COVID-Agrár
COVID-Agrár

A belga burgonyaipar a koronavírus következményeivel küzd

A belga burgonyaipar a koronavírus következményeivel küzd

Agrofórum Online

A sült krumpli országában, Belgiumban a koronaválság rányomta bélyegét az egyik kiemelten fontos élelmiszeripari szegmensre, a burgonyaiparra.

A gazdálkodók és a vállalatok is súlyos veszteségeket szenvedték el a koronavírus miatt. Az egy hónapos korlátozások miatt Belgiumban az éttermek és kocsmák bezárásával a burgonya ára egyik napról a másikra szinte nullára esett. Néhány vállalatnak ideiglenesen le kellett állítania a sült krumpli, krokett és más burgonyatermékek gyártását, és az állami támogatás ellenére el kellett bocsátania alkalmazottainak számottevő részét.

A belga szakmai szervezet, a Belgapom a jövőt illetően is óvatos. „Megalapozott a félelem, hogy az élelmiszer-ágazatra komoly hatással lesz a világ számos országában alkalmazott korlátozó intézkedések esetleges ismételt bevezetése” – mondta Romain Cool, a Belgapom egyik munkatársa.

Jóllehet a fellendülés első jelei láthatóak, várhatóan az egész világ termelése az év végéig csak a koronavírus-válság előtti szint 80 százalékát éri el. Az ígéretes növekedési ütemek helyett sok vállalat szembesült komoly problémákkal, miután sok pénzt fektetett be új kapacitásokba, jobb minőség elérésébe és a fenntarthatóságba.”

Az iparági szervezet szerint Belgium a világ legnagyobb exportőre a fagyasztott burgonya termékekből, például a sült krumpliból. A burgonyafeldolgozó ipar éves forgalma kétmilliárd euró körül mozog. A legutóbbi teljes pénzügyi évben a szegmens éves rekordról számolt be.

A koronavírus miatt bevezetett korlátozások ideje alatt hirtelen megteltek a raktárak késztermékekkel. Romain Cools két-három millió tonnára becsüli a belgiumi, francia, holland és német piacon felhalmozódott készletek nagyságát. A készletek csökkentése érdekében Kelet-Európába vagy Afrikába exportálták alacsonyabb áron termékeket, segélyszervezetek is kaptak ebből, de takarmányként vagy energianövényként is felhasználták egy részét. Belgiumban a Belgapom még az állampolgárokat is felszólította, hogy duplázzák meg a sült krumpli fogyasztást.

A március 14-től június 8-ig tartó három hónapos korlátozási időszakban a belga ipar mintegy 3,9 milliárd eurót veszített. A brüsszeli kormány támogatást adott a gazdálkodóknak, ezen kívül az áfát azóta 12-ről 6 százalékra csökkentették az élelmiszerekre, és 21-ről 6 százalékra az alkoholmentes italok esetében. Ez hozzájárult ahhoz, hogy az éttermek, kávézók és bisztrók árai nem emelkedtek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világjárvány hozzájárult a mezőgazdaság kifehérítéséhez

2022. május 10. 14:52

A COVID-19 miatt sokan végre „józanul” döntöttek és hivatalos formában kérik fizetségüket, a gazdasági adatok és a munkavállalói tapasztalatok legalább is ezt sugallják.

A rágcsálnivalókat és a macskaeledeleket keresik a koronavírus miatt a britek

2022. február 14. 07:03

A teljes brit kiskereskedelmi szektorra vonatkozó felmérések azt mutatták, hogy a fogyasztói kiadások megemelkedtek.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.

Paprikás krumpli

2018. március 9. 09:12

A töltött káposzta és a lecsószezon közötti őrülten hosszú időt csak paprikás krumplival lehet kibírni.

Mikor ültessük el a burgonya gumóit?

2024. április 6. 04:36

Mikor kell ültetni a burgonya gumóit, és hogyan végezzük ezt a feladatot?

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.

Tavalyhoz képest tovább drágult a burgonya

2019. január 30. 07:47

Általában csak január végéig, február közepéig tart ki a magyarországi burgonyatermés, az ok a tárolókapacitás hiánya és a gyengébb minőség.