írja cikkében a The Economist, és a világsajtót bejárt hírre utalva megjegyzi: sokkal komolyabb dologról van szó annál, hogy mennyivel lesz rövidebb a belga hasábburgonya.

Az EU-ban évente átlagosan mintegy 53 millió tonna burgonyát takarítanak be. Németország, a legnagyobb termesztő általában 10-12 millió tonnával szokott az élen állni, azonban idén sajnos bekövetkezett az AccuWeather júniusi jóslata: a német-lengyel síkságon hónapokig tartott az aszály és a forróság.

Ennek következtében szeptember 26-án a német mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az idei termés 25 százalékkal marad el a szokásostól, és a gumók sokkal kisebbek a vártnál. Mindez az éghajlatváltozás eredménye, bár nem példa nélküli eset. Amint Katja Börgermann a Német Gazdálkodók Szövetségének tisztségviselője elmondta, a 2003-ban átvészelt aszályról úgy beszéltek, hogy ilyen évszázadonként csak egyszer fordul elő.

Eltelt 15 év és a mezőgazdaság számára rémes nyár megismétlődött. Félő, hogy akár az is bekövetkezhet, mint 1976-ban, amikor a német burgonyatermés – szintén az aszály miatt – 40 százalékkal esett, és az árak Európa-szerte az eget ostromolták: Karácsonyra Nagy Britanniában például hatszor annyiba került egy kiló krumpli, mint egy évvel korábban. Az áremelkedés idén is megkezdődött Spanyolországban, és már a kanadai burgonyafeldolgozó, a McCain Foods is 20 százalékkal emelte termékei árát.

Katja Börgermann persze tudja a megoldást, hiszen csupán fejleszteni kell az öntözőrendszert és új, szárazságtűrő fajtákat kell kitenyészteni, ám mindez sok időbe telik, és félő, hogy az európai mezőgazdaság kifut az időből.

Zöld Kert-TÉSZ: a prémium minőség garantált

2019. november 27. 13:43

A gyorsaság nagy szerepet játszik a sikeres értékesítésben, a betakarítást követő egy héten belül a paprikának meg kell érkezni a rendeltetési helyére, a boltok polcaira.

GLOBUS: A nagyjából jó nem elég, csak a százszázalékos…

2019. november 11. 11:06

Elsősorban borsó, kukorica és zöldbab, illetve szárazáru feldolgozása történik a GLOBUS-nál. A borsó, a kukorica és a zöldbab egyaránt hazai termelőktől érkezik a gyárba.

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

Almapiaci helyzetkép - elmarad a várakozásoktól az idei almatermés

2019. október 19. 04:35

Az almával kapcsolatban jelenleg az valószínűsíthető, hogy a hazai össztermés az augusztus közepén prognosztizált 450 ezer tonnától mintegy 15-20%-kal elmarad, így alulmúlhatja a prognózisban szereplő pesszimista 400 ezer tonnás becslést is.

A tavalyinál több lesz az idei kukoricatermés

2018. szeptember 21. 13:06

Kukoricából a majdnem 900 ezer hektárnyi terület 13 százalékát takarították be. Az eddigi eredmények alapján hektáronként 7,6 tonna a termésátlag, a tavalyi átlag 6,8 tonna volt.

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?

23 tonna ismeretlen eredetű burgonyát találtak egy teherautóban

2018. február 16. 09:11

Huszonhárom tonna ismeretlen eredetű burgonyát találtak a pénzügyőrök egy magyar rendszámú teherautó EKÁER ellenőrzése során az M1-es autópályán

A tavalyinál magasabb hozamot értek el a paradicsom és a fűszerpaprika termelők

2019. november 28. 10:17

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 561,7 ezer hektárról 1,7 millió tonna napraforgót takarítottak be.