Ház, táj blog

A belga burgonyaipar a koronavírus következményeivel küzd

Agrofórum Online

A sült krumpli országában, Belgiumban a koronaválság rányomta bélyegét az egyik kiemelten fontos élelmiszeripari szegmensre, a burgonyaiparra.

A gazdálkodók és a vállalatok is súlyos veszteségeket szenvedték el a koronavírus miatt. Az egy hónapos korlátozások miatt Belgiumban az éttermek és kocsmák bezárásával a burgonya ára egyik napról a másikra szinte nullára esett. Néhány vállalatnak ideiglenesen le kellett állítania a sült krumpli, krokett és más burgonyatermékek gyártását, és az állami támogatás ellenére el kellett bocsátania alkalmazottainak számottevő részét.

A belga szakmai szervezet, a Belgapom a jövőt illetően is óvatos. „Megalapozott a félelem, hogy az élelmiszer-ágazatra komoly hatással lesz a világ számos országában alkalmazott korlátozó intézkedések esetleges ismételt bevezetése” – mondta Romain Cool, a Belgapom egyik munkatársa.

Jóllehet a fellendülés első jelei láthatóak, várhatóan az egész világ termelése az év végéig csak a koronavírus-válság előtti szint 80 százalékát éri el. Az ígéretes növekedési ütemek helyett sok vállalat szembesült komoly problémákkal, miután sok pénzt fektetett be új kapacitásokba, jobb minőség elérésébe és a fenntarthatóságba.”

Az iparági szervezet szerint Belgium a világ legnagyobb exportőre a fagyasztott burgonya termékekből, például a sült krumpliból. A burgonyafeldolgozó ipar éves forgalma kétmilliárd euró körül mozog. A legutóbbi teljes pénzügyi évben a szegmens éves rekordról számolt be.

A koronavírus miatt bevezetett korlátozások ideje alatt hirtelen megteltek a raktárak késztermékekkel. Romain Cools két-három millió tonnára becsüli a belgiumi, francia, holland és német piacon felhalmozódott készletek nagyságát. A készletek csökkentése érdekében Kelet-Európába vagy Afrikába exportálták alacsonyabb áron termékeket, segélyszervezetek is kaptak ebből, de takarmányként vagy energianövényként is felhasználták egy részét. Belgiumban a Belgapom még az állampolgárokat is felszólította, hogy duplázzák meg a sült krumpli fogyasztást.

A március 14-től június 8-ig tartó három hónapos korlátozási időszakban a belga ipar mintegy 3,9 milliárd eurót veszített. A brüsszeli kormány támogatást adott a gazdálkodóknak, ezen kívül az áfát azóta 12-ről 6 százalékra csökkentették az élelmiszerekre, és 21-ről 6 százalékra az alkoholmentes italok esetében. Ez hozzájárult ahhoz, hogy az éttermek, kávézók és bisztrók árai nem emelkedtek.

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

2025. június 20. 05:42

A cikkben szereplő praktikus tanácsok segítenek azoknak, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra.

Szelíd óriások a kertben – ne bántsuk őket!

2025. június 15. 05:40

Három csodás, őshonos rovarunkat mutatjuk be: az óriás tőrösdarazsat, a mezei tücsköt és a kék fadongót, melyektől egyáltalán nem kell tartanunk.

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Permetezés a biogazdaságban: amikor a szükség törvényt bont

2024. július 5. 13:10

Vannak növényvédő szerek, melyek biotermesztésben is engedélyezettek. Ezt használta ki egy német gazda, amikor a burgonyáját megvédte a fertőzéstől.

Mely zöldségfajokat vethetjük márciusban?

2023. március 3. 04:36

Mely zöldségfajokat vethetjük márciusban? Várom megtisztelő válaszukat!

Mi rágja meg a burgonya gumóit?

2024. augusztus 7. 04:37

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen kártevők rághatják meg a burgonya gumóit a talajban? Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?